Cum arată averile aleșilor PSD. „Spuneți 4.000 de mp? Aoleu, nu există!”

Foto: INQUAM/Sabin Cîrstoveanu

Noii și vechii parlamentari PSD și-au prezentat în declarațiile de avere colecțiile de bunuri prețioase adunate de-a lungul timpului, dar și terenurile, casele și sumele din conturi. Nunțile și botezurile au sporit averea unor senatori și deputați, scrie Europa Liberă.

Debutul sesiunii parlamentare îi obligă pe aleși să își depună declarațiile de avere și interese. Unii parlamentari aflați pentru prima oară în fața acestui test au întâmpinat dificultăți și au greșit modul în care au completat declarația de avere.

Este cazul senatorului PSD de Maramureș, Sorin Vlașin. Pe site-ul Senatului, noul parlamentar a completat că deține trei case de locuit de 4.883 mp, 2.980 mp, respectiv 594 mp.

Spuneți de 4.000 de mp? Aoleu, nu există! Nu înțeleg ce sunt cu datele acestea, ceva s-a făcut greșit. Trebuie să le modific. Eu sunt în București, poate trebuie să depun o rectificativă. Nu se poate, a fost o redactare greșită și nu am observat. Nu există așa ceva, este exclus!”, a fost poziția senatorului PSD pentru Europa Liberă.

După ce a verificat informațiile publice de pe site-ul Senatului Sorin Vlașin a revenit cu un telefon în care a susținut că a fost ajutat de cineva să completeze declarația de avere.

Au fost trecute terenurile la clădiri. Suprafețele care apar în rubrica clădiri sunt de fapt terenuri. Voi scrie acum o altă declarație de avere care o să fie corectă și o să mă uit și eu mai atent pe ea”, a declarat Sorin Vlașin pentru Europa Liberă.

Avocata Laura Vicol-Ciorbă a fost surpriza de pe lista PSD Dolj pentru alegerile parlamentare. Fostul lider al grupului social-democrat din Senat, Radu Preda, a relatat că prezența acesteia pe liste „a fost impusă”.

În declarația de avere depusă la Camera Deputaților se poate remarca colecția de bijuterii și ceasuri dobândită în 2016, care se ridică la o valoarede 440.000 de euro, dar și cea de bijuterii, ceasuri, genți, tablouri, dobândită până în 2004, cu o valoare estimată de 310.000 de euro.

Cadourile primite la nuntă și botez au depășit 100.000 de euro. În declarația de avere a deputatei Vicol-Ciorbă sunt trecute și două împrumuturi pe care le-a acordat în nume personal: unul în valoare de 1.77 milioane de lei și altul de 150.000 de euro.

Veniturile soților Vicol au depășit cu puțin 251 de mii de lei în 2019, adică aproape 28.000 lei pe lună.

Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat o colecție de bijuterii din platină, aur alb și aur galben cu o valoare estimată de 100.000 de euro. Firea a precizat că bijuteriile au fost dobândite înainte de căsătorie, în perioada 1990 – 2010. După căsătorie, colecția de bijuterii și-a mărit valoarea cu 30.000 de euro. În privința tablourilor, colecția înainte de căsătorie a fost estimată la 80.000 de euro, iar după 2011 valoarea ei a crescut cu 30.000 de euro.

Familia senatoarei PSD Mirea Siminica se poate lăuda cu un număr impresionat de terenuri: 29. Acestea se află în județul Olt, fie în intravilan, fie în extravilan. Suprafață totală a terenurilor este de peste 3.5 milioane de mp.

Declarația de avere a lui Vasile Dîncu nu a fost încărcată încă pe pagina Senatului, dar poate să fie consultată cea de candidat la parlamentare de pe site-ul Agenției Naționale de Integritate.

Colecția de tablouri, sculpturi și gravuri a acestuia, adunată în perioada 2008 – 2015, este de aproximativ 25.000 de euro, iar bijuteriile, numismatica și filatelia au fost estimate la 20.000 de euro.

Veniturile lui Vasile Dîncu în 2019 au fost realizate din mai multe zone. De la institutul IRES a primit un salariu de 24.000 de lei, dar și dividende de 170.000 de lei. De la Universitatea București a încasat pentru activitatea didactică 158.202 lei, de la Universitatea Babeș Bolyai 491 de lei, iar de la SNSPA încă 9.000 de lei. Ca membru al Academiei de Științe ale Securității Naționale, Vasile Dîncu a obținut 34.107 lei. A recuperat și diferențele salariale din perioada 2008-2011, cu o valoare de 11.409 lei.

La finalul anului trecut, președintele Consiliului Național al PSD declara că are în conturi peste 2.2 milioane de lei și 46 de mii de euro.

În declarația de avere depusă după ce a fost ministrul Dezvoltării în guvernul Cioloș, Vasile Dîncu preciza că are și o colecție de arme în valoare de 10.000 de euro. Colecția nu mai apare în noua declarație de avere. Apare în schimb, pe numele soției, o casă de 420 de mp în Cluj Napoca. În precedenta declarație de avere și sumele aflate în conturi erau mai mari, Vasile Dîncu trecând aproximativ 4.4 milioane de lei.

Alexandru Rafila a fost cel mai important vector de imagine în campania PSD pentru alegerile parlamentare. Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a decis să candideze pe listele social-democraților pentru o funcție de deputat.

Cinci terenuri, trei apartamente și o casă apar în declarația de avere lui Alexandru Rafila. Veniturile actualului deputat PSD au provenit din cinci surse. Salariul de la Universitatea „Carol Davila” a fost în 2019 de 124.886 de lei, iar de la „Matei Balș” a încasat 184.522 de lei.

În perioada noiembrie 2019 – decembrie 2020, Alexandru Rafila a oferit consultanță în sănătate publică în valoare de 32.000 de lei, iar pentru un studiu de cercetare internațional a primit 5.965 de dolari. Aproape 5.000 de euro reprezintă diurna încasată în 2020 de la Organizația Mondială a Sănătății.

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here