Corpul de Control al ministrului Sănătăţii, concluzii preliminare după controlul de la Spitalul Sf. Pantelimon: Sesizările au la bază o comunicare defectuoasă

Declaratii de presa sustinute de reprezentantii spitalului Pantelimon si ai Ministerului Sanatatii, in Bucuresti, 12 aprilie 2024. Inquam Photos / Octav Ganea

Corpul de Control al ministrului Sănătăţii a transmis, miercuri, concluzii preliminare după controlul de la Spitalul Sf. Pantelimon, unde s-au făcut acuzaţii referitoare la mai multe decese cauzate de administrarea defectuoasă a unui medicament în Secţia ATI, precizând că verificările au vizat doar activitatea administrativă a unităţii. 

Ministerul Sănătăţii a transmis, miercuri, într-un comunicat de presă, concluzii ale Raportului Corpului de Control al Ministrului Sănătăţii la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon Bucureşti, potrivit News.ro.

”Sesizările formulate de către angajaţii spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unităţii şi persoanele în cauză. Sesizările vizau imixtiuni în activitatea de control a directorului de îngrijiri şi presupuse acţiuni de hărţuire exercitate asupra unui medic din cadrul secţiei ATI. La nivelul spitalului a fost constituită o comisie internă care a efectuat cercetări din punct de vedere administrativ în urma sesizării întocmite de directorul de îngrijiri medicale, precum şi a informaţiilor apărute în mass-media. În data de 17 aprilie 2024, a fost întocmit raportul final al comisiei interne de analiză care conţine concluzii şi recomandări, fără a se suprapune anchetei penale derulate la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti”, se arată în comunicat.

Documentul citat se mai referă la afirmaţii din spaţiul public referitoare la aparatul RMN din secţia de radiologie.

”Verificările efectuate au stabilit că în luna decembrie 2021 a fost instalat un aparat IRM Philips în laboratorul de radiologie al spitalului. În vederea verificării antenelor IRM şi pentru stabilirea protocoalelor de examinare, în luna martie 2022, medicul şef al laboratorului de radiologie a informat în scris conducerea spitalului şi a depus la secretariatul unităţii un protocol intitulat “Protocol voluntariat pentru testarea antenelor tip IRM şi stabilirea protocoalelor de examinare”. Începerea ativităţii de testare a fost afişată la avizierul spitalului. Aşa cum rezultă din conţinutul protocolului mai sus menţionat, voluntarii nu au fost plătiţi şi nici nu au plătit pentru examinare”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată a precizat că, având acord scris, au fost folosiţi un număr de 96 de voluntari, nefiind eliberate în scris rezultate oficiale.

”Precizăm că în incinta Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon Bucureşti există şi un IRM privat, unde pot fi efectuate examinări de specialitate. Totodată, menţionăm că de la demararea testelor şi până în prezent, la nivelul spitalului nu a fost depusă nicio plângere de la vreunul dintre voluntarii care au participat la teste”, se mai arată în comunicatul de presă.

Oficialii Ministerului Sănătăţii precizează că verificările au vizat doar activitatea administrativă a unităţii.

”Verificările efectuate de către Corpul de Control al Ministrului, precum şi cele efectuate de către comisia internă a Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon Bucureşti au vizat numai activitatea din punct de vedere administrativ derulată la nivelul spitalului, aspectele de natură penală fiind atributul exclusiv al unităţii de Parchet competente. Atât Ministerul Sănătăţii, cât şi Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon Bucureşti au pus la dispoziţia unităţii de Parchet toate datele şi documentele solicitate de către aceasta”, se mai arată în comunicat.

Mai multe anchete au fost demarate, inclusiv una penală, după acuzaţii reeferitoare la decesul mai multor pacienţi, în doar câteva zile, în Secţia ATI a unităţii medicale, din cauza administrării necorespunzătoare a unui medicament.

Acuzații grave în cazul deceselor suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon. Mai multe asistente, audiate / Anchetatorii nu exclud deshumarea pacienților

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here