„Barosul” lui Biden. Cu ce sancțiuni ar putea SUA să lovească Rusia dacă ar invada Ucraina

Sursa: Kremlin.ru

Joe Biden intră la summitul virtual de marți, cu Vladimir Putin, după zile de consultări strânse cu aliații europeni privitor la răspunsul comun în cazul invadării Ucrainei. Totodată, notează cotidianul britanic The Guardian, Biden se prezintă la discuția cu omologul de la Kremlin înarmat cu o gamă largă de măsuri punitive la care va putea recurge dacă va fi nevoie.

<< Va exista un sprijin militar sporit pentru Kiev și o întărire a flancului estic al NATO, dar accentul principal s-ar pune pe sancțiuni. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că acestea vor include „măsuri economice cu impact mare, pe care ne-am abținut să le luăm în trecut”.

„Cred că Biden va expune foarte în detaliu la ce sancțiuni vor recurge SUA”, a declarat Anders Åslund, profesor la centrul de studii eurasiatice, ruse și est-europene al Universității Georgetown. „Există foarte multe instrumente pe care le au la dispoziție.”

Edward Fishman, non-resident senior fellow, a declarat: „A rămas mult loc pentru întețirea presiunii economice asupra Moscovei, în cazul în care administrația Biden optează pentru acest lucru.

„Sancțiunile actuale împotriva Rusiei sunt ușoare; dacă sancțiunile contra Iranului sunt de 10 din 10, pe o scară a intensității, sancțiunile active azi în cazul Rusiei sunt, poate, de 2 sau 3”, a declarat Fishman. „Nici o singură companie majoră de stat rusă nu se află sub incidența unor sancțiuni care să o blocheze total”.

Meniul de posibile măsuri economice este unul vast.

Piața de obligațiuni

În aprilie, SUA au emis interdicția ca instituțiile financiare americane să cumpere noi emisiuni de obligațiuni guvernamentale rusești, ceea ce a avut un efect neglijabil. Washingtonul ar putea merge mult mai departe și ar putea sancționa piața secundară a obligațiunilor rusești, unde acestea sunt revândute și împachetate cu alte investiții.

Nord Stream 2

Conducta de gaz din Rusia spre nordul Europei a fost finalizată, dar nu a fost certificată pentru utilizare de către autoritatea germană de reglementare în energie. Membrii noii coaliții guvernamentale germane și-au exprimat scepticismul față de proiect și este posibil ca acesta să fie anulat cu totul în cazul unei invazii ruse a Ucrainei.

Sancțiuni asupra corporațiilor și băncilor rusești

„Administrația Biden ar putea impune sancțiuni de blocare a marilor bănci rusești, companii de energie sau firme din domeniul apărării… sau să impună interdicții majore privind investițiile și furnizarea de servicii pentru proiectele petroliere convenționale rusești”, a declarat Fishman. Două posibile ținte financiare sunt imensa VTB Bank și Gazprombank.

Sancțiuni împotriva oligarhilor și familiilor acestora

Trezoreria SUA a ezitat să impună sancțiuni oligarhilor ruși, după ce măsurile luate împotriva lui Oleg Deripaska au avut un impact asupra activităților companiei sale de aluminiu, Rusal, din Irlanda, provocând o ruptură majoră cu Dublinul. În urma unei invazii, este posibil ca pe lista neagră Congresul să adauge mai mulți oligarhi amici de-ai lui Putin. Membrii familiilor din cercul lui Putin ar putea fi, de asemenea, vizați mai larg.

SWIFT

Cel mai mare baraj din arsenalul lui Biden este amenințarea de a exclude Rusia din sistemul global de plăți electronice, Swift, cu sediul în Belgia. A fost una dintre cele mai paralizante măsuri folosite împotriva Iranului și ar face din Rusia un paria în finanțele internaționale. Åslund a descris arma ca fiind „barosul”, posibil păstrat pentru a fi folosit ca ultimă soluție. >>

Mircea Geoană, nr.2 din NATO, spune că Alianța consideră posibil scenariul unei invazii armate ruse în Ucraina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here