China creează un „procuror”-robot pentru a acuza publicul de crime, inclusiv de dizidență politică

Cercetătorii din China testează o nouă mașinărie cu inteligență artificială (AI) care poate identifica crimele și poate depune acuzații împotriva infractorilor, informează express.co.uk. Un scenariu ciudat de asemănător cu „RoboCop”, acest program, creat de oameni de știință chinezi, a fost antrenat să identifice cazuri care prezintă cele mai frecvente opt infracțiuni din Shanghai. 

Potrivit South China Morning Post, procurorul-robot poate depune o acuzare cu o acuratețe de peste 97%, pe baza unei descrieri a unui caz penal suspectat.

Într-o lucrare publicată în Management Review, cercetătorii susțin că „sistemul poate înlocui procurorii în procesul de luare a deciziilor într-o anumită măsură”.

Mașinăria este construită dintr-un instrument AI existent numit System 206 și este deja folosită de autoritățile din Shanghai pentru a ajuta la evaluarea probelor și pentru a decide dacă un infractor suspectat era sau nu periculos pentru publicul larg. ​

Potrivit cercetătorilor, tehnologia era destul de limitată, deoarece nu putea „participa la procesul de luare a deciziilor de depunere a acuzațiilor și [sugerarea] sentințelor”.

Procurorul-robot poate identifica „disidența” față de stat și sugerează pedepse pentru presupuși infractori, eliminând oamenii din procesul de punere sub acuzare.

Există deja temeri că sistemul ar putea fi folosit ca armă de către Partidul Comunist Chinez, procurorii fiind îngrijorați de cine anume își va asuma responsabilitatea pentru deciziile luate de inteligența artificială.

Instrumentul poate formula o acuzație pe baza unei descrieri verbale a cazului și a fost construit și testat de Prorectoratul Poporului Shanghai Pudong, cel mai mare birou districtual al procuraturii din China.

Inteligența artificială le-ar ușura munca procurorilor și le-ar permite să se concentreze doar pe cazurile mai complexe, susține cercetătorul principal al proiectului, profesorul Shi Yong.

Sistemul poate funcționa pe un desktop standard și ar pune sub acuzare persoane, pe baza unui text descriptiv al cazurilor, format din 1.000 de caracteristici, potrivit South China Morning Post.

Programul a fost „antrenat” cu 17.000 de cazuri reale, dintre anii 2015 și 2020 și poate identifica și formula acuzații pentru opt cele mai comune infracțiuni din Shanghai.

Acestea includ „provocarea problemelor” – o expresie folosită pentru combaterea disidenței în China, fraudele cu carduri bancare, infracțiunile cu jocuri de noroc, conducere periculoasă, furt, fraudă, vătămare intenționată și obstrucționarea datoriilor oficiale.

În curând, „procurorul” cu inteligență artificială va putea recunoaște mai multe tipuri de infracțiuni și va putea formula mai multe acuzații împotriva unui suspect, odată ce programul va fi îmbunătățit.

Shi a precizat într-o lucrare publicată în jurnalul Management Review: „Sistemul poate înlocui procurorii, până la un anumit punct, în procesul decizional”.

Un procuror din Guanghzhou și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu noua tehnologie. „Acuratețea de 97% poate fi ridicată din punct de vedere tehnologic, dar va exista mereu un risc de eroare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here