Marcel Ciolacu: Mâine dimineaţă depunem moţiune de cenzură. Reacția lui Orban

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că joi va depune moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban.

„Mâine dimineaţă vom depune moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban. Opoziţia se bucură când puterea îi oferă motiv să depună mai multe moţini”, a spus, miercuri, Marcel Ciolacu, după încheierea şedinţei în care Guvernul şi-a asumat răspunderea pe legea privind alegerea primarilor în două tururi.

„Categoric dorim să treacă moţiunea de cenzură. Matematic nu avem voturile”, a mai spus Ciolacu, care a precizat că nici PNL nu avea matematic voturile necesare când a dat jos Guvernul Dăncilă. 

LIderul PSD a mai spus că nu se pot modifica regulile în timpul jocului. 

Guvernul şi-a angajat, miercuri, răspunderea în faţa Parlamentului pentru legea care vizează alegerea primarilor în două tururi de scrutin. 

Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Orban: Nu înţeleg motivele moţiunii de cenzură a PSD

Ludovic Orban spus, în plenul Parlamentului, că nu înţelege motivele moţiunii de cenzură a PSD.

„Poate vă este teamă că primarii PSD nu şi-au făcut treaba în comunităţi, că au fost afectaţi de guvernarea dezastruoasă pe care aţi adus-o ca o năpastă pe capul românilor”, li s-a adresat el social-democraţilor.

„Am văzut că PSD a anunţat că depune o moţiune de cenzură. Sincer, nu înţeleg motivele acestei moţuni de cenzură. M-am uitat pe rezultatele legrilor locale din 2016, care, trebuie să ştiţi, peste 1.500 dintre primarii care au câştigat alegerile au câştigat cu 50 plus 1. Voi ar trebui să susţineţi acest sistem de alegere sau poate vă este frică că aceşti primari nu şi-au făcut treaba în comunităţi, că aceşti primari au fost afectaţi de guvernarea dezastruoasă pe care aţi adus-o ca o năpastă pe capul românilor. Poate aceşti primari nu mai au capacitatea să ia 50% plus 1 deşi aţi pompat toate resursele, fără număr, de la bugetul de stat”, a declarat premierul.

Guvernul şi-a asumat miercuri în Parlament răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. PSD a anunţat că va depune o moţiune de cenzură.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here