Ciudatul caz împotriva lui Harvey Weinstein. Din 80 de femei care l-au acuzat de hărțuire sexuală, procesul împotriva mogulului se reduce la două

harvey weinstein
Foto: captura video/YouTube

Povestea lui Harvey Weinstein este una a repetițiilor. În decursul a doi ani, mai mult de 80 de femei au relatat povești trase la indigo despre abuz și hărțuire sexuală care îl au în centru pe unul dintre cei mai influenți lideri ai industriei de film americane.

Săptămâna trecută, la doi ani după ce primele acuzații au fost publicate de The New York Times, a început procesul împotriva lui Weinstein la New York. Surpriză, însă! Din mărturiile celor 80 de femei care au formulat acuzații la adresa acestuia, doar două au mai ajuns în dosarul deschis împotriva producătorului de film. Și nici acelea foarte solide.

Într-un podcast difuzat de New York Times, Megan Twohey, reporter de investigații la The Times încearcă să explice de ce și cum s-a ajuns la această situație bizară. Twohey este și co-autoarea cărții „She Said: Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement” (n.r. „Ea a spus: povestea din spatele acuzațiilor de hărțuire sexuală care au ajutat la nașterea unei mișcări”).

„Este foarte șarmant când vrea să fie”

Poveștile relatate de victimele lui Harvey Weinstein sunt foarte similare. Fete care își doresc cu disperare să reușească la Hollywood. Ajung să-l cunoască pe mogul. „Este foarte șarmant când vrea să fie”, spun ele. Fetelor li se spune să urce în camera de hotel a lui Harvey. Iar acolo totul se schimbă. Omul șarmant devine un adevărat animal de pradă. Până și privirea i se schimbă, spun fetele. Le cere să-i facă masaj, să-l privească cum se masturbează, le forțează să întrețină raporturi sexuale orale cu el… Le promite că le va transforma în staruri, le promite roluri, le promite că le va promova scenariile.

Din 80 de femei care au făcut acuzații, a rezultat un caz care se centrează pe doar două mărturii

Polițiștii au deschis anchete în New York, Los Angeles și Londra, însă multe dintre acuzațiile împotriva lui Weinstein sunt despre hărțuire sexuală – pentru care un acuzat nu primește o condamnare la închisoare. Cele grele, care vorbeau despre violuri, nu au mai ajuns pe masa procurorilor. Multe femei nu au vrut să dezvolte subiectul și nici să răscolească răni vechi.

Însă dintre toate aceste orașe unde autoritățile au anchetat acuzații împotriva mogulului de la Hollywood, cei din New York au fost cei mai determinați să-l ducă și în fața unui judecător. Și asta pentru că nu este pentru prima dată când l-au anchetat. S-a întâmplat și în 2015, când l-au lăsat să scape. Atunci, un model din Italia a mers la poliție și a spus că Weinstein i-a pus mâna pe sâni și a încercat să își forțeze mâna pe sub fusta ei. Tânăra avea și o înregistrare în care Harvey recunoștea indirect că a atins-o și poate fi auzit în timp ce spune: „Eu sunt obișnuit să fac asta”, încercând cumva să-și scuze gestul. Procurorii nu au vrut atunci să deschidă un caz pentru că s-au temut că victima nu va fi credibilă dacă va ajunge în fața juraților. Și asta pentru că mai fusese implicată într-un astfel de scandal în Italia, caz în care a dat declarații contrastante.

În 2017, atunci când scandalul #MeToo a izbucnit, procurorul care s-a ocupat de cazul modelului italian a fost acuzat că l-ar fi favorizat pe mogul.

De la îndoieli, la acuzații foarte grave

Lucia Evans, însă, are o poveste mult mai cumplită legată de Harvey Weinstein. Producătorul a forțat-o să întrețină raporturi sexuale orale cu el. Evans susține că a spus nu de mai multe ori și a încercat să se împotrivească. Fără succes… mogulul de la Hollywood este cunoscut pentru fizicul lui impunător.

La câteva ore după ce Evans și-a spus povestea, polițiștii erau deja la ușa părinților ei. Se temeau pentru siguranța ei. I-au spus imediat că este singura care îl poate trimite la închisoare pe temutul producător care a dominat Hollywood-ul până nu demult.

