Fostul șef al SIE Silviu Predoiu a vorbit, în interviul pe care l-a acordat Europei Libere, și despre milionarii care, se spune, ar proveni din rândurile foștilor ofițeri ai diferitelor structurilor informative românești. Printre aceștia numărându-se și Dan Voiculescu.

Europa Liberă: Câți milionari a dat Serviciul de Informații Externe?

Silviu Predoiu: „După contribuțiile pe care le-au adus la Serviciu, donațiile pe care le-au făcut – aș spune că niciunul. Dacă mă iau după date publice și date de altă natură – ar fi câțiva, dar nu foarte mulți. Sunt puțini, mult mai puțini decât își închipuie lumea. Mă refer la Serviciu de Informații Externe.”

Europa Liberă: Zece?

Silviu Predoiu: „Probabil că da. Acuma, eu vorbesc despre milionari în lei.”

Europa Liberă: Dan Voiculescu, de exemplu face parte din această listă?

Silviu Predoiu:„N-am fost niciodată coleg cu Dan Voiculescu”.

Europa Liberă: N-ați fost, dar el vine din fosta Direcție de Informații Externe, fostul serviciu de spionaj din perioada lui Ceaușescu.

Silviu Predoiu: „Nu pot să vorbesc despre asta. Nu știu. Nu îmi aduc aminte”

Întrebat și de faimoasele conturi ale lui Ceaușescu, fostul director al SIE a dat mai multe detalii.

 „A fost o anchetă extinsă și a fost reflectată și în presă într-o perioadă. În principiu, eu nu sunt de acord neapărat cu ideea de „conturile lui Ceaușescu”. Sunt convins că nu avea o evidență „conturile lui”. Dacă erau ale lui, ar fi avut o evidență. Nu-mi aduc aminte să fi fost găsite în cabinetul lui… Unde putea să țină o evidență a conturilor Ceaușescu? Pentru că n-a apucat să-și adune nimic de acolo. Nu cred neapărat că avea conturi. Erau niște conturi, aflate la dispoziția unor unități operative, pentru o serie de activități. Să nu uităm că era perioada când s-au plătit datoriile externe și s-au făcut o serie de contracte spectaculoase la timpul respectiv. Nu știu nimic despre soarta lor. S-au făcut niște anchete în serviciu. Una foarte profundă, cred că la nivelul anilor 2000, care s-a terminat cu niște rapoarte trimise către Parchet la momentul respectiv.”

Europa Liberă: Cert este că nu le-ați găsit.

Silviu Predoiu: „Nu, nu le-am găsit. Nimeni nu pare să le fi găsit.”

Europa Liberă: Cine le-a mai căutat?

Silviu Predoiu: „Nu cred că am avut o sarcină – sau eu nu îmi aduc aminte din poziția de cadru de comandă – n-am avut niciodată o sarcină în sensul „veți localiza conturile lui Ceaușescu și veți raporta în termen de…”. Nu cred că am avut un asemenea obiectiv. Asta nu înseamnă că le-am fi găsit. Știu că au fost anchete ale Pachetului. Știu că au fost contracte ale guvernului cu o serie de firme specializate de investigații din străinătate. Probabil că s-au gândit „nu o să-i punem pe ei să caute ceea ce au gestionat tot ei”. E vorba de lipsă de încredere greșită, din punctul meu de vedere. Asta nu înseamnă că am fi avut neapărat rezultate. Nu știu. Ne-ar crede cineva dacă am spune că n-au existat? Probabil că pe noi – nu. Dar dacă spun canadienii, să zicem, o firmă de investigații canadiană, atunci lucrurile au mai multe șanse să fie crezute.”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here