Curtea Penală Internațională amintește că are jurisdicţie pentru a ancheta crime de război în Ucraina

Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, şi-a exprimat vineri îngrijorarea faţă de invazia Rusiei în Ucraina şi a afirmat că instanţa sa ar putea investiga posibile crime de război comise în această ţară, informează Agerpres, care citează Reuters.

‘Urmăresc îndeaproape evoluţiile recente din şi din jurul Ucrainei cu tot mai mare preocupare’, a transmis Khan într-un comunicat.

‘Reamintesc tuturor părţilor care desfăşoară ostilităţi pe teritoriul Ucrainei că biroul meu îşi poate exercita jurisdicţia şi ancheta orice act de genocid, crimă împotriva umanităţii sau crimă de război comise în interiorul Ucrainei’, a adăugat el.

În urma anexării peninsulei Crimeea în martie 2014 şi a luptelor din estul Ucrainei între forţele guvernamentale şi separatiştii pro-ruşi, Ucraina a acceptat jurisdicţia CPI pentru crime împotriva umanităţii şi crime de război pe teritoriul său începând din februarie 2014.

În decembrie 2020, biroul procurorului CPI a anunţat că are motive să creadă că în timpul conflictului din estul Ucrainei au fost comise crime de război şi alte crime.

Examinarea preliminară a fost închisă, dar o cerere formală către judecători de a deschide o investigaţie completă nu a fost depusă deocamdată. Judecătorii CPI trebuie să-şi dea acordul pentru ca o investigaţie să poată fi deschisă.

În decembrie trecut, întrebat despre progresele examinării, Khan a declarat că nu există o actualizare a cazului.

Rusia nu este membră a CPI şi s-a opus acestui caz.

Cu toate acestea, Curtea poate investiga presupuse crime de război şi împotriva umanităţii comise pe teritoriul Ucrainei indiferent de cetăţenia prezumtivilor făptaşi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here