Consiliul Europei, îngrijorat de folosirea excesivă a forţei în timpul manifestaţiilor din Franţa

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a atenţionat vineri cu privire la ”folosirea excesivă a forţei” împotriva demonstranţilor care protestează faţă de reforma sistemului de pensii din Franţa, solicitând Parisului să respecte dreptul de a manifesta, informează AFP, citată de Agerpres.

”Incidente violente au avut loc, dintre care unele au vizat forţele de ordine”, a declarat Dunja Mijatovic într-un comunicat.

”Dar actele de violenţă sporadice ale anumitor manifestanţi sau alte acte reprobabile comise de alte persoane în cursul unei manifestaţii nu au justificat utilizarea excesivă a forţei de către agenţi ai statului”, a spus reprezentanta Consiliului Europei.

Ea a accentuat că autorităţilor franceze le revine să permită exercitarea efectivă a libertăţilor, protejând manifestanţii paşnici şi jurnaliştii ce relatează de la aceste demonstraţii în faţa violenţelor poliţieneşti şi a indivizilor violenţi care acţionează în interiorul sau în apropierea coloanelor de manifestanţi.

Potrivit comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei, violenţa, indiferent de sursa ei, nu ar trebui în niciun caz să fie utilizată ca mijloc de soluţionare a unei crize sociale şi/sau politice.

”Violenţele trebuie să înceteze. Aceasta este o condiţie necesară pentru exercitarea efectivă a libertăţii de exprimare şi a libertăţii de asociere, precum şi pentru încrederea între populaţie şi forţele de ordine”, a mai spus Dunja Mijatovic.

În ultimele zile, sindicate ale avocaţilor şi magistraţilor au denunţat violenţele poliţiei în timpul manifestaţiilor contra reformei pensiilor în Franţa.

Organizaţia ‘Reporteri Fără Frontiere’ (RSF) i-a cerut vineri ministrului de interne francez Gerald Darmanin să ”pună capăt violenţelor poliţieneşti împotriva jurnaliştilor”.

Darmanin declarase marţi că participarea la o ”manifestaţie nedeclarată” constituie un ”delict ce merită o arestare”.

El a anunţat vineri deschiderea a 11 anchete judiciare cu privire la presupusele violenţe poliţieneşti comise în ultima săptămână în timpul manifestaţiilor contra reformei sistemului de pensii în Franţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here