Coaliţia de guvernare discută azi despre data alegerilor prezidenţiale

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Coaliţia de guvernare se reuneşte miercuri pentru a discuta despre data alegerilor prezidenţiale, pe fondul neînţelegerilor dintre PNL şi PSD privind calendarul acestui scrutin. Liberalii vor ca alegerile să aibă loc în decembrie, în timp ce social-democraţii în septembrie. Este posibil ca la şedinţa care va avea loc după 18.30, la Vila Lac, să se tranşeze acest subiect, pentru că Guvernul este presat de timp să dea actele normative pentru calendarul acestor alegeri. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu contează, după părerea lui, dacă alegerile prezidenţiale au loc în septembrie, octombrie sau noiembrie, ceea ce contează este opinia românilor. Şeful statului a arătat că preşedintele României trebuie să fie ales de români şi nu de partide şi românii trebuie să se informeze şi să intereseze, indiferent dacă în timpul campaniei se află la munte, la mare, la birou sau în orice altă parte. El a mai spus că nu vrea să spună când să aibă loc sau cine ar trebui să candideze, pentru că asta se stabileşte de partide şi pot fi şi independenţi, dar românii trebuie să conştientizeze importanţa acestor alegeri, transmite News.ro.

Liderii coaliţiei de guvernare se reunesc, miercuri, în şedinţă, pentru a discuta despre data alegerilor prezidenţiale, în contextul în care PSD îşi doreşte ca acestea să aibă loc în luna septembrie iar liberalii ar vrea în luna decembrie, odată cu alegerile parlamentare.

Surse din coaliţie au precizat pentru News.ro că şedinţa va avea loc după întrevederea premierului Marcel Ciolacu cu cu preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, de la ora 18.00, la Palatul Victoria şi ar putea avea loc la Vila Lac.

Varianta unei candidaturi comune PSD-PNL la alegerile prezidenţiale a fost scoasă din discuţie, după ce ambele partide au anunţat că vor avea propriul candidat la alegerile pentru şefia statului. Liberalii au transmis, neoficial, că singura variantă ca la alegerile prezidenţiale să se meargă cu un caniddat comun este susţinerea de către social-democraţi a lui Nicolae Ciucă.

În privinţa datei alegerilor prezidenţiale, PSD insistă ca acestea să aibă loc în luna septembrie, aşa cum s-a stabilit iniţial în coaliţia de guvernare. Liberalii doresc ca acestea să aibă loc în decembrie, motivând că organizarea scrutinului în septembrie ar încurca activitatea din şcoli şi, în plus, campania electorală în luna august ar fi una atipică, ţinând cont că este o lună de vacanţă.

Pe de altă parte, surse au precizat că PSD îşi doreşte luna septembrie pentru prezidenţiale, fiind luna în care va intra în vigoare recalcularea pensiilor, cu impact asupra electoratului, în special pensionari, electoratul tradiţional al PSD.

Potrivit surselor, există şansa ca la această şedinţă să se tranşeze subiectul calendarului pentru alegerile prezidenţiale, pentru că Guvernul este presat de timp să dea Hotărârea privind data alegerilor.

Alegeri europarlamentare, rezultate finale: Alianţa PSD-PNL – 48,55%, respectiv 19 mandate dintre cele 33 / AUR – 14,93%, Alianţa Dreapta Unită – 8,71%, UDMR – 6,48%, SOS România – 5,03%, Nicu Ştefănuţă – 3,08%

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here