Daniel Savu și-a dat miercuri demisia din funcția de Secretar de Stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. A precizat că este onorat că a fost ”parte a guvernării #PSD”. Fostul ofițer SRI, apropiat al lui Sebastian Ghiță, susține că rămâne în continuare același om politic de stânga.

Onorat de a fi fost parte a guvernării #PSD, una dintre cele mai performante pe care le-a avut #România vreodată, astăzi mi-am prezentat demisia din funcţia de Secretar de Stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Mulţumesc tuturor celor cu care am colaborat pentru încredere, atitudine şi implicare, pentru voinţa de a face ! Aveţi toată consideraţia mea !

Rămân în continuare acelaşi om politic de stânga, cu dorinţa de a face bine înainte de orice altceva !”, a scris Daniel Savu.

​Guvernul Dăncilă a decis numirea lui Daniel Savu în funcția de secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor, pe 13 mai 2019, în locul Manuelei-Catrina, arăta o decizie publicată în ziua următoare, în Monitorul Oficial.

Daniel Savu este renumit drept un apropiat al fostului deputat PSD, Sebastian Ghiță, fugit în Serbia. 

Savu a fost ofițer SRI în anii 90, recrutat de colonelul Corneliu Păltânea, șeful SRI Prahova, pe atunci, considerat unul dintre oamenii din servicii din spatele lui Sebastian Ghiță. Fost ofițer SRI până în 1999, când a intrat în PSD, ajungând președinte al PSD Ploiești, Savu a fost sentator de Prahova, membru al Comisiei de control al SRI și un apropiat al lui Sebastian Ghiță, potrivit Rise Project. Și-a dat demisia din PSD în 2016, dar în 2018 a reintrat în partid, nu în Prahova, ci la Organizația PSD Sector 4.

Daniel Savu este de profesie inginer, potrivit CV-ului său, absolvent al Facultății de Aeronave București și cu studii la Colegiul Național de Apărare și un Master la Academia Națională de Informații.

În anul 2015, Daniel Savu a prezentat la B1 TV detalii din cariera sa profesională. El a spus că a absolvit în anii ’90 facultatea de aeronave „cu 10”, iar după câțiva ani, în care a lucrat în domeniu, s-a decis să intre în SRI, imediat după Revoluție, când serviciul lansase o campanie de recrutare.

Nu aveau oameni (…) Cornel Păltânea (fost șef SRI Prahova – n.red.) m-a ascultat atunci, mi-a spus: ‘Ești bun de contraspionaj’ (…) Se făcea o pregatire de un an, un fel de postuniversitar, ca sa devii ofițer cu acte în regulă (…) Am spus: ‘Dacă ies șef de promoție rămân, înseamnă că am o vocație ascunsă’”, a povestit Daniel Savu la B1TV în 2015, precizând ca a ieșit, într-adevăr, sef de promotie, potrivit ziare.com.

Rise Project scrie că, în iulie 2015, senatorul Daniel Savu, sprijinit logistic și financiar de Sebastian Ghiță, își negocia cu Vlad Cosma (deputat) și Mircea Cosma (președinte CJ) candidatura din 2016 la primăria Ploieștiului, prezentând ca probă un fișier audio. Până la urmă Savu a candidat pe cont propriu, dar a pierdut alegerile.

Postare Daniel SavuFoto: Captura Facebook

Numit secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor, Daniel Savu a scris luni, 13 mai, pe Facebook, următoarele:

Industria românească de IT crește puternic în guvernarea PSD!

În 2019, dimensiunea industriei românești de IT&C va depăși 5.1 mld €, DUBLU față de 2013, iar exporturile de software și servicii IT sunt așteptate să atingă 4 mld €, cu 1 mld € în plus față de 2017.

Aceste performanțe remarcabile sunt completate de numărul de specialiști din acest domeniu, care va depăși pragul de 100.000 anul acesta. Dezvoltăm industriile performante! Pentru că România merită mai mult!
”, susținea Savu în postarea sa.

Cine este mentorul lui Savu, colonelul Păltânea

Mentorul lui Ghiță și Savu, colonelul SRI Corneliu Păltânea, a fost condamnat definitiv în 2012 de Înalta Curte la 3 ani și 6 luni de detenție pentru luare de mită în formă continuată, instigare la delapidare şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Vezi aici.

Savu s-a înscris în 2015 în cursa pentru șefia PSD împotriva actualului lider, Liviu Dragnea. ”De dragul democrației interne de partid e bine să fie mai mulți candidați”, declara el atunci.

El l-a criticat pe Liviu Dragnea, spunând că „a vazut niște derapaje după ce nu a mai fost președinte Victor Ponta”, în sensul că „au fost lideri care doreau să candideze și li s-a blocat candidatura” și l-a dat exemplu pe Ion Vasile de la PSD Buzau.

Membru în partidul lui Ghiță

Savu a fost membru în Comisia de control al SRI în legislatura 2012-2016, în timp ce Sebastian Ghiță era secretarul general al Comisiei. În 2016, Savu a părăsit PSD și s-a înscris în PRU, partidul lui Ghiță. Așa a aratat realegerea în Parlament. În 2017, Savu a părăsit PRU și în toamna anului trecut a reintrat în PSD, de această dată la organizația PSD Sector 4 București.

La propunerea lui Codrin Ştefănescu de a activa în PSD Bucureşti, am ales organizaţia PSD Sector 4, condusă de primarul Daniel Băluţă, pe care îl apreciez foarte mult”, declara Daniel Savu atunci.

Sebastian Ghiță a fost un campion al contractelor IT cu statul, prin firmele sale. Toate contractele au fost luate la puricat de DNA Ploiești, însă dosarul a bătut pasul pe loc din pricina probemelor privindu-i pe procurorii de acolo. Vezi aici.

Dosarele lui Ghiță sunt în prezent instrumentate de DNA central, acesta fiind și motivul pentru care fugarul nu se întoarce în țară, deși mandatele de arestare internațională emise pe numele său au fost revocate.


Foto: Daniel Savu așteaptă începerea ședinței Consiliului Național al PSD, marți, 9 februarie 2016. Inquam Photos / Octav Ganea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here