De ce este panicată China de noul virus

Numărul deceselor provocate de infectarea cu virusul 2019-nCoV, descoperit în China, a ajuns la 9, iar oficialii din această ţară avertizează că el poate suferi mutaţii şi că se poate răspândi mai mult.

Autorităţile sanitare chineze au declarat miercuri că cel puţin 440 de cazuri au fost confirmate în ţară şi că cele trei noi decese au fost semnalate în provincia Hubei, a cărei capitale este Wuhan, oraşul în care a fost depistat virsului la finalul anului trecut, potrivit CNN.

Zeci de noi cazuri au fost înregistrate în China.

Măsuri similare cu cele luate în 2009

Marţi a fost confirmat şi primul caz de infecţie cu acest nou virus în Statele Unite. Cazuri au fost raportate şi în Coreea de Sud, Tailanda şi Japonia şi mai multe suspecte, în Australia, transmite News.ro.

Tot marţi, China a anunţat că ia măsuri de prevenţie de clasă A, obişnuite în cazul unor epidemii majore. Astfel, va fi posibilă izolarea anumitor areale afectate şi plasarea în carantină a pacienţilor. Măsuri de acest fel au fost luate în China în 2009, pentru a stopa răspândirea virsului H1N1.

Comisarul pentru Sănătate, Lin Bin, a spus miercuri că oficialii au informaţii că aproximativ 2.200 de persoane au avut contact direct cu oameni infectaţi cu virusul. Referitor la cazurile suspecte, 715 pacienţi au fost externaţi, iar peste 300 au rămas sub supraveghere medicală.

Li a spus că boala este transmisă în principal „prin tractul respirator” şi a adăugat că „există posibilitatea unei mutaţii virale şi a unei răspândiri mai mari a bolii”.

Impactul economic

Autoritățile de la Beijing sunt îngrijorate nu doar din cauza ratei mortalității, ci și dintr-un alt motiv. Epidemia de tip SARS din 2003 a lovit puternic în economia chineză. China a pierdut atunci 1% din Produsul Intern Brut (PIB), iar pe piețele globale coronavirusul a produs o gaură de 40 de miliarde de dolari. Desigur, la antipod, dezechilibrele economice au avantajat însă industria farmaceutică – în timp ce sectorul turismului a înregistrat pierderi semnificative.

Pierderile anuale preconizate de riscul izbucnirii pandemiilor sunt de aproximativ 500 de miliarde de dolari, circa 0,6% din venitul global, potrivit unui studiu din 2017 realizat de economiștii Victoria Fan, Dean Jamison și Lawrence Summers.

Riscurile economice ale coronavirusului vin și pe fondul îngrijorărilor legate de ritmul redus de creștere înregistrat de China în trimestrul trei din 2019, cel mai mic din ultimele aproape trei decenii – motivul fiind intensificarea războiului comercial cu SUA.

În perioada iulie-septembrie 2019, PIB-ul Chinei a înregistrat un avans de 6%, cea mai scăzută creştere trimestrială începând din 1992, după o expansiune de 6,2% în trimestrul doi din 2019, în timp ce analiştii intervievaţi de Refinitiv se aşteptau la o creştere de 6,1%.

Pericol uriaș de răspândire a bolii

Sute de milioane de oameni sunt aşteptaţi să călătorească în întreaga Chină şi peste hotare săptămânile acestea, având în vedere că sâmbătă este sărbătorit Anul Nou chinezesc. Autorităţile se tem că virusul s-ar putea extinde şi mai mult şi, astfel, nu va putea fi monitorizată răspândirea bolii. 

Miercuri, la Geneva, va avea loc o întâlnire de urgenţă a reprezentanţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru a decide dacă este cazul să declare urgenţă în domeniul sănătăţii publice la nivel internaţional şi pentru a stabili ce recomandări trebuie făcute în acest caz.

Tipul de pneumonie înregistrat recent în oraşul chinez Wuhan este provocat de un virus din aceeaşi familie de virusuri ca cel care stă la baza sindromului respirator acut sever (SARS), potrivit cercetătorilor din China.

Virusul 2019-nCoV nu a mai fost identificat până acum la om. Cercetătorii cred că provine de la animalele infectate şi de la fructele de mare prin piaţa din Wuhan. 

Nu a fost încă depistată sursa virusului. Semnele de îmbolnăvire sunt tusea, febra şi insuficienţa respiratorie.

Un medic infectat

Între timp, un medic chinez care investiga epidemia în centrul Chinei a anunţat că este la rândul său infectat cu acest agent patogen.

Wang Guangfa, care conduce Departamentul de medicină pulmonară în cadrul Spitalului Universitar Peking din Beijing, a făcut parte dintr-o echipă de experţi care au vizitat la începutul acestei luni oraşul Wuhan, unde noul coronavirus a fost detectat pentru prima dată.

„Am fost diagnosticat (cu acest virus, n.r.) şi starea mea este bună”, a declarat marţi Wang pentru Cable TV din Hong Kong, mulţumind oamenilor pentru îngrijorările exprimate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here