Condamnări de peste 3.500 de ani de închisoare pentru înscenarea pusă la cale de vinovații din cazul Fenerbahce

Un fost ofițer de poliție și un președinte al unei televiziuni din Turcia au fost condamnați la închisoare după ce au înscenat clubului Fenerbahce aranjarea unor meciuri, în urmă cu zece ani.

Inițial, Aziz Yildirim, fostul președinte al clubului, a fost condamnat la închisoare, iar clubul a fost suspendat doi ani din competițiile europene, dar cazul a fost redeschis după ce procurorii au găsit dovada unei conspirații, relatează Digisport.

Clubul Fenerbahce, victima unei înscenări 

Ancheta asupra formației Fenerbahce din Istanbul a început în data de 3 iulie 2011, având ca obiect mai multe meciuri din sezonul 2010/2011, a căror corectitudine a fost pusă sub semnul întrebării. În acel an competițional, echipa galben-albastră a câștigat titlul, însă nu a evoluat apoi în UCL, locul ei fiind luat de Trabzonspor, care se clasase pe locul doi în campionat.

La sfârșitul anchetei, Yildirim a fost condamnat la 6 ani de închisoare, dar a petrecut în spatele gratiilor doar un an, înainte ca ancheta să fie redeschisă.

La proces, fostul președinte al clubului a negat acuzațiile și a susținut că acest caz a fost înscenat pentru a înlătura clubul din Istanbul care câștigase campionatul de 19 ori.

Acuzațiile de aranjare a meciurilor au fost făcute de Fethullah Gulen, un cleric din SUA, despre care autoritățile din Turcia spun că a încercat să organizeze o lovitură de stat în 2016.

În 2016, procurorii au ajuns la concluzia că acuzațiile aduse clubului Fenerbahce au fost opera susținătorilor lui Gulen, care s-ar fi infiltrat în justiția și poliția din Turcia.

Autoritățile din Turcia l-au condamnat pe Hidayet Karaca, patronul unui trust media, la 1406 ani de închisoare. Acesta a fost acuzat că a instigat la urmărirea apelurilor telefonice și la falsificarea documentelor.

Fostul ofițer de poliție, Nazmi Ardic a fost și el condamnat la 2170 de ani de închisoare după ce a falsificat documente și a conspirat împotriva clubului.

Potrivit Daily Mail, alte 25 de persoane au primit condamnări la închisoare.

Aceeași sursă menționează că actualul președinte al clubului, Ali Koc, a declarat că decizia judecătorilor a demonstrat că Fenerbahce a fost doar o victimă inocentă a unui complot organizat de rețeaua lui Gulen. Acesta este hotărât să ceară în instanță despăgubiri financiare și morale.

Procurorii și judecătorii care au deschis și au anchetat cazul original au părăsit țara ca urmare a tentativei de lovitură de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here