Cozi kilometrice la vama Kulata, singurul punct rutier de frontieră dintre Bulgaria şi Grecia

Sute de români au fost nevoiți să aștepte în autoturisme, joi dimineaţă, la cozi care se întind pe kilometri întregi la singurul punct de trecere a frontierei bulgaro-elene de la Kulata-Promachonas.

MAE a anunţat, miercuri, că accesul rutier pe teritoriul Greciei este permis, în perioada 1-15 iulie, printr-un singur punct de trecere. Motivul măsurii este introducerea obligativităţii completării formularului electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia să poată fi asigurată evidenţa celor care se deplasează în această ţară.

În ceea ce priveşte accesul pe teritoriul elen, vor fi efectuate teste aleatorii pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2. Persoana testată trebuie să aştepte rezultatul timp de 24 de ore, în condiţii de autoizolare, la adresa pe care a declarat-o în formularul electronic”, au precizat miercuri reprezentanţii MAE, într-un comunicat de presă preluat de News.ro.

Sursa citată mai spune că rămân obligatorii măsurile generale de prevenţie: purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor şi de distanţare socială.

Ionel Costaș, un român care s-a întors în țară din vacanță, a trecut prin vama Kulata și a surprins imaginile cu cozile kilometrice.

Noi abia am intrat din Grecia în Bulgaria, ne întoarcem din concediu, de aceea am putut filma coada care se îndreaptă spre Grecia. Sunt foarte multe mașini și de Bulgaria și de România, sunt copii, mame care-și plimbă copiii pe marginea autostrăzii. Filmarea nu este completă, coada e mai lungă decât este în filmare. Cred că cel puțin 5 kilometri”, a spus turistul român, la Digi24.

Bărbatul a adăugat că situația a fost mai simplă pentru el și familia lui: „Noi am intrat foarte ușor. La intrarea în Bulgaria ni s-a luat temperatura, apoi în Grecia s-au uitat doar la buletine, pașapoarte, a fost foarte ușor”.

Noi am fost în sudul Greciei, sunt foarte puține cazuri acolo, lumea e destul relaxată. În supermarketuri, la început ne-am dus cu măști, se uitau la noi ca la extratereștri. Doar vânzătorii purtau măști. Restaurantele sunt aproape goale, mai mult la terase. Piscine sau locuri de distracție, închise. În orice caz, nu erau prea mulți turiști”, a mai spus Ionel Costaș.

Ministerul Afacerilor Externe a menționat că autoritățile elene competente pot modifica fără niciun preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106774035 și Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here