Controverse după înăsprirea pedepselor pentru deținerea și traficul de droguri. USR Tineret: „Nici noi nu știam”

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, fiind for decizional, proiectul de lege al USR care prevede majorarea pedepsei cu închisoarea pentru cultivarea, fabricarea, vânzarea, deținerea sau alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept. Inițiativa legislativă a fost adoptată cu 294 de voturi „pentru”.

Astfel, pedeapsa cu închisoare pentru deținerea sau vânzarea de droguri s-a majorat până la 10 ani. Legea în vigoare prevede pedeapsă cu închisoarea până la șapte ani.

Reacția deputatei Lavinia Cosma, inițiatoarea proiectului

Actul normativ a stârnit un val de reacții contrariate. În replică, deputata USR Lavinia Cosma, inițiatoarea proiectului de lege, a spus că scopul inițiativei legislative a fost incriminarea produselor etnobotanice, în condițiile în care există un vid legislativ ce a transformat România într-un paradis al traficanților de astfel de droguri.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Cosma a explicat că pentru elaborarea acestei legi a format grupuri de lucru cu reprezentanți de la DIICOT, Crimă organizată, Agenția Națională Antidrog, ONG-uri care derulează programe de reabilitare, medici, juriști.

Deputata USR subliniază că proiectul nu crește pedepsele pentru consumatori și subliniază că deținerea de droguri se pedepsește prin lege – articolul 4 din Legea 143/2000, articol care a rămas neschimbat:

„(1)Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2)Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Lavinia Cosma spune că a fost modificat doar articolul 2 din lege care se referă la trafic și a crescut pedeapsa până la 10 ani. Articolul are următorul cuprins:

(1)Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

(2)Dacă faptele prevăzute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.”

„Este adevărat că textul face referire la «procurare, cumpărare, deținere», dar, în contextul articolului, aceste activități sunt privite exclusiv ca «operațiuni privind circulația drogurilor». Deci, articolul vizează exclusiv TRAFICUL de droguri, nu consumul, care este reglementat la art. 4 (nemodificat prin inițiativă)”, atrage atenția deputata.

„Nici noi nu știam”

O reacție a venit și din partea USR Tineret, care a postat pe Facebook un „comunicat” din patru cuvinte după adoptarea legii: „Comunicat USR Tineret: Nici noi nu știam „, scrie organizația pe Facebook, mesajul fiind însoțit de un emoji cu o față înlăcrimată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here