Conferinţa din Elveţia asupra păcii în Ucraina | Circa 50 din aproximativ 160 de delegaţii invitate au confirmat participarea

Sursa foto: wikipedia

Elveţia a primit până în prezent peste 50 de confirmări din partea celor mai mult de 160 de delegaţii pe care le-a invitat să participe la jumătatea lunii iunie la o conferinţă asupra păcii în Ucraina, a anunţat miercuri preşedinta elveţiană Viola Amherd, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Vorbind la o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin, preşedinta Elveţiei a spus că guvernul său încearcă să aducă o participare cât mai largă la respectiva reuniune, dar China încă nu a confirmat participarea.

State din America de Sud, Africa şi Orientul Mijlociu se numără printre cele care au confirmat că vor lua parte la conferinţă, iar aproximativ jumătate dintre ţările ce au confirmat participarea sunt state europene, potrivit preşedintei Viola Amherd, care a adăugat că ar mai putea surveni până în ultima clipă schimbări în lista participanţilor.

Rusia nu a fost invitată la conferinţă şi a transmis de altfel că nu va lua parte la ea nici dacă va fi invitată, considerând că Elveţia şi-a pierdut statutul de ţară neutră după ce s-a alăturat sancţiunilor occidentale contra Moscovei, şi a estimat prin urmare că fără participarea sa o asemenea conferinţă nu are sens şi va fi organizată în zadar.

Conferinţa din Elveţia, care în lipsa unor contacte directe ruso-ucrainene nu va fi o conferinţă de pace, va fi organizată la cererea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi va avea ca bază „formula de pace” propusă de acesta, care cere retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti. Rusia consideră aceste puncte ca fiind de fapt o cerere de capitulare, astfel că a respins planul şi a cerut Kievului să recunoască „noile realităţi de pe teren”, respectiv pierderea Crimeei şi a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.

Ucraina încearcă în prezent să atragă sprijin internaţional pentru poziţia sa la reuniuni fără Rusia, cum este cea din Elveţia. Potrivit anunţului guvernului elveţian, această „Conferinţă la nivel înalt asupra păcii în Ucraina” va fi o platformă de dialog pentru identificarea posibilelor căi de a ajunge la o pace globală, justă şi durabilă în Ucraina, conform principiilor fundamentale ale ONU şi ale dreptului internaţional, iar un obiectiv al reuniunii va fi crearea „unei foi de parcurs concrete pentru participarea Rusiei la procesul de pace”.

Die Welt publică un acord de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here