Comisia Europeană: Noi măsuri pentru combaterea utilizării abuzive a proceselor contra jurnaliştilor

Comisia Europeană a publicat miercuri un proiect de directivă europeană pentru a combate utilizarea abuzivă a proceselor judiciare menite să îi intimideze pe jurnalişti şi pe activiştii pentru drepturile omului, notează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.ro.

Această legislaţie europeană vizează mai ales urmăririle în justiţie cu caracter transfrontalier, în special cazurile când reclamantul şi pârâtul sunt în două ţări diferite.

Totuşi, executivul UE intenţionează să dea o interpretare largă acestei dimensiuni transfrontaliere, estimând că directiva ar putea să se aplice, în anumite condiţii, chiar şi atunci când cele două părţi se află în acelaşi stat membru.

Pentru cazurile strict naţionale, Comisia a prezentat o recomandare pentru a încuraja statele membre să trateze cazurile de defăimare în civil mai degrabă decât în penal.

Directiva propune o respingere rapidă a urmăririlor în justiţie care sunt abuzive, prevăzând că reclamantul va trebui să demonstreze că acţiunea sa nu este neîntemeiată. Ea prevede dreptul la compensaţii pentru o persoană victimă a unei acţiuni abuzive în justiţie şi preconizează ”sancţiuni disuasive” contra iniţiatorului său.

”Într-o democraţie, averea şi puterea nu pot oferi nimănui un avantaj în dauna adevărului. Contribuim la protejarea celor care îşi asumă riscuri şi se exprimă atunci când este în joc interesul public”, a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova.

De asemenea, Comisia doreşte să combată şi aşa-numita practică ‘forum shopping’, care constă în posibilitatea ca un reclamant să aducă litigiul în faţa statului a cărui legislaţie i se pare cea mai favorabilă.

Potrivit unui raport anual al Consiliului Europei publicat miercuri, numărul de alerte privind ameninţări grave la adresa libertăţii presei în statele membre ale acestei organizaţii ”a sporit de la 200 în anul 2020 la 282 în anul 2021, ceea ce reprezintă o creştere de 41%”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here