De ce fotbaliștii de la Sheriff Tiraspol nu-și pot primi milioanele de la UEFA

Foto: FC Sheriff/ Facebook

Jucătorii clubului de fotbal Sheriff nu pot primi banii câștigați după meciurile din Liga Campionilor, deoarece clubului nu i se oferă posibilitatea de a deschide cont în valută în băncile din Republica Moldova, scrie portalul Mold-street.com. Anunțul a fost făcut de liderul autoproclamatei republici nistrene, Vadim Krasnoselski, în cadrul discuției telefonice cu premierul R.Moldova, Natalia Gavrilița.

Krasnoselski a menționat că echipa Sheriff este ”locomotiva fotbalului moldovenesc” şi a solicitat ca chestiunea deschiderii de conturi în băncile din Republica Moldova să fie soluţionată. Potrivit liderului de la Tiraspol, în continuare şi entităților comerciale din Transnistria li se refuză deschiderea conturilor în băncile moldovenești, ceea ce este o manipulare.

În 2019, circa 420 de agenți economici din regiunea transnistreană a Republicii Moldova dețineau conturi în băncile licențiate de la Chișinău, potrivit portalului Mold-street. După ce au fost închise două sau trei conturi bancare ale unor companii cu datorii uriaşe, dar afiliate unor afacerişti de la Tiraspol şi Chişinău, autoritățile separatiste au inițiat o campanie propagandistică, în care susțineau că ar fi fost închise conturile bancare la mai multe companii din regiune, iar aceasta ar fi o nouă blocadă economică a regiunii.

După mai multe scandaluri financiare, inclusiv cu implicarea băncilor din Moldova, la nivel mondial, s-au înăsprit regulile de prevenire și combatere a spălarii banilor și finanțării terorismului. Acelaşi lucru a fost nevoită să facă şi Republica Moldova. În caz contrar, sistemul bancar risca să fie izolat de cel mondial. Aşa că Republica Moldova este parte la acest proces, în mod special, după ce în anul 2018 a intrat în vigoare Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

Băncile licențiate din Republica Moldova au dezvoltat instrumentele de control si, în procesul implementării acestora, fiind identificate eventuale riscuri, băncile au solicitat mai multă transparență şi informaţii din partea clientilor, inclusiv din regiunea transnistreană. Portalul Mold-street.com mai scrie că, de aproape un deceniu, se discută despre o posibilă integrare a băncilor din regiunea separatistă în sistemul bancar moldovenesc. Această integrare este blocată, însă, de nedorința instituțiilor financiare de acolo de a se racorda la reglementările internaționale și naționale privind guvernanța corporativă, transparență.

Potrivit Centrului de Investigații Jurnalistice, patronii Holding-ului Sheriff, Victor Gușan și Ilia Kazmalî, și-au construit în ultimii aproape 30 de ani un imperiu financiar, care a monopolizat în stânga Nistrului atât domeniul economic, cât și cel politic. Holdingul deține afaceri în domeniul telecomunicațiilor în Transnistria și Ucraina, fiind suspectat de autoritățile ucrainene, în perioada războiului din estul Ucrainei, că ar lucra pentru serviciile secrete rusești, scrie portalul Anticoruptie de la Chișinău.

Holdingul Sheriff controlează afacerea cu mining de criptomonede în Transnistria, afacere posibilă datorită gazului pe care administrația de facto de la Tiraspol nu îl plătește din 1992. Mai mult, Victor Gușan și Ilia Kazmalî controlează contrabanda cu țigări în regiune, țigări pe care le importă la preț minim și le transportă ilegal pe piața neagră din Europa Occidentală, prin Ucraina, Polonia și România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here