Compania Meta susţine că a eliminat mii de conturi Facebook de propagandă chineză

Meta, compania-mamă a Facebook, a anunţat marţi că a eliminat mii de conturi de pe reţeaua socială care făceau parte dintr-o operaţiune majoră de propagandă online chineză, relatează AFP, citată de Agerpres.

Campania ar fi fost activă pe mai mult de cincizeci de platforme şi forumuri, inclusiv Facebook, Instagram, TikTok, Youtube sau Twitter (redenumită X), conform unui raport publicat de Meta.

„Credem că aceasta este cea mai mare – chiar dacă ineficientă – şi prolifică operaţiune de influenţă pe care am văzut-o până acum”, a declarat Ben Nimmo, şeful diviziei globale de informaţii privind ameninţările a gigantului american.

Echipele Meta au fost „capabile să descopere şi persoane asociate cu forţele de ordine chineze”, a spus el.

Peste 7.700 de conturi de Facebook, precum şi 15 conturi de Instagram sunt afectate, ceea ce face ca aceasta să fie cea mai mare acţiune de ştergere de conturi, a precizat Meta.

Echipele de securitate ale grupului au reuşit să stabilească faptul că aceste conturi au avut legătură cu o serie de activităţi spam (mesaje nesolicitate) care au apărut din 2019 şi au fost oprite de Meta.

„Pentru prima dată, am reuşit să legăm aceste serii şi să confirmăm că fac parte din aceeaşi operaţiune”, a adăugat Nimmo.

Reţeaua dezvăluită publica în mod regulat comentarii pozitive despre China şi provincia Xinjiang, unde se află minoritatea uigură, criticând în acelaşi timp Statele Unite, politicile externe ale ţărilor occidentale şi pe cei care atacă guvernul chinez, „inclusiv jurnalişti şi cercetători”, conform raportului.

Reţeaua avea sediul în China şi a vizat Taiwanul, Statele Unite, Australia, Regatul Unit şi Japonia, precum şi publicul vorbitor de limbă chineză din străinătate.

Conturile şi paginile în cauză au fost eliminate pentru nerespectarea condiţiilor de utilizare a platformelor grupului, dar păreau să aibă o audienţă redusă, comentariile raportând în principal acuzaţii false.

Conturile au fost legate de diferite locuri din China, cu un ritm de activitate care părea să se potrivească cu orele de birou.

Operaţiunea s-a bazat, de asemenea, în mare măsură pe Medium, Reddit, X, Youtube, Soundcloud şi Vimeo, potrivit echipei de ameninţări a Meta.

Unele dintre tacticile folosite au fost, de asemenea, similare cu cele ale unei reţele ruseşti descoperite în 2019, părând să sublinieze că aceste operaţiuni învaţă unele de la altele, potrivit lui Ben Nimmo.

Raportul Meta a efectuat, de asemenea, o analiză a unei campanii numite „Doppelganger”, descoperită în urmă cu un an de echipele sale.

Nucleul operaţiunii a fost de a face copii, „doppelganger” în limba engleză, ale principalelor site-uri media din Europa pentru a publica ştiri false despre războiul din Ucraina şi apoi să le difuzeze online, a declarat şeful politicii de securitate a Meta, Nathaniel Gleicher.

Companiile implicate în această campanie, care iniţial a vizat în principal Germania, Franţa şi Ucraina, iar apoi şi Statele Unite şi Israel, au fost recent sancţionate de Uniunea Europeană.

„Am reuşit să blocăm resursele lor operaţionale pe platformele noastre, dar site-urile continuă să fie active”, a avertizat Gleicher.

Este, potrivit acestuia, cea mai mare şi mai avansată operaţiune de influenţă a Rusiei din 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here