Inquam Photos / Octav Ganea

Războiul dintre Clotilde Armand, noul primar al Sectorului 1, și firma de salubrizare Romprest a generat o situație alarmantă în cel mai bogat sector al Bucureștiului, unde străzile sunt sufocate de gunoaie. Cine se află în spatele afacerii romprest, dezvăluie ziare.com.

Angajații Administrației Domeniului Public Sector 1 vor începe de luni, 14 decembrie, strângerea gunoiul stradal necontrolat, potrivit unui anunț făcut de primarul Clotilde Armand (USR-PLUS). Edilul arată că firma de salubrizare Romprest i-ar fi anunțat că îi va da în judecată dacă vor strânge gunoiul.

Abia aștept să mă tragă cineva la răspundere pentru că fac curat. Am așteptat destul și am avut toată bunăvoința să ajungem la înțelegere legală. Pare că cineva nu vrea asta și are alte interese. Să fie sănătoși. Noi ne apucăm de treabă. Gata cu gluma,” scrie Clotilde Armand, într-o postare pe Facebook.

Ziare.com dezvăluie cum s-a ajuns în aceasta situație și cine este, de fapt, în spatele companiei Romprest. Curtea de Conturi a constatat, în 2016, că Primăria face plăti nelegale către firma Romprest. O companie în spatele căreia stau firme din Canada și Luxemburg.

Potrivit datelor Confidas, începând din 2013, firma a avut 260 de contracte de achizitiii semnate cu instituții publice, valoarea totală a acestora fiind de 640 milioane de lei.

*Armand: Tarifele au crescut ilegal

Conflictul Romprest- Clotilde Armand s-a acutizat în ultima săptămână, iar Sectorul 1 s-a umplut de gunoi stradal neridicat. Pe de o parte, Romprest anunță primăria că nu mai face curat pe credit și, până când nu vă primi macar parțial dintr-o datorie de 100 de milioane de lei, nu va ridica sacii de gunoi. De cealaltă parte, Clotilde Armand susține că sumele pretinse sunt pentru facturi pe care le consideră emise nelegal.

Într-o postare de pe Facebook, edilul arată că există o hotărâre a Curții de Conturi care a decis că tarifele pentru serviciul de salubrizare au crescut ilegal, încă nu există un buget votat și alocat pentru aceste facturi, nu se poate face rectificarea bugetară din cauza unui deficitul de 1 miliard de lei și că există un dosar la DNA privind creșterea nelegală a tarifelor de salubritate. În plus, Romprest ar fi facturat servicii neprestate către primărie. Totul ar fi ieșit la iveală în baza analizelor aparatelor GPS ale mașinilor de gunoi.

Armand anunță că aceste lucruri vor fi aduse la cunoștință anchetatorilor și atrăgea atenția asupra complicității unor funcționari din Primărie. „Voi reveni zilele viitoare și voi prezenta cetățenilor (dar și procurorilor) cum o mare companie abonată la bani publici în Sectorul 1 a încercat să ne factureze recent servicii la suprapreț. Așa… niste zeci de milioane în plus. Prin complicitatea unor funcționari publici din primărie.”

*Drept la replica: „Facturile au fost emise legal”

Reacția Romprest a venit imediat, sub forma unui drept la replică. „În ceea ce privește legalitatea tarifelor de decontare a prestației, considerăm că acest subiect nu poate fi invocat de către Primar, ca reprezentant al Autorității publice locale, și pus în sarcina Operatorului ca și culpă.

În cazul Contractelor de delegare a gestiunii unui serviciu public, tarifele sunt aprobate de către Autoritate, conform prevederilor contractuale, prin Act adițional la Contract, aprobat prin Hotărâre a Consiliului Local. Operatorul delegat este deci obligat să factureze prestația în baza acestor tarife aprobate legal, aflate în vigoare,” spune firma de salubrizare. Romprest arat că facturile sunt emise în deplină legalitate.

De asemenea, considerăm că, invocarea caracterului nelegal al unor acte aflate în vigoare, care au fost aprobate de către Autoritatea Locală prin organul deliberativ, Consiliul Local Sector 1, și contestarea acestora exced cadrului contractual în care Operatorul își desfășoară activitatea, subiectul fiind de competența instituțiilor abilitate în acest sens„, conchide Romprest.

