Covid-19 rămâne o temă-cheie în campania din SUA. Biden continuă să-l depășească pe Trump

Candidatul democrat în alegerile prezidenţiale americane Joe Biden îl devansează pe preşedintele republican Donald Trump cu 9 puncte procentuale, în rândul alegătorilor probabili, potrivit unui sondaj realizat de Reuters/Ipsos, care arată că mesajul ”lege şi ordine” al preşedintelui nu ajunge la votaţii din suburbii vizaţi de acesta, transmite News.ro.

Sondajul realizat în perioada 11-15 septembrie, publicat miercuri, arată că 50% dintre alegătorii probabili au afirmat că vor vota cu Biden, iar 31% cu Trump. Alţi 3% au afirmat că vor susţine un alt candidat, iar restul sunt indecişi.

Majoritatea votanţilor sunt hotărâţi cu cine vor vota. O proporţie de 9 din 10 votaţi pentru Biden şi 8 din 10 dintre alegătorii lui Trump au spus că ”sunt siguri în totalitate” în legătură cu opţiunea lor pentru preşedinte. Numai 1 din 10 alegători probabili ai lui Biden şi mai puţin de 2 din 10 în cazul lui Trump au părut că se mai gândesc.

Sondajul sugerează că Biden are un avantaj timpuriu în asigurarea votului popular în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie. Cu toate acestea, 9% dintre votanţii probabili sunt indecişi sau nu au susţinut încă un candidat al unui partid  mare. Decizia lor din următoarele săptămâni ar putea determina cine câştigă.

Câştigarea votului popular nu înseamnă în mod necesar câştigarea alegerilor, care este decisă de sistemul Colegiului Electoral. Trump a câştigat în 2016 chiar dacă a pierdut votul popular.

Potrivit sondajului, numai 11% dintre albii din suburbii au afirmat că cel mai important factor de influenţare a votului este interesul pentru poziţia fermă faţă de criminalitate şi tulburările sociale.

Procentul a scăzut de la 13% într-un sondaj similar efectuat în perioada 9-10 septembrie şi 15% într-un sondaj din 3-8 septembrie.

În schimb, albii din suburbii, ca şi restul americanilor, sunt interesaţi cel mai mult de noul coronavirus, care a ucis până în prezent 195.000 de persoane în Statele Unite, mai mulţi decât în oricare altă ţară din lume.

Întrebaţi care este cel mai important factor care le influenţează votul, 27% dintre albii din suburbii au spus că doresc un candidat cu un plan solid de gestionare a noului coronavirus, iar 25% că doresc pe cineva care să refacă încrecerea în guvernul american. Alţi 19% au spus că vor un preşedinte puternic în privinţa economiei şi a locurilor de muncă.

Trumo intenţionează să cheltuie 10 milioane de dolari pe reclame concentrate pe economie, unde îşi păstrează un nivel ridicat de popularitate.

Conform sondajului, 45% dintre adulţii americani consideră că Trump este un candidat mai bun pentru reconstrucţia economiei, comparativ cu 36% în cazul Biden.

Pe ansamblu, coronavirusul este principalul motiv de îngrijorare, iar refacerea încrederii în guvern al doilea.

Sondajul Reuters/Ipsos a avut loc online, în engleză, la nivel naţional. Au fost intervievaţi 1.358 de adulţi americani, între care 859 de alegători probabili. Sondajul are o marjă de eroare de circa 4%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here