Cum au rămas ”captivi” turiștii ruși în țările lumii, din cauza sancțiunilor și cum scapă marii oligarhi

Turiștii ruși se confruntă cu probleme în multe țări. Sancțiunile occidentale legate de invazia Ucrainei le-au îngreunat să găsească zboruri și să plătească cu carduri bancare. Turistul rus Konstantin Ivanov a încercat să retragă bani din contul său bancar la un bancomat indonezian din Bali. Tranzacția a fost blocată. Într-un interviu acordat Reuters, el a recunoscut că probabil va trebui să-și găsească un loc de muncă în Indonezia. Probleme similare au și turiștii ruși surprinți în mai multe țări de pe Glob, scrie onet.pl.

*Turist rus în Bali. În loc să se odihnească, va fi obligat să-și găsească un loc de muncă

Sancțiunile fără precedent împotriva băncilor ruse în legătură cu invazia Ucrainei au avut un impact asupra cetățenilor ruși aflați în străinătate. Turiștii nu pot retrage bani de la bancomate, așa că trebuie să folosească doar numerar sau tranzacții cripto.

„Aceasta este o problemă uriașă pentru noi. Am fost complet privați de finanțele noastre. Parcă au fost complet înghețate și nu le putem folosi aici” – a declarat într-un interviu acordat Reuters, turistul rus Konstantin Ivanov, care se odihnește în Bali. El a adăugat că probabil va trebui să-și găsească un loc de muncă în Indonezia.

Ambasada Rusiei din capitala Jakarta nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

*Bali – o insulă populară printre turiștii ruși

Bali este o destinație populară de vacanță printre turiștii ruși. Înainte de pandemie, zeci de mii de ruși au vizitat insula. După ce insula sa deschis parțial, ei au fost cei care s-au întors ca unul dintre primii.

*Turiștii ruși din Thailanda au rămas fără bani

Mii de turiști ruși sunt blocați și în Thailanda, deoarece sancțiunile occidentale asupra invaziei Ucrainei i-au făcut pe aceștia să se chinuiască să găsească zboruri și să facă plăți cu carduri bancare.

Zborurile anulate, scăderea valorii rublei și problemele de plată cauzate de separarea băncilor ruse din sistemul global SWIFT au dus la peste 7.000 de zboruri. Rușii sunt blocați în regiunile turistice din Thailanda precum Phuket, Koh Samui, Pattaya și Krabi. „Trebuie să fim gazde bune și să avem grijă de toată lumea”, a declarat Yuthasak Supasorn pentru Reuters.

Ambasada Rusiei la Bangkok nu a răspuns imediat solicitării de a comenta cu privire la cetățenii săi.

În 2019, Thailanda a primit 1,4 milioane de turiști ruși. În ianuarie, numărul rușilor era de aproximativ 23.000, ceea ce reprezintă aproximativ o cincime din totalul sosirilor în țară.

Aproximativ jumătate dintre cei blocați sunt pe insula Phuket. „Am cerut hotelurilor să-și scadă prețurile și să-și prelungească șederea”, a spus președintele asociației de turism din Phuket, Bhummikitti Ruktaengam.

Unii turiști au folosit sistemul chinez UnionPay ori de câte ori au putut, după ce cardurile emise de băncile rusești prin companiile de plăți din SUA Visa (VN) și Mastercard au încetat să mai funcționeze.

Visa și Mastercard au anunțat sâmbătă că suspendă operațiunile în Rusia, având în vedere invazia acesteia în Ucraina. Rusia a numit acțiunile sale în această țară o „operație specială”.

Deși Thailanda a fost printre cele 141 de țări care au susținut rezoluția ONU care cere retragerea imediată a trupelor ruse, aceasta nu a impus nicio sancțiune Moscovei.

Bhummikitti a spus că sute de oameni din Ucraina sunt, de asemenea, blocați în țară, în principal din cauza închiderii aeroporturilor de acolo. Au fost depuse eforturi pentru a facilita zborurile rusești către Moscova cu companiile aeriene din Orientul Mijlociu și pentru a organiza zboruri de repatriere.

