Newsweek România: Cum i-a așternut ministrul Ghinea terenul lui Barna pentru a pune mâna pe patru proiecte UE

În primul mandat de ministru la Fonduri Europene al lui Cristian Ghinea, firmei din care secretarul său de stat Dan Barna tocmai ieșise i s-au aprobat patru proiecte europene în care firma a gestionat 13 milioane de lei. Nu ar fi fost posibil dacă Ghinea nu semna o extindere,” scrie Newsweek România.

”Deja celebrele proiecte de „antreprenoriat social” ale lui Dan Barna care au sfârșit în eșec și conflicte de interese (bani acordați propriei surori, de exemplu) au fost realizate prin intermediul firmei Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL. În aceasă firmă, după 2010, asociați erau Dan Barna și Dragoș Jaliu, fiecare cu câte 50%.

Pe 16 mai 2016, când Barna a fost numit secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene de către premierul Dacian Cioloș, actualul vicepremier deținea jumătate din Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL iar soția sa, Olga Totolici, era administrator al firmei.

Abia după o lună și jumătate de la numirea ca secretar de stat, pe 30 iunie 2016, Barna iese din firmă, conform Registrului Comerțului: „Asociatul Barna Ilie Dan transmite către asociatul Jaliu Dumitru Dragoș toate cele 40 de părți sociale pe care le deține la Societate, fiecare parte socială având o valoare nominală de 10 lei, cele 40 părți sociale având o valoare totală de 400 lei, reprezentând 50% din capitalul social al Societății”.

După nici două luni și jumătate, pe 9 septembrie 2016, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, semnează ordinul de ministru 1839 prin care aprobă Ghidul Solicitantului Condiții Specifice „România Start Up Plus”. „România Start Up Plus” era un apel de proiecte finanțat din POCU (Programul Operațional Capital Uman) 2014 – 2020. Proiectele urmăreau dezvoltarea antreprenoriatului de către de către persoane fizice din categorii vulnerabile (șomeri, persoane inactive, persoane care au un loc de muncă).

Ghidul Solicitantului reglementa condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca aplicanții să se califice la a primi bani pentru implementarea proiectelor. Printre aceste condiții se număra și data până la care puteau fi depuse proiectele. Prin Ghid, data maximă de depunere a fost stabilită la 30 octombrie 2016. Un prim Corrigendum (document care modifica Ghidul) stabilea, printre multe alte schimbări, că termenul de depunere a proiectelor se prelungește cu o zi, până la 31 octombrie 2016.

Un al doilea Corrigendum, însă, semnat și publicat pe 21 octombrie 2016 de către ministrul Ghinea, extindea termenul de depunere a proiectelor în sistemul informatic MySMIS până la 16 noiembrie 2016.

La zece zile după semnarea acestui al doilea Corrigendum, pe 1 noiembrie 2016, Dan Barna a fost „eliberat din funcție la cerere” de către premierul Dacian Cioloș.

Care să fi fost motivele pentru care ministrul Cristian Ghinea a decis prelungirea termenului de depunere a proiectelor până la 16 noiembrie? În mod normal, astfel de decizii se întemeiază pe argumente și note de fundamentare care sunt păstrate în minister. Nu a fost și aici cazul. Un motiv, totuși, trebuie să fi existat.

Iar pe 16 noiembrie, în chiar ultima zi posibilă de depunere de proiecte, s-a întâmplat ceva: Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, firma din care Dan Barna ieșise pe 30 iunie, a depus patru proiecte în sistemul informatic MySMIS al Ministerului Fondurilor Europene. Într-unul din proiecte, fosta firmă a lui Barna era lider, în celelalte trei – partener.

Toate cele patru proiecte au fost aprobate și finanțate.”

Articolul integral – AICI.

2 COMENTARII

  1. In sfarsit mai sunt si jurnalisti care indraznesc sa se comporte independent de politic,bravo!AVEM NEVOIE DE IMPARTIALITATE JURNALISTICA ,DE JURNALISM DE INVESTIGATIE FACUT PROFESIONIST,FARA PARTINIRE!

  2. Eu am totusi alte intrebari:
    – De ce conteaza numele firmei daca Barna iesise din ea?
    – Proiectele alea au ceva ilegal? Daca da, faceti rapid plangere la DNA. Daca nu de ce acest articol tendentios care nu-si propune altceva decat sa calomnieze?

    E pacat ca si acest grup de presa a devenit doar o trompeta PNL-ista.

    N-am vazut in Universul.net un articol similar despre membri ai PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here