OMS: În afara Chinei, epidemia de coronavirus este abia la început

China a raportat miercuri cel mai redus bilanț zilnic de noi cazuri de coronavirus de după sfârșitul lunii ianuarie, dând greutate predicțiilor făcute de unii specialiști chinezi, că epidemia ar putea fi încheiată până în luna aprilie, transmite Reuters.

Piețele financiare au fost influențate pozitiv de aceste aprecieri, dar alți experți internaționali rămân îngrijorați de răspândirea virusului care a ucis peste 1.100 de oameni, spunând că optimismul ar putea fi prematur.

Deși epidemia ar putea să-și fi atins apogeul în China, este doar la început în restul lumii și probabil se va extinde, a declarat un înalt expert la nivel mondial. Dan Fisher, președintele Rețelei de Alertă și Răspuns la Epidemii Globale, parte a Organizației Mondiale a Sănătății, spune că virusul se ”răspândește în locuri unde este început de epidemie”. În Singapore, a exemplificat el, este doar începutul epidemiei.

Cel mai important consilier medical privind epidemia din China, Zhong Nanshan, a declarat că numărul de cazuri noi scade în unele provincii, prognozând că epidemia își va atinge punctul maxim luna aceasta: ”Sper ca epidemia să se termine cândva în luna aprilie”.

Trebuie menționat, însă, că o prognoză anterioară a acestuia privind punctul de maxim al epidemiei s-a dovedit prematură.

Potrivit cifrelor oficiale, numărul total de infecții din China a ajuns la 44.653, marți fiind consemnate 2.015 cazuri noi. Acesta este cel mai mic bilanț zilnic de după 30 ianuarie. Numărul deceselor din China continentală a urcat marți cu 97, până la 1.113.

Deși unii oficiali chinezi spun că situația este sub control, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că epidemia ar putea fi o amenințare mai mare decât terorismul. Lumea trebuie ”să se trezească și să considere acest virus drept inamicul public numărul unu”, a declarat marți șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, adăugând că primul vaccin va apărea abia peste 18 luni.

Întrebat despre prognoza lui Zhong, cel mai înalt funcționar medical din Australia, Brendan Murphy, a declarat: ”Cred că e mult prea devreme pentru a spune așa ceva”.

”Trebuie să urmărim statisticile cu multă atenție în următoarele săptămâni înainte să facem previziuni”, a spus acesta, lăudând ”eforturile herculeene” ale Chinei pentru limitarea extinderii epidemiei.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here