Coronavirusul, noul teren de luptă dintre locuitorii din Hong Kong şi Partidul Comunist Chinez

Un sindicat pro-democraţie al lucrătorilor medicali şi mai mulţi activişti din Hong Kong au făcut apel duminică pentru boicotarea planului guvernului referitor la testarea în masă pentru noul coronavirus, la care urmează să participe şi personal medical din China continentală, relatează Reuters, preluat de News.ro.

Începând de marţi, o echipă de 60 de lucrători medicali din China continentală urmează să efectueze teste, acesta fiins primul ajutor direct din partea autorităţilor medicale chineze pentru oraşul semi-autonom care se luptă cu pandemia.

Ajutorul vine însă într-un moment delicat pentru fosta colonie britanică, existând îngrijorări mari din partea celor 7,5 milioane de locuitori care consideră că Beijingul dorete să le îngrădească libertăţile, mai ales după adoptarea noii legi referitoare la securitate naţională, în luna iunie.

Guvernul a amânat totodată cu un an alegerile parlamentare care ar fi urmat să aibă loc în septembrie, din cauza riscurilor legate de sănătate, dând o lovitură opoziţiei pro-democraţie care spera să obţină o majoritate istorică după succesul avut în alegerile de nivel inferior de anul trecut.

Alianţa Angajaţilor Spitalelor, formată în timpul protestelor pro-democraţie de anul trecut, care are 20.000 de membri, a anunţat că testarea în masă nu este o utilizare eficientă a resurselor şi a cerut efectuarea de teste ţintite.

”Este clar că guvernul are un singur obiectiv…să se folosească de pandemie pentru propriile obiective politice”, a declarat liderul sindicatului, Winnie Yu, într-o conferinţă de presă organizată cu activiştii.

Activistul Joshua Wong a spus că o măsură mai bună decât planul guvernului ar fi închiderea totală a graniţei.

Presa de stat din China a denunţat criticile ca fiind o lipsă de recunoştinţă, în timp ce Biroul de Legătură din Hong Kong a afirmat într-un comunicat că ”este şocant că oamenii pun la îndoială planul.

Criticile au avut loc în timp ce numărul noilor cazuri zilnice de coronavirus a scăzut semnificativ, de la un nivel de trei cifre, la două sau de o singură cifră. Duminică, numărul total al cazurilor a atins 4.801, cu 15 cazuri noi raportate.

Poliţia a dispersat un protest al câtorva zeci de activişti pro-democraţie, într-un mall, motivând că regulile împotriva coronavirusului limitează adunările de oameni la numai două persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here