Consilieri militari iranieni, uciși în Crimeea – afirmă Kievul

Un oficial ucrainean a confirmat vineri că armata ucraineană a ucis consilieri militari iranieni în peninsula Crimeea anexată de Rusia, scrie vineri ziarul britanic The Guardian, potrivit agenţiei EFE, citată de Agerpres.

Într-un interviu acordat acestui ziar, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a spus că mai mulţi consilieri iranieni au fost detectaţi în Crimeea, unde iranienii ajutau armata rusă să piloteze dronele Shahed-136 livrate Rusiei de către Iran, fără să precizeze câţi consilieri iranieni au fost ucişi în operaţiuni conduse de armata ucraineană.

Potrivit unor media israeliene, citate tot de The Guardian, ar fi vorba despre aproximativ zece instructori iranieni.

Acele drone iraniene livrate Rusiei necesită ”oameni antrenaţi pentru a fi operate”, iar ruşii ”nu au creier să înveţe singuri”, susţine acelaşi oficial ucrainean.

Pe de altă parte, acesta afirmă că încă nu este clar dacă Iranul a furnizat Rusiei şi rachete balistice, în plus faţă de drone.

Întrebat despre evoluţia conflictului după recenta retragere a trupelor ruse din nordul provinciei Herson ocupată de Rusia în februarie la începutul invaziei, Danilov a evitat să spună dacă înaintarea ucraineană ar putea fi încetinită de condiţiile de iarnă, de bariera naturală a fluviului Nipru dincolo de care s-au retras trupele ruse sau de un răspuns imprevizibil al Moscovei în faţa unei ipotetice pierderi a Crimeii.

Niprul este ”un obstacol în plus de trecut”, dar aceasta ”se poate realiza cu echipamente şi arme moderne”, a indicat oficialul de la Kiev. ”Până când întregul nostru teritoriu nu va fi liber, armata noastră nu se poate opri, iar aceasta include Crimeea şi celelalte teritorii”, a adăugat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here