Danemarca se pregătește de construirea unui pod megalitic pestea Marea Kattegat

Guvernul Danemarcei vrea să construiască un pod peste Marea Kattegat, între Aarhus, al doilea oraş ca mărime al ţării, şi capitala Copenhaga, atât pentru trenuri, cât şi pentru maşini, proiect estimat la 136 miliarde de coroane daneze (20 miliarde de dolari), scrie publicaţia TheLocal.dk.

Ministerul danez al Transporturilor a publicat studiile preliminare de fezabilitate privind podul şi a confirmat că a decis să înainteze proiectul.

Ministrul Transporturilor, Benny Engelbrecht, a declarat că podul este important „din perspectivă climatică”, se arată într-un comunicat de presă, transmite News.ro.

„Imaginaţi-vă cum o conexiune la Kattegat ar putea reduce numărul de zboruri interne ca urmare a timpilor de călătorie semnificativ mai mici dintre Jutland şi Zealand (cea mai mare insulă a Danemarcei, n.r.)”, se arată în declaraţie.

Guvernul anterior de centru-dreapta a anunţat în 2018 că va cheltui 60 de milioane de coroane daneze pe un studiu privind podul.

Potrivit unor studii anterioare, podul ar putea costa între 58 miliarde şi 136 miliarde coroane daneze, costuri ce depind de calea ferată, dacă podul va fi tranzitat şi de trenuri sau nu. Studiul de fezabilitate va arăta concluziile finale în 2021.

Proiectul va consta, cel mai probabil, din două poduri separate, unul de 18,3 km, între Hou, la sud de Aarhus, şi insula Samsø, şi altul care va face legătura între Samsö şi Røsnæs, în Zealand. 

Dar studiul are totodată în vedere şi construcţia unui singur pod mai lung care leagă peninsula Sjællands Odde de Djursland, la nord de Aarhus.

Propunerea a generat opoziţie din partea conservatorilor care susţin că proiectarea şi construcţia unei autostrăzi care leagă podul de pe peninsula Røsnæs ar distruge o zonă de o mare frumuseţe naturală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here