Cîțu, despre controlul la Primăria Capitalei: „Banii au existat, dar nu au ajuns unde trebuie”

Sursa: INQUAM/Octav Ganea

Veniturile totale ale Primăriei Municipiului Bucureşti în acest an au fost de 3,4-3,5 miliarde lei, iar în septembrie încasările au fost de 99%, a declarat luni ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, în urma controlului desfăşurat, care a precizat că banii au existat, dar nu au ajuns acolo unde trebuie. El a mai afirmat că şi la datorii „situaţia arată rău, arată clar o administrare proastă a banului public”.

„Încă de la primul moment la Ministerul de Finanţe, am cerut o situaţie a controalelor activităţii financiare sau a modului în care a fost cheltuiţi banii publici în instituţiile statului. Am cerut această situaţie pentru toate instituţiile statului. Bineînţeles, situaţia pe care am primit-o a fost departe de a fi îmbucurătoare, am găsit companii care nu au avut o analiză a situaţiei economico-financiare făcută în ultimii 10-15 ani. Inspecţiile de la Ministerul Finanţelor Publie au ocolit foarte multe dintre aceste companii ani la rând. Printre acestea, era şi Primăria Municipiului Bucureşti”, a spus ministrul, în cadrul unor declaraţii de presă.

Aceste controale nu s-au făcut doar la Primăria Capitalei, ele se fac şi la ministere şi la alte primării din ţară, de exemplu, şi se vor face anual în toate instituţiile publice, a afirmat oficialul, care a spus că e foarte interesat de modul în care sunt cheltuiţi banii publici.

„Aş vrea să vă prezint – pentru că e o schimbare de mandat la Primăria Municipiului Bucureşti – aş vrea să ştiţi şi situaţia reală a finanţelor de la primărie, pentru că toţi trăim în acest oraş şi este bine să ştim cum au fost cheltuiţi banii în acest an. Veniturile Primăriei Municipiului Bucureşti în 2020 sunt în jur de 3,5 miliarde lei, acesta este bugetul. Încasările în septembrie sunt la aproape 99%. Deci au fost venituri la Primăria Municipiului Bucureşti”, a spus Cîţu.

Acesta a vorbit despre două elemente importante în această situaţie: subvenţia la energia termică şi subvenţia la transportul în comun.

„M-am uitat la buget şi bugetul a avut aceste sume prinse în buget, ele au fost prinse pe trimestre, doar că dacă ne uităm la execuţie – şi aici mi-a atras atenţia: la energia termică a fost plătită doar 338 milioane lei până în septembrie, din 935 milioane lei, cât este pentru tot anul, deci o treime, iar la transportul în comun 624 milioane de lei, din 1,4-1,5 miliarde lei”, a mai spus ministrul de Finanţe.

El a subliniat că bani au fost trimişi la primărie, iar suma a fost mai mare decât în 2019.

„Pornind de aici, am mers mai departe şi m-am uitat la datorii. Şi aici situaţia arată rău, arată clar o administrare proastă a banului public. Repet, încasările în septembrie erau la 99%, bugetul a fost construit pe aceste încasări. Banii erau distribuiţi pentru plata subvenţiilor, pentru că această plată nu s-a făcut. Şi aici vine rolul acestei inspecţii”, a precizat oficialul.

În acest moment, Primăria Municipiului Bucureşti are datorii către Elcen şi RADET de 837 milioane lei, a adăugat Cîţu.

Despre plata subvenţiei la energie, Cîţu a afirmat că banii nu au ajuns acolo unde trebuie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here