Cum arată o mașină cotată cu cinci stele la capitolul siguranță, după o ciocnire frontală

Mașina din imagine are cinci stele la siguranță rutieră. Însă acest lucru nu înseamnă siguranță în orice condiții, mai ales la viteze mari sau atunci când volanul este pe partea dreaptă. Patru persoane au murit în urma unui accident grav produs azi noapte pe DN 19 B, între localităţile Zăuan şi Ip.

Potrivit poliţiştilot, un bărbat din Sălaj a efectuat o depăşire neregulamentară şi a intrat în coliziune frontală cu un alt autoturism care venea din sens opus. În urma impactului au rezultat opt victime, patru decedaţi şi patru răniţi.

Din primele cercetări efectuate la fata locului, la data de 9 iulie, 0.20, pe Drumul Național 19 B, între localitățile Zăuan și Ip, pe direcția de deplasare Ip-Zauan, pe un sector de drum în aliniament, un bărbat, din Ip, în timp ce conducea un autoturism a efectuat o manevră de depășire neregulamentarä peste marcajul longitudinal simplu continuu, a unui alt autoturism și a intrat în coliziune frontală cu o mașină care circula pe direcția Zauan -Ip, condusă de un bărbat din județul Bihor.

În urma evenimentului a rezultat decesul a patru, dintre care cei doi șoferi și două persoane din mașina care a efectuat depășirea.

Alte patru persoane au fost rănite grav, două din fiecare masina”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, Maria Cristea.

Pompierii au anunţat că în urma evenimentului opt persoane au rămas încarcerate şi a fost activat imediat Planul Roşu de Intervenţie care a mobilizat următoarele forţe: trei autospeciale (descarcerare şi stingere, şi unsprezece ambulanţe (sase echipaje SMURD şi cinci echipaje SAJ).

Așa arată o mașină cu volanul pe dreapta, care a provocat un accident rutier pentru că a intrat pe contrasens, fără vizibilitate suficientă, când a vrut să depășească. (imaginea este realizată noaptea trecută, în Salaj)”, se arată într-o postare a Politiei Romane pe pagina de Facebook a instituției

Polițiștii precizează faptul că acest tip de autovehicul asigură o vizibilitate redusă în cazul depășirilor, șoferul trebuind să pătrundă pe contrasens mai mult decât ar fi nevoie în cazul autovehiculelor cu volanul pe partea stângă.

Iar situația devine și mai riscantă pe timp de noapte sau în condiții meteo nefavorabile (ceată, ploaie, ninsoare).

În prezent, în conformitate cu prevederile directivei referitoare la omologarea vehiculelor rutiere și a principiilor privind libera circulație a mărfurilor în cadrul Uniunii Europene, statele membre nu pot interzice înmatricularea vehiculelor care au fost omologate comunitar de un alt stat membru.

Până la modificarea legislației sau ieșirea din UE a unor state în care autovehiculele au volanul pe partea dreaptă, recomandăm mutarea postului de conducere pe partea stângă și asigurarea celorlalte norme tehnice de admitere în circulație.

Deși un autoturism cu volan pe dreapta poate părea o alegere economică la început, costurile unui accident rutier produs din cauza lipsei de vizibilitate sunt mult mai mari.

5 stele pentru o mașină la siguranța rutieră sună bine, dar asta nu însemnă siguranță în orice condiții…mai ales la…

Publicată de Politia Romana pe Joi, 9 iulie 2020

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here