Cutremurul devastator din Albania | UPDATE – Noul bilanț: 28 de morți. Avioanele militare ale României au ajuns în Peninsula Balcanică

UPDATE – Bilanțul provizoriu a urcat la 28 de morți.


Echipele de intervenţie, ajutate de câini dresaţi pentru căutare-salvare, drone şi utilaje grele, au descoperit miercuri alte trei trupuri neînsufleţite printre rămăşiţele clădirilor prăbuşite în timpul cutremurului puternic produs marţi dimineaţă, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Bilanţul provizoriu în urma acestui seism, cel mai violent înregistrat în ultimele decenii în această ţară, a ajuns astfel la 25 de morţi.

În oraşul Thumane, situat în apropiere de epicentrul seismului de marţi, o femeie stă în faţa unei clădiri prăbuşite şi strigă spre salvatori să îi găsească nepoata. La scurt timp, echipele de intervenţie au recuperat două cadavre. Potrivit poliţiei, miercuri, înainte de răsărit, a fost găsită o altă victimă.

Alţi locuitori au dormit pe străzi, în corturi, de teama replicilor. Unul dintre aceştia, Adrian Muci, a declarat că şase dintre rudele sale au murit în două clădiri prăbuşite, iar casa sa a fost la un pas de a se nărui. „Mai am verişori şi rude, dar nu ştiu unde sunt, dacă sunt morţi sau nu”, a declarat el pentru Reuters. „Nu voi mai putea niciodată să trăiesc în casa mea”, a adăugat el.

Cutremurul principal, cu magnitudinea 6,4, produs marţi, la ora locală 3:54 (2:54 GMT), a avut epicentrul la 30 kilometri vest de Tirana şi a fost resimţit în regiunea Balcanică şi în regiunea Puglia din sudul Italiei. Mai multe clădiri s-au prăbuşit prinzând victimele sub munţi de dărâmături.

Un al doilea seism, cu magnitudinea 5,5, s-a produs în aceeaşi regiune la câteva ore, notează agenţia DPA. Un alt seism, cu magnitudinea 5,4 a avut loc ulterior în sud-vestul Bosniei şi Herţegovina. Două persoane au fost rănite în Mostar. Până după-amiaza zona nu s-a liniştit, cutremurul violent fiind urmat de peste 250 de replici, potrivit Ministerului Apărării din Albania.

Zi de doliu

Miercuri este zi de doliu în Albania după seismul puternic produs marţi. Între timp, echipe internaţionale de salvatori caută în continuare supravieţuitori printre rămăşiţele clădirilor prăbuşite, potrivit AFP.

„Am pierdut vieţi, am şi salvat multe vieţi”, a declarat presei marţi seara premierul Edi Rama, care a vizitat persoane rănite spitalizate în Tirana. „Din păcate, bilanţul pierderilor nu este definitiv”, a precizat el înainte de a anunţa zi de doliu naţional miercuri.

Majoritatea trupurilor neînsufleţite au fost recuperate dintre rămăşiţele clădirilor prăbuşite în oraşul turistic Durres, dar şi în Thumane, la nord de capitala Tirana.

Patruzeci şi cinci de persoane au fost salvate, conform unui bilanţ anunţat marţi seară.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, aproximativ 600 de persoane au fost rănite uşor şi au fost tratate în mai multe spitale.

Autorităţile au mobilizat aproximativ 300 de soldaţi şi circa 1.900 de poliţişti. Ajutorul a venit şi din mai multe ţări europene, fiind trimise echipe din Italia, Grecia, Franţa şi România.

Un seismolog albanez, Rrapo Ormeni, a declarat că este vorba despre cel mai puternic seism produs în regiunea Durres după anul 1926.

La solicitarea autorităţilor albaneze, Uniunea European a activat marţi Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană, potrivit agenţiei albaneze ATA.

Totodată, a fost activat sistemul Copernicus pentru obţinerea de imagini satelitare ale zonelor afectate, iar Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă al Uniunii Europene este în legătură cu autorităţile albaneze şi continuă să monitorizeze situaţia, potrivit ATA.

În regiunea balcanică există o activitate seismică puternică şi frecventă din cauza mişcărilor plăcilor tectonice africană şi eurasiatică, precum şi celor ale microplăcii Mării Adriatice. În 1963, un cutremur a ucis o mie de oameni în Skopje, aminteşte AFP.

Un cutremur cu magnitudinea 5,6, care a avut loc la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de Tirana la sfârşitul lunii septembrie, a rănit zeci de oameni şi a produs pagube la circa 500 de locuinţe, unele dintre ele fiind distruse.

Salvatorii din România

Echipa de căutare-salvare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) trimisă în Albania în urma cutremurului care a zguduit această ţară a ajuns acolo şi s-a deplasat către o localitate desemnată de autorităţile albaneze, care se află la 40 de kilometri de Capitală, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

„Echipa de căutare-salvare din cadrul IGSU a ajuns în Albania şi urmează să se deplaseze către localitatea desemnata de autorităţile albaneze, care se afla la 40 de km de capitală”, anunţă, marţi seară, Raed Arafat, într-o postare pe Facebook.

El subliniază că este prima participare a echipei Ro-USAR într-o misiune reală la solicitarea emisă de guvernul Albaniei prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.

„Gestul României de a trimite într-un timp scurt o echipă de căutare-salvare este unul de normalitate şi de solidaritate într-o situaţie tragică care a lovit poporul albanez. Condoleanţe familiilor vicitmelor şi mult succes echipei noastre în misiunea lor de salvare”, afirmă Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, marţi la prânz, că peste 50 de pompieri urmau să plece, la ora 15.00, în Albania, în misiuni de căutare-salvare, în urma cutremurului din acea ţară.

Potrivit acestuia, echipa este alcătuită din 52 de salvatori pompieri, un medic şi un asistent de la SMURD Bucureşti. 

Echipa medicală are ca „rol asigurarea salvatorilor noştri dacă se întâmplă ceva”.

„Ei pleacă cu 12 tone de materiale proprii pentru căutare-salvare”, afirma Arafat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here