Cum o pensionară din Ucraina a devenit un simbol pro-război, în Rusia

<< O ucraineancă în vârstă a devenit un simbol al sprijinului pentru invadarea Ucrainei de către Rusia, după ce pensionara i-a salutat din greșeală pe soldații ucraineni cu un steag sovietic >>, scrie Yanina Sorokina, pentru The Moscow Times

<<Popularitatea ei virală vine în perioada premergătoare sărbătorii de 9 mai, în Rusia, Ziua Victoriei, când nostalgia pentru Uniunea Sovietică și înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial este la un nivel la maxim.

Iată ce trebuie știut despre babușka a cărei imagine a devenit virală pe internetul rusesc.

Ce s-a întâmplat?

La începutul lunii aprilie, un videoclip care arată o bătrână salutând soldații ucraineni cu un steag sovietic roșu a devenit viral.

Deși soldații purtau steaguri ucrainene pe mânecile uniformei, pensionara i-a confundat cu trupe rusești, spunându-le soldaților că ea și soțul ei „au așteptat, s-au rugat pentru ei, pentru Putin și pentru toți oamenii”.

Soldații i-au luat steagul bătrânei când au început să-i dea mâncare. Dar când pensionara a văzut că trupele au pus steagul pe pământ și l-au șters în noroi, a dat mâncarea înapoi.

Ea le-a spus soldaților că părinții ei au luptat pentru steagul sovietic în al Doilea Război Mondial și că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a provocat invazia Rusiei pentru că „nu a găsit un punct comun cu [președintele rus Vladimir] Putin”.

Cum a devenit atât de virală?

Nostalgia pentru victoria sovietică în al Doilea Război Mondial, combinată cu afirmațiile Kremlinului că populația rusofonă a Ucrainei a fost persecutată de guvern, a făcut ca rușii pro-război să o aibă la inimă pe bunica ucraineancă.

Povestea ei a fost preluată rapid de presa de stat rusă, care a lăudat curajul și rezistența bunicii. Reacția ei a fost folosită ca dovadă că invazia Ucrainei de către Rusia a avut sprijinul local în rândul localnicilor, care vedeau trupele rusești drept „eliberatoare”.

Radioul de stat rus, Canal 1, a prezentat-o pe babușca atât pe 7 aprilie, cât și pe 9 aprilie. Patru zile mai târziu, ambasadorul Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a spus că femeia în vârstă simbolizează „o altă Ucraina”, una care ar putea avea „relații de bună vecinătate” cu Rusia.

Steagul purtat de pensionară — un steag roșu cu ciocan, seceră și stea, în stilul steagurilor arborate peste Reichstag în timpul victoriei sovietice asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial — este, de asemenea, legat de emoții puternice în Rusia.

Steaguri sovietice au fost văzute alături de tricolorul rus în așa-numitele orașe ucrainene „eliberate”, capturate de forțele ruse.

Ce se întâmplă acum?

Alături de literele Z și V, așa-numita „Babușca Z” a devenit un simbol de miting pentru rușii pro-război.

Imaginea femeii în vârstă, cu steagul în mână, a fost reprodusă în picturi murale la fel de îndepărtate ca insula Sahalin a Rusiei din Orientul Îndepărtat. Ea a inspirat cărți poștale, bannere stradale, panouri publicitare și blazoane militare. Piața online rusă OZON vinde chiar și autocolante cu imaginea ei pentru 280 de ruble (3,81 USD).

Una dintre primele angajamente publice pentru oficialii din Mariupolul ocupat de ruși a fost dezvelirea unei statui care o imortaliza pe femeie în inima orașului ucrainean distrus.

În orașul rus Voronej, la aproximativ 325 de kilometri de granița ruso-ucraineană, un artist a realizat o sculptură din lemn a babușka. Steagul roșu al victoriei în mâinile statuii a fost adus din Republica Populară separatistă Donețk, din Ucraina.

O sculptură similară a apărut în orașul rus Belgorod, chiar mai aproape de granița cu Ucraina – dar oficialii au fost forțați în cele din urmă să dea jos statuia pe fondul vandalismului.

Poliția rusă a luat în serios astfel de incidente. Un bărbat care a distrus o bucată de carton înfățișând-o pe babușca, în Moscova, a fost reținut și acuzat de „discreditarea armatei ruse”.

Dmitri Rogozin, directorul companiei spațiale ruse Roscosmos, a promis chiar, pe 23 aprilie, că o va picta pe femeia în vârstă pe partea unei rachete pentru o viitoare lansare. Dar deși Roscosmos a lansat cu succes o rachetă decorată cu litera Z pictată câteva zile mai târziu, pensionara însăși nu a fost văzută.

Dar ce s-a întâmplat cu babușca?

Un nou videoclip publicat marți pe Telegram ar împărtăși noi detalii despre femeia care a devenit un simbol neașteptat.

Pensionara, despre care se spune că se numește Anna, locuiește împreună cu soțul ei într-o zonă deținută de ucraineni, în apropiere de orașul Dvoricina, la cinci kilometri de frontul din nord-estul Ucrainei. Anna și soțul ei au refuzat să părăsească satul, deoarece nu voiau să-și lase animalele în urmă.

În noul clip, Anna vorbește puțin unui grup de soldați ucraineni, spunând că nu înțelege de ce au fost trase focuri de armă în apropierea satului lor. În cele din urmă, se întoarce în casa ei, în timp ce soțul ei mulțumește trupelor ucrainene pentru grija de care au dat dovadă. >>

Autorul „Metro 2033”: Marea mea teamă este că, de îndată ce Putin va pleca, Rusia va fi așa de zguduită, încât însăși integritatea și existența ar putea fi în pericol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here