De ce este dreapta americană obsedată de Viktor Orban

Sursa: Facebook

<< În 4 august, conducerea dreptei americane s-a adunat la Dallas, Texas, pentru începerea Conferinței anuale de acțiune politică conservatoare (CPAC), lansată pentru prima dată în 1974. Donald Trump este vorbitorul principal. Marți, Trump l-a distrat pe Viktor Orban, premierul Ungariei, la terenul său de golf din New Jersey. Orban nu se întâlnește cu președintele Joe Biden în timpul călătoriei sale în America, dar a urcat pe scena din Dallas. În luna mai, CPAC s-a reunit la Budapesta, capitala Ungariei. Conservatori americani celebri au fost băut și mâncat la masa guvernului ungar. Ce vede dreapta americană la Ungaria? >>.

<< Orban oferă un model a ceea ce poate realiza populismul de dreapta. El este prim-ministru din 2010, după ce mai condusese anterior, între 1998 și 2002. În timpul celui mai recent mandat, a susținut valorile conservatoare, transformând Ungaria în „democrația iliberală” pe care le-o promisese alegătorilor în 2014. A eliminat studiile de gen din programele universitare, a construit un gard la graniță pentru a-i ține departe pe refugiații din Siria devastată de război și din alte părți și a scris valorile creștine în constituție. El a aplicat legile electorale în favoarea lui. După ce, împreună cu aliații săi, a împachetat instanțele și mass-media el controlează instituțiile Ungariei. Asta i-a consolidat puterea și a eliminat o opoziție eficientă. El a pus părți ale economiei în „mâinile” prietenilor; prietenii și familia lui s-au îmbogățit. O mare parte din toate astea atrag dreapta americană.

Orban a reușit să facă acest lucru deoarece partidul său, Fidesz, a câștigat votul popular în 2010, alianța sa obținând o super-majoritate în parlament. El a atras alegătorii cu o narațiune de război cultural care le-a exploatat temerile. Reprezintă mare parte din identitatea creștină a Ungariei (aproximativ trei sferturi dintre maghiari se declară creștini, deși doar 15% merg săptămânal la biserică). De asemenea, Orban își prezintă țara ca pe o victimă continuă, subliniind pierderea teritoriului, după Primul Război Mondial, și deceniile de suferință sub controlul Uniunii Sovietice. El prezintă acum UE (în care Ungaria este membră) ca fiind o amenințare existențială. Dar temerile pe care le evocă sunt în mare parte închipuite. El critică „invadatorii musulmani”, iar pe 23 iulie le-a spus mulțimilor că „nu vrem să devenim popoare de rasă mixtă”, chiar dacă populația Ungariei este albă în proporție de cel puțin 84%. În 2021, el a interzis „propaganda homosexuală și transsexuală” în școli și mass-media, adăugând insulta la vătămare într-una dintre cele mai homofobe țări din UE. Aceste tactici continuă să dea rezultate. La alegerile din acest an, Fidesz a câștigat 53% din votul popular.

Ungaria oferă conservatorilor americani un model de stat creștin, etno-naționalist, cu un sistem limitat de checks and balances, în care un singur partid câștigă întotdeauna, dar care încă pare să se respecte ritualurile guvernării democratice. Ea arată, de asemenea, cât de reușită se poate dovedi în rândul alegătorilor generarea fricii populiste. La alegerile din acest an, Fidesz a triumfat împotriva unei alianțe de stânga confuze, formată din socialiști, liberali și naționaliști. Partidul Republican speră că poate obține un rezultat similar la alegerile intermediare din noiembrie, valorificând problemele războiului cultural pentru a-i diviza pe democrați. El a stârnit deja temeri legate de propovăduirea teoriei rasiale critice, dar și legat de drepturile homosexualilor și trans în școli și a făcut incursiuni în rândul electoratului de la minorități, în special printre hispanici. Discursul lui Orban, la CPAC, intitulat „Cum luptăm”, a oferit cu siguranță și mai multă inspirație. >>

The Economist | Un portal către metavers. De unde a apărut, încotro poate să ducă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here