Eliminarea supraaccizei la carburanți la 1 ianuarie a determinat o scădere a prețului benzinei și motorinei la pompă. Ieftinirea putea fi mai mare, dar accizele au fost recalculate pentru a fi în concordanță cu noutățile legislative și să fie în conformitate cu cele practicate în UE, anunță ziare.com.

Finanțele au decis, marți, 31 decembrie, la ora 19, că ieftinirea de 45 de bani/l cu tot cu TVA efectuată de Parlament este prea mare, dar și că nivelul minim al accizelor din UE este prea mic, și au majorat accizele cu 9,11% față de nivelul publicat cu o zi înainte în Monitorul Oficial, cu 117 lei/1.000 l la benzină și cu 107 lei/1.000 l la motorină.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a transmis, miercuri, că „este o mizerie” că în timp ce românii se pregăteau de Revelion, Ministerul Finanțelor a majorat accizele la carburanți: „Acești oameni au început să fure din buzunarele românilor încă din prima zi a anului”, susținea liderul social-democraților.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a făcut câteva precizări pe această temă: „Vești bune din prima zi a anului 2020. Am avut dreptate din nou (PSD iar a mințit). Eliminarea supraaccizei a redus prețul la pompă. După ce legea care elimina supraacciza a fost promulgată, MFP a recalculat nivelul accizei care să țină cont de legea promulgată și de articolele 342 și 442 din Codul fiscal. Cele două articole actualizează acciza în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum publicat de INS„, a precizat pe Facebook Florin Cîțu.

Cu cât au scăzut prețurile la carburanți

Ziare.com a comparat prețurile la câteva stații de alimentare practicate pe 24 decembrie 2019 și pe 2 ianuarie 2020.

Astfel, la stația Petrom de pe bulevardul Carol I din București, un litru de benzină standard 95 costă în Ajunul Crăciunului 5,58 de lei, iar unul de motorină standard – 5,73 de lei. În a două zi a noului an, acestea costau 5,26 de lei, respectiv 5,45 de lei.

La OMV-ul din Comună Apahida, județul Cluj, prețurile au scăzut de la 5,67 de lei la la 5,35 de lei la benzină și de la 5,83 de lei la 5,51 de lei la motorină.

Rompetrol a ieftinit litrul de benzină de la 5,64 de lei la 5,28 de lei la stația din București de pe Șoseaua Fundeni, iar cel de motorină de la 5,81 de lei la 5,49 de lei.

În concluzie, cu excepția unui singur distributor de carburanți, toate celelalte companii au ieftinit benzină și motorină, în general, cu 30 de bani.

Citește articolul integral pe ziare.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here