O boală exotică face ravagii în Franța înainte de Jocurile Olimpice

Sursa foto: dge.gob.pe

Un număr record de cazuri importate de febră dengue, aproape 1.700, a fost înregistrat în Franţa continentală de la începutul anului 2024, o situaţie „fără precedent” faţă de care vigilenţa trebuie dublată, în special în vederea Jocurilor Olimpice, au avertizat marţi autorităţile sanitare franceze, relatează AFP, citată de Agerpres.

„De la 1 ianuarie 2024, 1.679 de cazuri de febră dengue au fost importate în Franţa continentală, faţă de 131 în 2023 în aceeaşi perioadă”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul general al Sănătăţii, dr. Grégory Emery, potrivit căruia „ne confruntăm cu o situaţie fără precedent”.

Aceste cazuri importate se referă la persoane care au călătorit în regiuni ale lumii, în special în Antilele Franceze (Guadelupa şi Martinica), unde acest virus transmis de ţânţarii tigru circulă endemic.

„Ceea ce observăm în Franţa este o oglindă a ceea ce se întâmplă în Antile şi mai larg în regiunea Americii Latine şi a Caraibilor”, unde febra dengue circulă de la începutul anului „la niveluri niciodată atinse până acum”, a remarcat directoarea generală a Sănătăţii Publice Franţa, dr. Caroline Semaille.

De la jumătatea anului 2023, majoritatea cazurilor de febră dengue importate în Franţa continentală sunt în cazul unor persoane care se întorceau din Antilele Franceze, a precizat ea. „Aproape 20% au peste 65 de ani” şi „din fericire sunt foarte puţini copii”, a menţionat dr. Caroline Semaille.

Chiar înainte de Jocurile Olimpice, care vor încuraja amestecarea populaţiilor în plin sezon al ţânţarului tigru, 2024 promite să bată recordul din 2023 pentru cazurile de febră dengue importate în Franţa continentală (2.019).

Întrucât „numărul semnificativ de cazuri importate ar putea duce la înfiinţarea în Franţa a unor lanţuri de transmitere autohtone”, directoarea generală a Sănătăţii a cerut „vigilenţă şi să se adopte acţiunile potrivite pentru a limita proliferarea ţânţarului tigru”, de exemplu prin eliminarea apei stagnante şi evitarea înţepăturilor de ţânţari.

Mesajele de prevenire sunt „cu atât mai importante cu cât în următoarele săptămâni Franţa va găzdui un eveniment important, fericit şi pozitiv: Jocurile Olimpice şi Paralimpice pentru care vor veni numeroşi participanţi pe teritoriul metropolitan”, a avertizat Grégory Emery.

Cicadele au terorizat o comunitate întreagă din SUA. Localnicii au chemat poliţia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here