„Poți schimba societatea pentru totdeauna. Poți schimba legea”, i-au spus autoritățile. O afirmație care a făcut-o să se simtă puternică, dar nu a vrut să cadă pradă aroganței. I se părea ireal.

Polițiștii i-au spus să se mute, împreună cu soțul ei, din motive de siguranță. S-a mutat din Washington D.C. mai aproape de New York. A început să vorbească cu mai mulți avocați. Au sfătuit-o să renunțe la caz sau să apeleze la un proces civil și nu la unul penal. Trauma va fi prea mare, procesul o va distruge, îi vor căuta până și prin gunoi… Însă s-a întâlnit cu procurorul care se ocupa de caz și care încerca să construiască un dosar penal. Procurorul era o femeie. O femeie foarte dură, pe numele căreia au fost formulate mai multe plângeri de-a lungul timpului, din cauza comportamentului ei. Iar șeful acestei procuroare era cel care hotărâse să nu-l ancheteze pe Weinstein în 2015. 

Cazul a luat însă o turnură neașteptată: procuroarea a fost înlocuită cu o alta, o femeie la fel de dură, dar care îi inspira încredere Luciei. Simțea că este dură cu ea, pentru că încerca să-i insufle forță pentru proces.

Apoi a aflat că acest dosar penal implică și o a doua femeie. Așa că a hotărât să-i ajute pe procurori să-l ducă pe Harvey Weinstein în fața judecătorilor.

În mai 2018, la șapte luni după ce polițiștii i-au bătut pentru prima dată în ușă Luciei Evans, procurorii din New York îl acuză oficial pe Harvey Weinstein de act sexual neconsimțit și viol.

Răsturnare șocantă de situație

Chiar dacă procurorul a fost schimbat, iar noua procuroare îi inspira încredere Luciei, ceva nu se lega, povestește aceasta. În primul rând, procurorii au ajuns târziu să vorbească cu martorii, spune ea. După câteva luni a fost anunțată că autoritățile vor renunța la acest caz, pentru că au descoperit noi dovezi care contrazic povestea ei. Se pare că aceștia au găsit un prieten de-ai Luciei, care a povestit că actul sexual a fost unul de comun acord – cel puțin asta i-ar fi povestit Lucia în acel moment.

Un caz complicat, explică această răsturnare de situație, Megan Twohey. Procurorii s-au grăbit să deschidă acest dosar penal și să strângă probe. Detectivul însă vorbise cu acest martor cu luni înainte ca acuzațiile împotriva mogulului de la Hollywood să fie formulate oficial. Detectivul susține că a dat informația mai departe. Procurorii îl contrazic. 

Lucia a fost șocată, însă simțea că le reprezintă pe numeroasele actrițe de la Hollywood cu povești asemănătoare și extrem de grave care nu puteau să lupte împotriva mogulului pentru că au familii și cariere pe care le-ar distruge. Chiar și așa, nu a mai putut face nimic. Decizia era deja luată, chiar dacă Lucia neagă discuția pe care a avut-o cu prietenul ei, în care ar fi spus că a fost un act sexual de comun acord.

Ce se întâmplă acum cu procesul împotriva lui Harvey Weinstein

Chiar dacă Lucia Evas a fost îndepărtată din dosarul penal împotriva lui Harvey Weinstein, procurorii din New York au reușit să găsească o a treia femeie ale cărei acuzații pot susține o investigație penală împotriva mogulului.

Una dintre femei, fosta asistentă de producţie Mimi Haleyi, a spus că Weinstein a agresat-o în 2006. Procurorii au declarat că el a violat în 2013 o altă femeie, a cărei identitate nu a fost dezvăluită.

Procesul împotriva lui Harvey Weinstein a început săptămâna trecută în New York. Dacă va fi găsit vinovat, producătorul riscă închisoare pe viață. Însă ar putea foarte ușor să scape, dacă avocații apărării reușesc să le pună pe victime într-o lumină proastă în fața juraților, cu probe sau chiar în lipsa lor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here