*Datele esențiale

Contractul dintre Romprest și Primăria Sectorului 1 fost semnat, în 2008, pe o perioada de 25 de ani, în timpul mandatului lui Adrian Chiliman (2004-2015). În perioada 2016-2020, sectorul a fost condus de Daniel Tudorache. Acesta ocupase anterior, între anii 2008-2011, funcția de viceprimar al Sectorului 1.

Prețurile serviciilor din contractul semnat în 2008 au fost ajustate de două ori, prin contracte adiționale, votate în Consiliul Local:

2012: S-au modificat indicii în baza cărora se indexează tarifele din indicii prețurilor de consum pe economie în indicii prețurilor de consum pe ramură;

2019: Au fost modificate prețurile fară nici o legătură cu indicii. Sunt situații diferite, dar în esență există creșteri de până la 300% pe unele operațiuni – în special cele cu frecvență/incidență mare, iar pe alte tarife se înregistrează mici scăderi. De exemplu, prețul pentru spălatul mecanizat al străzilor a crescut de la 9,98 lei, la 24,02 lei.

*Curtea de Conturi: Plăți nelegale

Acuzațiile primarului Clotilde Armand privind creșterea ilegală a tarifelor au legătură cu un control al Curții de Conturi care a fost finalizat în noiembrie 2016.

Curtea de Conturi a constatat atunci că Primăria Sectorului 1 a achitat în perioada 2013-2016 suma totală de 94,1 de milioane de lei (inclusiv TVA), reprezentând tarife indexate în baza unui indice al prețului de consum, altul decât cel prevăzut în contractul inițial atribuit prin licitație, modificat prin act adițional și contrar prevederilor din caietul de sarcici, fiind calculate dobânzi și penalități în suma totală de 23, 7 milioane de lei.

Curtea de Conturi arată că au fost încălcate mai multe prevederi din Legea 273/2006 privind finanțele publice locale, dar și alte articole din legislația secundară. Instituția a decis înregistrarea în evidența contabilă a întregului prejudiciu, adică 117 milioane de lei, luarea masurilor legale pentru recuperarea acestuia și virarea sumelor recuperate la bugetul local.

*Primăria deschide procese Romprest

După ce Curtea de Conturi a făcut constatările, Primăria Sectorului 1 a inițiat, în 2017, mai multe procese în justiție. În primul rand a contestat, într-un litigiu privind achizițiile publice, prevederile din actul adițional semnat în 2012. Cererea a fost respinsa, dar Primăria a demarat cai extraordinare de atac.

Apoi, Primria a cerut judecătorilor să constate ca nelegală indexarea tarifelor de prestație și nulitatea parțială a actului adițional semnat în 2012. Primăria Sectorului 1 a mai cerut Romprest să dea înapoi banii achitați- 94 de milioane de lei și penalitățile de 23,7 de milioane de lei. În total, 117 milioane de lei.

În aprilie 2018, Tribunalul București a suspendat judecarea acestui caz, până la soluționarea altui proces deschis tot de Primăria Sectorului 1. Magistrații urmează să interpreteze și, dacă este cazul, să anuleze prevederile din actul adițional semnat în 2012 care au dus la creșterea preturilor.

Judecătorii au decis, în prima fază a procesului, să respingă cererea Sectorului 1. Magistrații nu au intrat pe fondul problemei, ci doar au constatat că Primăria nu a parcurs toate etapele de renegociere a contractului înainte de a se adresa instanței.

*Prejudiciul a crescut la 125,4 milioane de lei

În 2019, Primăria Sectorului 1 a actualizat situația prejudiciului, deoarece s-au acumulat dobânzi. Acesta a ajuns la 125,4 milioane de lei. Este vorba de prejudiciu de 94,1 milioane de lei, la care se adaugă penalități de 31, 2 milioane de lei.

*Cine este Romprest

Compania Romprest Service S.A este unul dintre cei mai mari operatori de salubritate din Romania si a fost înființat în anul 2001. În prezent, este deținut de mai multe companii, printre care firma canadiană Detaco (42,6%), Europrest Invest (30%), Premium Management Team (13,7%) și Compania Națională de Aeroporturi București (10%) și firma americană Firstcom (3,5%).

*Compania

Având circa 2.600 de angajați, compania are o cifră de afaceri de 241 de milioane de lei și un profit de 23,7 milioane de lei, o creștere de 100% față de anul anterior.

Articolul integral poate fi citit AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here