Se ia în considerare o propunere de a permite utilizarea criptomonedelor pentru plăți la hoteluri, zboruri și alte afaceri din Phuket.

*Turişti ruşi plângând în Elveţia. Cei mai bogați ruși nu au suferit

Sancțiunile impuse Rusiei au găsit mulți turiști ruși în stațiuni elvețiene de lux. Restaurantele și hotelurile refuză oaspeților disperați să accepte plăți cu cardul de credit, iar personalul răspunde ferm: „numai numerar”.

Sancțiunile au afectat în principal turiștii de rând. Ruși care călătoresc în număr mare în Spania și Toscana vara, pentru cumpărături la Milano. Pe de altă parte, un rus cu dublă cetățenie nu are probleme cu cardurile de credit emise de băncile elvețiene. Pașaportul elvețian le oferă oligarhilor o barieră sigură împotriva evenimentelor potențial periculoase din Rusia. Pentru un rus, o investiție într-o proprietate elvețiană este de început de cel puțin 10 milioane de euro, inclusiv renovarea, întreținerea piscinei, a terenului, a adăpostului împotriva riscurilor.

Sunt certuri și țipete. ”Într-un restaurant de pe pârtie, soția mea e în lacrimi, cu poșeta Chanel atârnând peste umăr și copii înspăimântați lângă ea”. Așa simt sancțiunile cetățenii rusi în mod tangibil – carduri de credit inutile cu un sold de plătit și un SUV închiriat pe aeroportul Samedan, permise de schi și o factură considerabilă la un restaurant și la hotel.

Cu toate acestea, sancțiunile au afectat în principal turiștii obișnuiți, adică pe acei ruși care călătoresc în număr mare în Spania vara, Toscana, pentru cumpărături în Milano și pentru o excursie pe Lacul Como.

Dar nu toți rușii bogați de la umbra Alpilor suferă la fel de grav.

Sancțiunile cele mai severe afectează așa-numita a doua ligă a bogaților ale căror interese și proprietăți sunt în principal în Rusia, nu în străinătate; cei obișnuiți, nu ”hibrizii” cu dublă naționalitate. Adevărații oligarhi care trăiesc în și în jurul Genevei sunt distanțați de imprevizibilul Putin.

După cum explică ziarul italian „La Reppublica” un antreprenor elvețian care vinde și închiriază conace, rușii iubesc luxul adevărat. O cabană în Zuoz? Zece milioane de euro pentru 1.000 mp. Mai aproape de St. Moritz, acei 1.000 de metri costă deja 100 de milioane de euro. Unii decid să cumpere case istorice în valea Engadinei, iar aceasta, explică antreprenorul, este o piață separată, accesibilă doar câtorva oameni bogați.

Pentru un rus, o investiție într-o proprietate elvețiană trebuie să înceapă de la cel puțin 10 milioane de euro, inclusiv renovarea, întreținerea piscinei, a terenului de tenis și a adăpostului anti-atomic. Doar un rus foarte bogat poate deveni proprietarul unei astfel de moșii. Cu toate acestea, există condiții. Ai nevoie de un permis de ședere, care în practică înseamnă să plătești taxe în Elveția, să te înscrii într-o casă de asigurări de sănătate elvețiană și, prin urmare, să fii un adevărat elvețian. Cu pașaport dublu, dar și cu conturi elvețiene care nu pot fi blocate niciodată de nimeni.Acesta este prețul pentru păstrarea unei distanțe de siguranță față de evenimente imprevizibile și față de autoritățile din Rusia.

Cetățeanul ruso-elvețian nu are probleme cu nenumăratele sale carduri de credit atașate la conturile elvețiene și, prin urmare, legale și recunoscute în Uniunea Europeană și în întreaga lume.

Există comunități rusești foarte mari, în special în Verbier, Gstaad, Courchevel. Desigur, un străin poate cumpăra o casă în Elveția, dar doar până la 200 mp, explică agentul imobiliar.

Se dovedește că pentru puținii turiști ruși cărora li s-au blocat cardurile de credit, sunt mii cărora nu le pasă. Vin și pleacă după bunul plac, nici nu se poate spune că mai sunt ruși scrie „La Republica”, citată de onet.pl.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here