Birchall: Victorie! Proiectul privind confiscarea extinsă merge la plen. Principalele prevederi

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Fostul ministru al Justiție, Ana Birchall, a anunțat, marți, pe Facebook, că proiectul de lege care prevede confiscarea extinsă a averilor a primit raport de adoptare, prin urmare va trece la votul în plen.

„VICTORIE și în Comisia Juridică pentru proiectul de lege privind confiscarea extinsă! S-a dat vot favorabil și raport de adoptare… în unanimitate! Merge în plen la vot! Încă un pas și reușim! Mulțumesc și felicitări membrilor comisiei juridice în special domnului deputat Gabriel Andronache (PNL) care a lupta foarte mult în comisie ca să putem avea acest raport favorabil! Este corect și fair să apreciez și contribuția lui Alfred Simonis și Florin Roman care au susținut introducerea pe ordinea de zi și adoptarea acestui proiect de lege atât de așteptat de românii cinstiți! Rămânem vigilenți până la votul final!”.

Într-o postare recentă, Bichall inventaria punctele forte ale proitectului de lege:

  • „Practic este vorba de transpunerea integrală a directivei 2014/42/UE privind confiscarea extinsă! Prin acest proiect de lege se are în vedere în primul rând extinderea domeniului de aplicare a confiscării extinse prin renunțarea la reglementarea care cuprinde o listă limitativă de infracțiuni pentru care această putea fi aplicată. Cu alte cuvinte, prin adoptarea acestui proiect de lege, confiscarea extinsă va putea fi aplicată infracțiunilor de serviciu (abuzul în serviciu, conflictul de interese de exemplu).
  • O altă prevedere importantă privește modificarea cerințelor necesare aplicării confiscării extinse. Astfel, se elimină restricțiile prevăzute în actuală reglementare astfel încât instanța va putea să își fundamenteze convingerea că bunurile provin din activități infracționale pe baza oricăror împrejurări, disproporția de valoare fiind doar o circumstanță exemplificativă.
  • Mai mult, confiscarea extinsă poate fi dispusă și asupra bunurilor transferate către terți, dacă aceștia știau sau ar fi trebuit să știe că scopul transferului a fost evitarea confiscării”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here