CRONOLOGIE | Personalităţile care au îndoliat România anul acesta

Sursa: Facebook

Academicieni, profesori, actori, cântăreţi, scriitori au îndoliat România şi în 2022. Mari figuri ale culturii şi artelor au murit anul acesta, între care academicianul Eugen Simion, soprana Mariana Nicolesco, actorii Valentin Uritescu, Valeria Seciu, Traian Stănescu, Alexandru Arşinel, scriitorul Daniel Vighi, toboşarul Leluţ Vasilescu sau dirijorul Voicu Enăchescu, informează News.ro.

Ioan Onisei, directorul general interimar al Teatrului Naţional Bucureşti, a murit la vârsta de 68 de ani. Ioan Onisei a fost, din 22 decembrie 2014, director general adjunct al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, iar din 2021 director general interimar.

Florica Ichim, una dintre cele mai importante voci ale criticii de teatru, redactor-şef al revistei „Teatrul azi” şi preşedintele Fundaţiei Culturale „Camil Petrescu”, a murit la vârsta de 83 de ani.

Baritonul Nicolae Constantinescu, unul dintre soliştii generaţiei de aur, a murit la vârsta de 84 de ani. Din 1990, Nicolae Constantinescu a fost profesor asociat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
Actorul şi profesorul Remus Mărgineanu, membru de prestigiu al UNITER, societar de onoare al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, a murit la vârsta de 84 de ani.
Actorul Traian Stănescu a murit la vârsta de 82 de ani. Traian Stănescu a jucat în spectacole de teatru precum: „Enigma Otiliei”, „Regele Lear”, „Richard al III-lea”, „Cine are nevoie de teatru”, „Orfeu în Infern”, „Ondine”, „Amanţii însângeraţi”, „Sâmbată, duminică, luni”. În film, a apărut în „Dragoste lungă de-o seară” (regia Horea Popescu, 1964), „Castelanii” (regia Gheorghe Turcu, 1967), „De trei ori Bucureşti” (regia Horea Popescu, 1967), „Surorile Boga” (regia Iulian Mihu, 1968), seria „Mărgelatu” (regia Doru Năstase şi Gheorghe Vitanidis, 1980-1986), „Probleme personale” (regia David Reu, 1981), „Orgolii” (regia Manole Marcus, 1982).
Leluţ Vasilescu, toboşar al formaţiei Compact, a murit, în iunie, la vârsta de 67 de ani. Leluţ Vasilescu s-a alăturat în 1981 formaţiei Compact şi a cântat cu aceasta până în 2017. „Fata din vis”, „Cântec pentru prieteni”, „Pe tine te-am ales” sunt unele dintre cele mai cunoscute albume din muzica rock la care muzicianul a contribuit.
Actorul Valentin Uritescu a murit la vârsta de 81 de ani, după o lungă luptă cu o boală degenerativă. Valentin Uritescu a avut o intensă activitate pe scena Bulandra. A jucat, între altele, în: “Luna dezmoşteniţilor”, de Eugene O’Neill, “Cabala bigoţilor”, de Mihail Bulgakov, “A treia ţeapă”, de Marin Sorescu, “Dimineaţa pierdută”, de Gabriela Adameşteanu, “Tartuffe”, de Molière. La Naţionalul bucureştean a făcut parte din distribuţia unor spectacole ca: “Avram Iancu”, de Lucian Blaga, “Vrăjitoarele din Salem”, de Arthur Miller, “Livada de vişini”, de A. P. Cehov, “Numele trandafirului”, de Umberto Eco, “Nunta lui Krecinski”, “Take, Ianke şi Cadîr”, “Crimă pentru pământ” şi “Patimile Sfântului Tommaso D’Aquino”. Importante pentru cariera lui Valentin Uritescu sunt şi rolurile din piesele ”Ultima noapte a lui Socrate”, de Dumitru Solomon, la Teatrul Mundi, dar şi ”Angajare de clovn”, de Matei Vişniec, la Teatrul Levant.
Actorul Alexandru Lulescu a murit la vârsta de 90 de ani. Timp de douăzeci de ani, a format împreună cu un alt mare actor, Nicu Constantin, unul dintre cele mai de succes cupluri umoristice, fiind deseori supranumiţi ”Regii umorului” sau ”Cavalerii râsului”. Ultimele spectacole în care a putut fi aplaudat pe scena de la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” au fost: ”Hai, zâmbeşte!”, ”Lasă  supărarea-n hol!”,  ”Aer Bun! De Savoy!”, ”Hai, Hai România!” şi  ”Cu mască sau fără mască, oamenii vor să zâmbească!”.
Actriţa Camelia Zorlescu, împătimită de teatru, o prezenţă feminină stilată, cu peste treizeci de ani petrecuţi pe scena Teatrului Nottara, a murit la vârsta de 84 de ani. În cinematografie a colaborat cu regizori precum Manole Marcus, Sergiu Nicolaescu, Alecu Croitoru, Nicolae Corjos, Nae Caranfil. Pentru rolul din filmul „Medalia de onoare”, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost nominalizată la Premiile Gopo, pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar într-un film de lungmetraj ficţiune.
Actorul Alexandru Arşinel a murit la vârsta de 83 de ani. Director al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, Arşinel a jucat în filme şi piese de teatru de comedie, fiind cunoscut pentru lunga colaborare Stela Popescu.
