De ce nu ne putem vaccina anti-COVID cu o doză de Pfizer și una de Moderna

Există deja pe rețelele de socializare preocupări legate de posibilitatea de a face prima doză de vaccin cu o doză de ser de la Pfizer, iar rapelul cu o doză de Moderna. Specialiștii spun însă că acest lucru nu este posibil, scrie Newsweek.ro.

Deși cele două vaccinuri folosesc aceeași tehnologie, ce se bazează pe ARN mesager, rapelul se face la 21 de zile în cazul serului de la Pfizer și la 28 de zile în cazul serului Moderna. De asemenea, vaccinul de la Pfizer nu este recomandat copiilor sub 16 ani, în vreme ce serul anti-COVID de la Moderna nu este reocmandat copiilor sub 18 ani. 

Ce înseamnă un vaccin care folosește tehnologia bazată pe ARN mesager? „Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii.  Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu”, arată Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

De asemenea, vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%. Pentru nici unul dintre vaccinuri nu se poate spune încă măsura în care previn și infecția asimptomatică cu coronavirus. Protecția pe termen lung nu poate fi cunoscută cu exactitate până în prezent pentru vreunul dintre vaccinurile aprobate de EMA.

Ce înseamnă această eficacitate de 95%? 

Eficacitatea unui vaccin arată cu cât scad cazurile de boală în populația vaccinată, comparativ cu populația nevaccinată. „Eficacitate 95%” nu înseamnă, cum poate ar fi ușor de crezut, că în 5% din cazuri vaccinul dă greș și e inutil. De fapt, „eficacitate 95%” înseamnă că, prin comparație cu o persoană nevaccinată, o persoană vaccinată are un risc de 20 de ori mai mic să dezvolte COVID-19 simptomatic*. Cum se ajunge la această estimare a eficacității? Prin studii clinice, conform Ministerului Sănătății.

Este obligatoriu să fac ambele doze de vaccin? Ce se întâmplă dacă, din diverse motive, ratez a doua doză?

Medicul Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș”din Timișoara, a explicat că „este important să fac ambele doze, pentru a avea o protecție bună, iar aceste doze să fie conform protocolului: la 21 de zile pentru vaccinul Pfizer și 28 zile pentru vaccinul Moderna. După părerea mea, se poate accepta o mică întârziere, dar este de preferat să se evite acest lucru. Dacă nu se poate face deloc a doua doză la momentul recomandat de producator, vaccinarea se va relua în întregime (ambele doze), din momentul în care acest lucru este posibil. Un motiv de întrerupere a vaccinarii este, de exemplu, când în perioada dintre cele 2 vaccinuri faci boala COVID-19. Avem tendința ca după prima doza de vaccin să ne relaxam, să nu ne mai protejăm, ceea ce este foarte greșit, deoarece protecția completă o obținem doar după cea de-a doua doză. Au fost cazuri și printre colegii mei care au pățit acest lucru, s-au îmbolnăvit între doze, ratând vaccinarea cu a doua doză. Urmează să cercetăm dacă anticorpii produși în urma primei doze asociați cu anticorpii produși de boală dau o protecție mai solidă decât cea obținută doar prin boală. ”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here