Un tablou de mare valoare, furat de la Oxford, recuperat în România după patru ani

Sursa foto: wikipedia

Un tablou din secolul al XVII-lea, care a fost furat din galeria de artă a unei universităţi din Oxford în urmă cu mai bine de patru ani, a fost recuperat în România, anunţă BBC, citat de News.ro.

Tabloul „A Rocky Coast, With Soldiers Studying A Plan”, de Salvator Rosa, a fost sustras din Christ Church Picture Gallery în 2020.

Alte două opere de artă furate în acelaşi raid – „A Soldier on Horseback” de Sir Anthony van Dyck şi „A Boy Drinking” de Annibale Carracci – sunt încă dispărute.

Se crede că cele trei opere valorează în total 10 milioane de lire sterline.

Poliţia română a fost contactată de un bărbat care deţinea tabloul de Rosa şi care a vândut celelalte două opere de artă în ţară.

Capodopera lui Van Dyck datează din aproximativ 1616, iar cea a lui Caracci din 1580.

Ambele au fost expuse în galerie timp de 252 de ani înainte de a fi furate.

Bărbatul a ales să returneze tabloul lui Rosa, care datează de la sfârşitul anilor 1640, autorităţilor şi a fost considerat martor. El nu a fost arestat.

Tabloul a fost recuperat de poliţia din Thames Valley şi de curatorul galeriei, Jacqueline Thalmann, la Bucureşti, luna trecută.

Ea a spus: „Tablourile dispărute au fost expuse publicului încă din 1768, aşa că este vital să le recuperăm pentru a putea fi din nou admirate şi studiate de toată lumea”.

„Nu numai că tablourile reprezintă o parte semnificativă a colecţiei noastre, dar semnificaţia lor pentru cultura noastră britanică şi europeană este inestimabilă”.

Thalmann a adăugat: „Recuperarea primului tablou este un semn foarte bun. A fost îmbucurător să vedem că era în stare bună”.

„După patru ani de absenţă şi după ce a fost târâtă prin Christ Church şi apoi prin Europa, s-a întors şi nu are aproape nicio pierdere. Este încă în stare bună”.

Inspectorul James Mather, de la Poliţia din Thames Valley, a declarat că ofiţerii colaborează cu Eurojust şi Europol pentru a strânge informaţii suplimentare, inclusiv analize criminalistice, pentru a afla unde se află celelalte două opere de artă.

Oricine are informaţii despre locul unde se află operele de artă dispărute este rugat să contacteze poliţia.

Guvern: Admiterea României în Programul Visa Waiver este un obiectiv strategic naţional

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here