Cotidian rus influent: Turcia „faultează” concernul Gazprom în Europa

Finalizarea completă a lucrărilor de construcție la gazoductul Transanatolian (TANAP), prin care gazul azer va ajunge în Turcia și în Europa este planificată pentru sfârșitul lunii noiembrie. Ankara consideră că proiectul este „unul dintre cele mai importante”, scrie cotidianul Nezavisimaya Gazeta.

Pe de o parte, experții spun despre TANAP că este o „poveste locală”, care puțin probabil că va afecta exportul rusesc; pe de altă parte, este foarte posibil ca TANAP să fie prima „lovitură” dată proiectelor de gaze ale Federației Ruse, dacă se are în vedere faptul că Turcia nu are deloc de gând să se oprească la el și se uită deja la gazul turkmen, a cărui livrare ar putea asigura teoretic gazoductul Transcaspic.

Începerea celei de-a doua faze, cea finală, a TANAP este planificată pentru data de 30 noiembrie, în regiunea Ipsala din provincia turcă Edirne, a transmis RIA Novosti, citând o sursă.

„TANAP ca proiect a fost împărțit în două faze – până la Eskișehir și, respectiv, până la Ipsala. Partea proiectului până la Eskișehir, care asigură livrările de gaze în Turcia, a fost finalizată anul trecut. Anul acesta, practic, am finalizat construcția conductei în totalitate”, a arătat sursa.

Se așteaptă ca la ceremonia oficială de finalizare a construcției să participe președinții Turciei și Azerbaidjanului, Recep Tayyip Erdogan și Ilham Aliev. Ceremonia dedicată TANAP-ului va avea loc la cel mai înalt nivel, a declarat ministrul turc al energiei și resurselor naturale, Fatih Donmez, care a mai precizat: „TANAP este unul dintre proiectele noastre cele mai importante”.

Potrivit sursei citate, pe conducta TANAP „deja au ajuns în Turcia peste trei miliarde de metri cubi de gaz”, iar livrările de gaze pe teritoriul Europei vor începe anul viitor, „când va fi finalizată și Conducta de gaz Trans-adriatică (TAP)”.

TANAP și TAP fac parte din proiectul „Coridorul sudic de gaze”. Capacitatea inițială de tranzit a TANAP este de aproximativ 16 miliarde de metri cubi pe an, din care aproximativ șase miliarde de metri cubi se va livra în Turcia, restul – în Europa; cu toate acestea, în perspectivă, puterea conductei poate fi adusă la 24 de miliarde, după care și până la 31 miliarde metri cubi pe an, au transmis agențiile de presă. Se preconizează ca creșterea livrărilor în Europa să fie făcută nu doar pe seama gazului azer, ci și a gazului turkmen, iranian, irakian și chiar kazah. Potrivit prognozelor companiei azere de stat pentru petrol SOCAR, TANAP va acoperi 12% din necesitățile de gaze naturale ale Turciei.

Experții menționează că la prima vedere finalizarea construcției TANAP nu amenință proiectele de export ale Federației Ruse. „TANAP este o poveste foarte interesantă, însă cu un caracter foarte local, care în ansamblul pieței europene nu pare să fie o amenințare serioasă pentru soarta Gazprom-ului, susține directorul Fondului pentru dezvoltarea dreptului și mediatizarea  complexului de combustibil și energie, Aleksandr Pahomov. Capacitatea de transport a TANAP este relativ mică, a arătat acesta. „Însă puterea celor două tronson ale conductei Turkish Stream – al cărui traseu în sudul Europei mai mult sau mai puțin este același cu al TANAP-ului și TAP-ului – este de 31, 5 miliarde de metri cubi pe an”, amintește Pahomov. Și asta fără a ține cont de alte proiecte ale Rusiei.

Formal, Coridorul sudic va concura cu Turkish Stream, însă, practic, ele se vor completa reciproc, asigurând diversificarea livrărilor, a declarat directorul pentru strategie al companiei „Finam”, Iaroslav Kabakov. „Despre crearea Coridorului sudic de gaze se știa de multă vreme, iar proiectele rusești deja se realizează ținându-se cont de acest lucru”, a adăugat expertul.

Directorul adjunct al Centrului „Alpari”, Natalia Milceakova, amintește de Directiva privind gazele a Uniunii Europene, „potrivit căreia un singur furnizor nu poate utiliza mai mult de 50% din capacitatea gazoductului care trece pe teritoriul UE”.

Cu toate acestea, este posibil ca TANAP să nu fie nicidecum singura lovitură dată proiectelor de export ale Rusiei. Coridorul sudic de gaze va crea adevăratele probleme pentru „Gazprom” în cazul în care la proiect se va conecta Turkmenistanul. „Proiectul TANAP este esențial pentru satisfacerea nevoilor tot mai mari de gaze ale Turciei. Totodată, livrările de gaze din zăcământul azer Shah-Deniz pe piața europeană vor aduce o anumită contribuție la securitatea energetică a Europei”, a declarat președintele Turciei. Tayyp Erdogan a făcut o precizare importantă: „Facem eforturi deosebite pentru ca gazele turkmene să devină, de asemenea, parte a acestui proiect”.

După care a apărut întrebarea: cum va ajunge gazul turkmen în TANAP? Unii experți străini au considerat că o variantă promițătoare pentru livrarea gazelor turkmene este pe mare, în formă lichefiată; alți analiști au arătat că această metodă este prea costisitoare. De aceea, în mediul de experți s-a discutat o altă variantă – construirea Gazoductului Transcaspic de fundul Mării Caspice; ani de zile s-au dus disputele legate de acest lucru. Acest gazoduct ar fi trebuit să unească Turkmenistanul și Azerbaidjanul, ceea ce înseamnă asigurarea, pentru Turkmenistan, a intrării pe piețele europene, cu ocolirea Rusiei. Moscova a perceput această variantă cu prea puțină plăcere. Uniunea Europeană, Baku și Așhabad considerau că pentru montarea conductei pe fundul Mării Caspice este suficient acordul țărilor pe teritoriul cărora va trece aceasta, însă Rusia și Iranul s-au opus acestui punct de vedere.

În luna august 2018, cinci state caspice au semnat la cel mai înalt nivel Convenția privind statutul juridic al Mării Caspice. Convenția spune: „Determinarea traseului pentru montarea cablurilor subacvatice și a conductelor se realizează cu acceptul părții prin al cărei sector de fund de mare trebuie tras cablul sau conducta submarină”. După cum a informat însă ministerul de externe, montarea conductelor transcaspice magistrale ar trebui de fapt să fie convenită de toate țările din zona caspică. Principalul motiv îl constituie grija pentru ecologie.

La rândul ei, în vederea diversificării livrărilor, Uniunea Europeană a inclus deja Gazoductul Transcaspic în lista proiectelor de perspectivă. Purtătorul de cuvânt al directorului general pentru energie al Comisiei Europene, Erlendas Grigorovic, a comunicat că Turkmenistanul și UE se pregătesc să elaboreze o „foaie de drum” pentru cooperare. În acest context, finalizarea construcției gazoductului TANAP deja nu mai pare a fi o poveste locală.

Experții amintesc ambițiile Turciei de a deveni cel mai mare centru de combustibil și energie. Mai mult decât atât, după cum observă Tamara Safonova, docent în cadrul Academiei de Economie Națională  și Serviciul de Stat de pe lângă Președintele Federației Ruse (RANHiGS), Tamara Safonova, „punerea în exploatare a TANAP este folosită de importatori ca argument în negocierile privind scăderea prețului combustibilului rusesc”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here