CNCAV: Peste 77.000 de doze, din lotul AstraZeneca oprit de la utilizare în Italia, au fost folosite în România

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunţă că peste 77.000 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca oprit de la utilizare în Italia au fost folosite deja în România, fiind rămase peste 4.200 de doze, transmite News.ro.

„Ca măsură de extremă precauţie s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului”, arată CNCAV. Premierul Florin Cîţu a afirmat că decizia a fost luată din precauţie.

UPDATE – Premierul Florin Cîţu a declarat, la B1 TV, în România nu există acel lot care a fost în 17 ţări, dar mai sunt doze din primul lot AstraZeneca. „(…) vor fi puse pentru o săptămână în carantină. Nu este nicio decizie, noi luăm această decizie pentru că vrem să fim precauţi. Este o suspiciune în Italia şi atunci ca să fim precauţi, să nu existe nicio problemă (…). Repet, nu este o recomandare EMA (Agenţia Europeană a Medicamentului), este doar că noi vrem să fim precauţi. Vor fi puse deoparte, vrem doar să fim precauţi”, a afirmat el. 

ŞTIREA INIŢIALĂ – „Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 ţări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia, Olanda, Polonia, Spania, Franţa, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv şi pentru care Agenţia Europeană a Medicamentului a demarat o investigaţie, menţionăm că România nu a primit doze din acest lot”, a precizat, joi seară, CNCAV. În ceea ce priveşte lotul ABV 2856, pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menţionat, Comitetul a arătat că România a recepţionat prima tranşă de vaccin AZ de 81.600 doze în 7 februarie. 

Începând din 15 februarie, au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele judeţe: Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Caraş-Severin, Cluj, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiş, Vâlcea şi Vaslui.Celelate 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din judeţele Bacău, Bihor, Botoşani, Dolj, Gorj, Iaşi, Neamţ, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vaslui şi 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova. 

„În cursul acestei seri, a avut loc o şedinţă la care au participat reprezentanţii CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situaţia celor două loturi de vaccinuri a fost analizată şi s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:1. Ca măsură de extremă precauţie s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului;2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de faţă în România;3. Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat”, a precizat CNCAV. 

Conform sursei citate, această decizie a fost luată ca o măsură de precauţie extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument ştiinţific care să fi impus această hotărâre. Decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia. 

„Astăzi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunţă faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin şi evenimentele adverse raportate”, a mai arătat CNCAV.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat joi că România nu a primit doze din lotul de vaccin AstraZeneca care ridică suspiciuni la nivel european. El a precizat că a fost vorba despre 1,6 milioane de doze care au fost distribuite în 17 state. Gheorghiţă a anunţat că încă nu este foarte clar dacă mai multe state au oprit definitiv vaccinarea cu serul AstraZeneca sau doar cu dozele din lotul respectiv. Mai multe persoane din România au susţinut însă că au fost vaccinate cu ser AstraZeneca din lotul ABV2856, care a fost oprit de la utilizare în Italia, în urma unor efecte secundare grave.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here