Valeria Seciu, una dintre cele mai mari actriţe de teatru, film, radio şi televiziune, a încetat din viaţă la vârsta de 83 de ani. A fost colegă de generaţie cu Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Florina Cercel, Mariana Mihuţ, Rodica Mandache, Virgil Ogăşanu şi Ilinca Tomoroveanu. S-a angajat la Teatrul Mic din Bucureşti în 1978. A fost actriţa preferată a regizoarei Cătălina Buzoianu. A interpretat peste 20 de roluri în filme. A câştigat Premiul UNITER 2002 pentru cea mai bună actriţă, cu rolul doamnei Bering, din spectacolul ”Spirit”, în regia Cătălinei Buzoianu, jucat pe scena Teatrului Mic. A obţinut Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (1978), pentru rolul din filmul ”Înainte de tăcere”. În 2006, Valeria Seciu a primit Premiul UNITER pentru rolul principal din piesa „Cum gândeşte Amy”, în regia Cătălinei Buzoianu. În 2007, UNITER i-a oferit Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate. În 2009, a fost aleasă tot la gala UNITER, Cea mai bună actriţă în rol secundar pentru rolul Gloucester din spectacolul „Lear”, în regia lui Andrei Şerban de la Teatrul Bulandra.
Academicianul, scriitorul şi criticul literar Eugen Simion a murit la vârsta de 89 de ani. Critic şi istoric literar, eseist şi editor, a fost profesor de literatură la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti. Eugen Simion a predat cursuri de cultură şi civilizaţie românească la Université Paris IV (Sorbonne) şi a fost profesor invitat la Ecole Normale Supérieure de Paris (Fontenay-aux-Roses). Era director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române. Membru titular al Academiei Române din 1992, la numai un an după ce a fost ales membru corespondent, a fost în perioada 1998-2006 preşedinte al Academiei Române. A iniţiat şi coordonat proiecte fundamentale ale Academiei Române, între care se numără „Dicţionarul general al literaturii române“, facsimilarea integrală a manuscriselor lui Mihai Eminescu, colecţia, de tip Pléiade, „Opere fundamentale“, din care au apărut până acum 200 de volume. A fost fondator (1999) şi preşedinte al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă sub egida Academiei Române.
Soprana Mariana Nicolesco, membră de onoare a Academiei Române,a încetat din viaţă la vârsta de 73 de ani. Aclamată ca Regina del Belcanto, Primadonna Assoluta, Diva Divină pe cele mai prestigioase scene şi în principalele săli de concert ale lumii, printre care Teatrul alla Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Bayerische Staatsoper München, Teatrul La Fenice din Veneţia, Teatro Municipal din Rio de Janeiro, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Lyric Opera Chicago, Semperoper Dresda, San Francisco Opera, la Tokyo, Nagoya, Osaka, Pretoria, la Festivalul de la Salzburg, Maggio Musicale Fiorentino sau Rossini Opera Festival de la Pesaro, la Carnegie Hall din New York, Royal Festival Hall de la Londra, Musikverein de la Viena, Salle Pleyel la Paris, Concertgebouw la Amsterdam, Marea Sală a Conservatorului din Moscova, Accademia di Santa Cecilia de la Roma, soprana Mariana Nicolesco a sedus publicul cu vocea sa, cu măiestria sa în arta cântului şi cu personalitatea ei scenică, abordând cu brio un amplu repertoriu mergând de la baroc la creaţia contemporană. A interpretat în premieră mondială capodopera „Seven Gates of Jerusalem” de Krzysztof Penderecki la celebrarea a 3000 de ani ai Oraşului Sfânt.
Actorul Doru Ana a murit la vârsta de 68 de ani. A jucat în peste 40 de filme precum în „Terminus paradis” (1998), „Marfa şi banii” (2001), „Umbre” (2019). A jucat pe scena Teatrului „Bulandra” din Bucureşti şi a fost profesor univ.dr. la secţia Arta actorului a Facultăţii de Teatru din cadrul UNATC.
Profesorul şi scriitorul Daniel Vighi a murit la vârsta de 66 de ani, după o lungă luptă cu boala. A publicat zeci de volume de-a lungul anilor, nu doar de proză, ci şi diferite studii sau eseuri. Daniel Vighi a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din Româia, ASPRO, membru fondator al Societăţii Timişoara, al Alianţei Civice şi a fost membru al Partidului Alianţei Civice. A fost, de asemenea, coautor şi semnatar al Memorandumului pentru construcţia regională a României, 2001, preşedinte al Atelierului civic Ariergarda, Timişoara.
Dirijorul Voicu Enăchescu, unul dintre reperele mişcării corale din România, a murit la vârsta de 79 de ani. De-a lungul carierei, Voicu Enachescu a dirijat corurile Filarmonicilor din ţară – Craiova, Iaşi, Bucureşti şi a susţinut workshop-uri de specialitate cu coruri din Franţa, Olanda, Grecia, Republica Moldova sau Polonia.
Actorul Constantin Codrescu, cunoscut publicului pentru rolul Ghiţă din filmul „La moara cu noroc” din 1955, a murit la vârsta de 91 de ani.
Profesorul universitar emerit Michael Shafir, membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului „Elie Wiesel”, a murit la vârsta de 78 de ani. A fost unul dintre cei care au luptat pentru valorile democraţiei.
Actorul Cornel Ciupercescu a murit la vârsta de 77 de ani. A avut numeroase roluri la Teatrul Municipal Ploieşti. Din anul 1990, a fost actor al Teatrului Evreiesc de Stat, timp de aproape trei decenii.
Actriţa Sanda Toma a murit la vârsta de 88 de ani. A jucat în spectacole create de Sică Alexandrescu („Hangiţa” de Goldoni, „Titanic Vals” de Tudor Muşatescu), Ion Finteşteanu („Tartuffe” de Molière), Ion Cojar („Aşteptând la arlechin” de Noel Coward) şi Alexandru Tocilescu („Comedie roşie” de Constantin Turturică).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here