Colecţie de icoane pe sticlă, scoase la licitaţie

Sursa: Facebook

Cea mai mare colecţie de icoane pe sticlă transilvănene, alături de importante icoane vechi româneşti, unele din perioada Movileştilor Moldovei ori a lui Constantin Brâncoveanu sau Nicolae Mavrocordat, precum şi o icoană veneto-cretană de sec. XVI, este scoasă la licitaţie marţi, 6 decembrie, la Artmark, potrivit News.ro.

Icoanele vechi sau de autor întrunesc calităţi de obiect de colecţie cu valoare estetică, documentară şi istorică, pe lângă funcţia de obiect de cult sau simbol religios. O rară apariţie este icoana pe glajă „Masa Raiului”, pictată de apreciatul zugrav Ioan Costea Verman. Piesa extrem de rară a fost realizată în Mărginimea Sibiului în perioada 1830-1850 şi are, în licitaţie, preţul de pornire de doar 350 de euro. Nu sunt cunoscute alte icoane de Costea Verman cu această temă iconografică, cel puţin nu în colecţiile publice din România.

O altă piesă extrem de rară este icoana „Plângerea lui Iisus”, realizată de celebrul zugrav Savu Moga. Icoana de colecţie este datată 17 februarie 1848 (în perioada aşa-numitei „revolte a poeţilor moldoveni” la Iaşi, în cadrul Revoluţiei din 1848) şi are un preţ de pornire de 450 de euro. Până în acest moment se cunoaşte o singură altă icoană pe sticlă de Savu Moga, având această temă iconografică, într-o colecţie particulară din Cârţişoara.

O altă raritate absolută, datată 1888 şi având un preţ de pornire de 400 de euro, este icoana pe glajă „Răstignirea Domnului şi 12 scene” realizată de zugravul Pavel Zamfir.

Alte icoane extrem de rare, care ies la licitaţie cu această ocazie, sunt pictate de vestitul zugrav Matei Ţâmforea: „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din 1886 şi „Iisus Hristos Împărat şi Mare Arhiereu” din 1871. Ultima temă iconografică, conform literaturii de specialitate, se regăseşte la Ţâmforea doar în alte trei icoane (una în patrimoniul Academiei Române, iar alte două în colecţia familiei Muşat). Ambele icoane de Ţâmforea pornesc în licitaţie de la preţul de 400 de euro.

O apariţie-premieră în România este medalionul „Maica Domnului cu Pruncul (Madona Neagră – Protectoarea Poloniei)”. Pentru preţul de pornire de 400 de euro se va vinde în licitaţie pe 6 decembrie piesa realizată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea într-un celebru atelier din Varşovia. Iconiţa rotundă, lucrată în bronz, tempera şi foiţă de aur pe lemn a fost destinată să fie purtată la gât de  arhierei.

Cele 210 icoane, care urmează să completeze noi colecţii sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă, urmând a fi licitate pe 6 decembrie. Expoziţia este deschisă de luni până duminică, în intervalul orar 10:00-20:00. Intrarea este gratuită, iar vizitatorii primesc consultanţă gratuită din partea reprezentanţilor Casei Artmark.

Program special de vizitare la Muzeul „Antipa”, în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here