Dacă tot îngropăm atât de mulți români, măcar să dezgropăm cauzele

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Ceva este profund dereglat în societate atunci când 300-400-500 de morți pe zi par să nu miște suficient de mulți oameni în direcția corectă (spre centrele de vaccinare anti-Covid, de pildă), în condițiile în care bilanțul morbid apare în timp de pace și relativă bunăstare, pe fondul unui acces decent al populației la medicamente, vaccinuri și infrastructură medicală, dar și în împrejurări în care nu există deficit de informație relevantă.

Și vom putea vorbi de un soi de atracție națională spre sinucidere colectivă dacă lucrurile vor sta pe mai departe așa și în scenariul în care România va ajunge să înmormânteze câte 600-700, poate 1.000 de cetățeni, la fiecare 24 de ore, din cauze asociate Covid-19.

Putem spera să nu ajungem acolo, deși sunt greu de ignorat astfel de scenarii și mai macabre, când cauzele profunde care au generat fenomenul de acum nu sunt surmontabile peste noapte. Iar minunile, mai ales în asemenea circumstanțe, sunt povești de spus copiilor.

Trăim de 30 de ani cu cauzele care ne-au adus la dezastrul creat de Covid, în ultimele săptămâni. Sunt trei decenii în cursul cărora ne-am adaptat pervers la cotidianul lor mizer și potențialul lor distructiv. De ce? Până să răspundă, în mod științific, experții, o explicație de avarie ar fi aceea că niciodată nu ni s-a părut răul rezultat ca fiind suficient de mare pentru a ne mobiliza să schimbăm macazul. În România, o știm din fragedă pruncie, „merge și-așa”, chiar dacă, iată, ne poate duce direct la groapă.

Privind la rata de vaccinare și sacii cu morți înghesuiți prin subsolurile spitalelor, e limpede că anul 2021 va rămâne în istorie ca anul în care ne-am bătut în cel mai înalt grad joc de știință și de beneficiile acesteia, de conectarea la lumea largă și de bruma de resurse pe care totuși le avem. Și, implicit, va fi amintit ca anul în care ne-am bătut joc de noi cum puțini inamici externi ar putea fi vreodată în stare să o facă.

Suedezii fac deja studiu de caz pe noi, cei mai mulți dintre europeni se întreabă, uimiți, ce ne-a apucat, iar OMS trimite o echipă în România și caută soluții pentru a ne ajuta.

Nu trebuie să se deranjeze prea tare cu investigațiile, răspunsurile sunt deja aici, iar la nivel de folclor, cel puțin, noi înșine eram cumva conștienți de ele. Și stau de atâta vreme în fața noastră, ca boarfele atârnate pe sârmă: școala, sistemul de sănătate, biserica și clasa politică-oglindă a poporului!

Ce alte rezultate pot să apară, mai ales în momente cruciale, cu o educație atât de precară – de la nivelul cunoașterii (vezi testele PISA), la cel civic și cel sanitar -, cu un sistem medical baronizat timp de decenii și un exod de medici mai rău ca al refugiaților din Siria, cu o amprentă malignă a bisericii în sfere ale societății cu care nu ar trebui să i se permită să aibă ceva de-a face și cu politicieni care nu au înțeles niciodată că reforma educației și sănătății nu poate rămâne abstractă, iar cumetriile cu capii bisericilor nu vor duce decât la o mafiotizare ecumenică și pângărirea banului public?

În școală, copiii și studenții nu învață cum să discearnă între informația relevantă și cea din surse îndoielnice, nici cum să facă diferența mai largă între adevăr, propagandă și fake news. În școală, copiii și părinții nu sunt ajutați să devină conștienți că lectura particulară e cheia spre potențarea scheletului pe care îl furnizează predarea. În spitale, am dat șpăgi până și pentru schimbarea unui pampers, la biserică dăm șpăgi pentru orice, iar la politică ne raportăm ca la un circ, până și în rarele ocazii în care politicienii nu fac pe circarii.

Credeți că vor găsi OMS și alții din lumea largă alte răspunsuri la nenorocirea prin care trecem? Și apoi, chiar dacă vor trage aceleași concluzii, credeți că au ce face pentru noi, în imediat și pe termen lung, spre ne ajuta să ducem la cimitir mai puțini conaționali decât acum?

Evident că răspunsul la toate astea e tot pe plan intern, că soluțiile de pus în practică ne revin doar nouă, românilor, și că totul se va termina doar dacă vom acționa în doi pași.

Primul – rapid, simplu și fără mari zbateri – este ca un număr uriaș de oameni să dea peste cap, subit, orarul centrelor de vaccinare anti-Covid. Nimic, nicio strategie SF de comunicare, nu va putea împinge lumea spre așa ceva cum o pot face bilanțuri cotidiene tot mai inuman de tragice.

Al doilea pas – infinit mai complicat, cronofag, cu durerile facerii implicite și scoatere totală din zona de confort – e transformarea radicală a învățământului românesc, cu accent pe elev și nu pe profesor, regândirea sistemului de sănătate, cu accent pe pacient nu pe medic, și – foarte, foarte important – reașezarea relației dintre biserică și stat, dintre biserică și comunitate, dintre credință și știință, dintre biserică și moralitate (personal, îmi fusese până acum greu să cred că atât de mulți oamenii ai Bisericii posedă un asemenea „har” al fățărniciei, cum am putut vedea în pandemie; iar pentru că fondul problemei ține de precaritatea educației, nu îmi e dificil să înțeleg de ce atâția români s-au putut lăsa păcăliți de respectivii cinici și propagandiști în sutană ai obscurantismului).

Nicio schimbare revoluționară de paradigmă nu se poate face peste noapte și nici în lipsa unui puternic impuls venit din afară.

Timp este, pentru că el oricum curge. Iar cât privește cea de-a doua componentă, ei bine, de data asta chiar nu ne putem plânge de absența ei: la fiecare trei zile, Covid-19 îngroapă, în ritmul din ultima vreme, mai mulți români decât au îngropat Ceaușescu și Securitatea în timpul Revoluției din decembrie 1989.

Pe alocuri, comparația este de un grotesc fantastic, dar să fim onești cu noi înșine și să nu ne abținem să o facem.

Anul 2021 va rămâne, așadar, un an al rușinii și tragediei naționale fără margini, iar lucrul ăsta nu mai poate fi schimbat. Dar putem face astfel încât să rămână un moment stingher, singurul de această factură, cu condiția de a începe să raționăm măcar de azi înainte.

Statul român ar trebui să lichideze stocurile de vaccin anti-Covid

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here