CNN | Raport: Valurile de căldură din SUA şi Europa ar fi fost practic imposibile fără schimbările climatice

Sursa: Pexels

Valurile extreme de căldură de pe trei continente din această lună au fost mult mai probabile din cauza crizei climatice cauzate de om, potrivit unei noi analize publicate marţi, în timp ce temperaturile sunt încă foarte ridicate în unele părţi ale emisferei nordice, relatează CNN, potrivit News.ro.

„Infernul căldurii”, care a pârjolit părţi din Statele Unite şi din sudul Europei, ar fi fost „practic imposibil” fără schimbările climatice, în timp ce în China, schimbările climatice au făcut ca valul de căldură să fie de cel puţin 50 de ori mai probabil, potrivit unei analize a World Weather Attribution (WWA).

WWA, un grup internaţional de oameni de ştiinţă care evaluează rolul schimbărilor climatice în fenomenele meteorologice extreme, a petrecut o săptămână analizând valurile de căldură periculoase care au măturat emisfera nordică în luna iulie, distrugând recolte şi animale, declanşând incendii, exacerbând stresul hidric şi ucigând oameni pe trei continente.

Temperaturile din Valea Morţii (SUA) au ajuns luna aceasta la 53,3 grade Celsius, iar oraşul Phoenix a înregistrat un record de 25 de zile consecutive cu temperaturi mai ridicate de 43,3 grade Celsius.

China a înregistrat la începutul acestei luni o temperatură maximă fără precedent la nivelul SUA, de 52,2 grade Celsius. Iar în Europa, au fost doborâte recorduri locale în unele părţi ale Spaniei şi Italiei, în timp ce temperaturile s-au apropiat de recordul istoric al Europei de 48,8 grade Celsius.

Pentru a înţelege în ce măsură criza climatică a influenţat probabilitatea şi intensitatea căldurii extreme din luna iulie a acestui an, echipa WWA a examinat datele meteorologice şi modelele computerizate pentru a compara clima actuală a lumii – care este cu aproximativ 1,2 grade Celsius mai caldă decât în epoca preindustrială – cu cea din trecut. Ei au constatat că „rolul schimbărilor climatice este absolut copleşitor”, a declarat Friederike Otto, lector superior în ştiinţa climei la Institutul Grantham pentru schimbări climatice şi mediu de la Imperial College din Londra.

Dacă oamenii nu ar fi încălzit planeta prin arderea petrolului, a cărbunelui şi a gazului, acest tip de valuri de căldură sufocanteî ar fi fost extrem de rare, a declarat Otto luni reporterilor. Dar, pe măsură ce lumea continuă să ardă combustibili fosili, acestea nu mai sunt neobişnuite, a spus ea.

În climatul actual, valuri de căldură extremă precum cele cu care se confruntă lumea în prezent sunt aşteptate o dată la 15 ani pentru SUA şi Mexic, o dată la 10 ani în Europa de Sud şi o dată la cinci ani pentru China, a constatat analiza.

Oamenii de ştiinţă au mai constatat că schimbările climatice nu numai că au crescut drastic probabilitatea ca aceste valuri de căldură să se producă, dar le fac şi mai fierbinţi.

Potrivit raportului, poluarea care încălzeşte planeta a făcut ca valul de căldură din Europa să fie cu 2,5 grade Celsius mai cald, valul de căldură din America de Nord cu 2 grade Celsius mai cald, iar valul de căldură din China cu 1 grad Celsius mai cald.

Însă ceea ce ne aşteaptă ar putea fi şi mai. Dacă temperatura medie a planetei va creşte cu 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, se pot aştepta valuri de căldură extreme la fiecare doi până la cinci ani, potrivit raportului.

„S-ar putea foarte bine ca aceasta să fie ceea ce va fi o vară răcoroasă în viitor, dacă nu ne oprim rapid din arderea combustibililor fosili”, avertizat Otto.

Pe de altă parte, oamenii de ştiinţă au declarat că feomentul El Niño în curs de dezvoltare, modelul climatic natural cu impact asupra încălzirii, a ajutat probabil la o uşoară creştere a temperaturilor – dar că încălzirea globală cauzată de arderea combustibililor fosili a fost principalul motiv pentru care valurile de căldură sunt atât de severe.

„Rezultatul acestui studiu de atribuire nu este surprinzător. Lumea nu a încetat să ardă combustibili fosili, clima continuă să se încălzească, iar valurile de căldură continuă să devină mai extreme. Este atât de simplu”, a declarat Otto într-un comunicat.

Dar studiul nu trebuie interpretat ca o dovadă a unei „încălziri galopante” sau a unui „colaps climatic”, a adăugat ea.”Încă mai avem timp să ne asigurăm un viitor sigur şi sănătos, dar trebuie să încetăm urgent să mai ardem combustibili fosili şi să investim în diminuarea vulnerabilităţii. Dacă nu o facem, zeci de mii de oameni vor continua să moară în fiecare an din cauze legate de căldură”, punctează cercetătoarea.

Valurile de căldură reprezintă unul dintre cele mai mortale pericole naturale. Potrivit unui studiu recent, peste 61.000 de persoane au murit din cauza căldurii în timpul valului de căldură record din Europa de anul trecut. În Mexic, peste 100 de persoane au murit din cauza căldurii începând cu luna martie, în timp ce ţări din SUA până în Italia au raportat creşteri abrupte ale internărilor în spitale, deoarece oamenii se luptă să facă faţă temperaturilor ridicate.

Societatea trebuie să reducă rapid poluarea care încălzeşte planeta, au declarat autorii raportului. Aceştia au făcut, de asemenea, apel la ţări şi oraşe să adapteze sistemele de sănătate, de planificare urbană şi de energie, precum şi să accelereze implementarea planurilor de acţiune împotriva căldurii, pentru a se pregăti mai bine pentru căldurile extreme pe care criza climatică le-a provocat deja.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here