De la marea moderație la marea stagflație

Sursa: Pixabay

<< Timp de decenii, stabilitatea globală relativă, managementul sănătos al politicii economice și expansiunea constantă a comerțului către și dinspre piețele aflate în curs de dezvoltare s-au combinat pentru a menține costurile la un nivel scăzut. Dar acum, toate aceste condiții au fost date peste cap, iar lumea începe să se obișnuiască cu un nou regim periculos și destabilizator >>, scrie Nouriel Roubini, pentru Project Syndicate

<< Economia mondială trece printr-o schimbare radicală de regim. Marea Moderație de zeci de ani a luat sfârșit.

Venind după stagflația (inflație mare și recesiuni severe) din anii 1970 și începutul anilor 1980, Marea Moderație a fost caracterizată, în economiile avansate, de o inflație scăzută; creștere economică relativ stabilă și puternică, cu recesiuni scurte și superficiale; randamente scăzute și în cădere ale obligațiunilor (și, așadar, randamente pozitive ale obligațiunilor), ca urmare a scăderii pe termen lung a inflației; și valorile în creștere bruscă ale activelor riscante, cum ar fi acțiunile americane și globale.

Această perioadă prelungită de inflație scăzută se explică, de obicei, prin trecerea băncilor centrale la politici credibile de țintire a inflației, după politicile monetare libere din anii 1970 și prin aderarea guvernelor la politici fiscale relativ conservatoare (cu stimulente semnificative venind doar în timpul recesiunilor). Dar mai importante decât politicile pe partea cererii au fost numeroasele șocuri pozitive ale ofertei, care au crescut potențialul de creștere și au redus costurile de producție, ținând astfel inflația sub control.

În perioada post-Război Rece a hiper-globalizării, China, Rusia și alte economii de piață aflate în curs de dezvoltare au devenit mai integrate în economia mondială, aprovizionând-o cu bunuri, servicii, energie și mărfuri la preț redus. În economiile avansate, migrația pe scară largă din Sudul Global spre Nord a menținut un control asupra salariilor, inovațiile tehnologice au redus costurile de producere a multor bunuri și servicii, iar stabilitatea geopolitică relativă a permis o alocare eficientă a producției către locațiile cele mai puțin costisitoare, fără griji cu privire la securitatea investițiilor.

Dar Marea Moderație a început clacheze în timpul crizei financiare globale din 2008 și apoi în timpul recesiunii COVID-19 din 2020. În ambele cazuri, inflația a rămas inițial scăzută, având în vedere șocurile cererii, iar politicile monetare libere, fiscale și de credit au împiedicat instalarea deflației. Dar acum, inflația a revenit în creștere bruscă, în special în ultimul an, din cauza unei combinații de factori legați de cerere și ofertă.

Pe partea ofertei, reacția împotriva hiper-globalizării a câștigat amploare, creând oportunități pentru politicienii populiști, nativiști și protecționiști. De asemenea, s-a dezvoltat furia publicului față de inegalitățile mari de venituri și bogăție, ceea ce a condus la mai multe politici de sprijinire a lucrătorilor și a celor „rămași în urmă”. Oricât de bine intenționate ar fi, aceste politici contribuie acum la o spirală periculoasă a inflației salarii-preț.

Înrăutățind lucrurile, protecționismul reînnoit (atât de la stânga, cât și de la dreapta) a restrâns comerțul și circulația capitalului. Tensiunile politice (atât în interiorul țărilor, cât și dintre țări) conduc la un proces de reshoring (și „friend-shoring”). Rezistența politică la imigrație a redus mișcarea globală a oamenilor, punând o presiune suplimentară, în creștere, asupra salariilor. Considerațiile de securitate națională și strategice au restrâns și mai mult fluxurile de tehnologie, date și informații. Și noile standarde de muncă și de mediu, oricât de importante ar fi acestea, împiedică atât comerțul, cât și noile construcții.

Această balcanizare a economiei globale este profund stagflaționară și coincide cu îmbătrânirea demografică, nu doar în țările dezvoltate, ci și în marile economii aflate în curs de dezvoltare, cum ar fi China. Deoarece tinerii tind să producă și să economisească, în timp ce persoanele în vârstă cheltuiesc economiile, această tendință este, de asemenea, stagflaționistă.

Același lucru este valabil și pentru tulburările geopolitice de astăzi. Războiul Rusiei în Ucraina și răspunsul Occidentului la acesta a perturbat comerțul cu energia, alimentele, îngrășămintele, metalele pentru industrie și alte mărfuri. Separarea occidentală de China se accelerează în toate dimensiunile comerțului (mărfuri, servicii, capital, muncă, tehnologie, date și informații). Alți rivali strategici ai Occidentului ar putea contribui în curând la ravagii. Trecerea de către Iran a pragului privind arma nucleară ar provoca probabil lovituri militare ale Israelului sau chiar ale Statelor Unite, declanșând un șoc petrolier masiv; iar Coreea de Nord încă amenință în mod regulat.

Acum, că dolarul american a fost pe deplin amorsat în scopuri strategice și de securitate națională, poziția sa ca principală monedă de rezervă globală ar putea începe să scadă, iar un dolar mai slab s-ar adăuga, desigur, presiunilor inflaționiste. Un sistem comercial mondial fără conflicte necesită un sistem financiar fără conflicte. Dar sancțiunile primare și secundare au perturbat eficiența sistemului, crescând masiv costurile de tranzacție ale comerțului.

Pe lângă toate acestea, schimbările climatice, de asemenea, sunt stagflaționiste. Secetele, valurile de căldură, uraganele și alte dezastre perturbă din ce în ce mai mult activitatea economică și amenință recoltele (deci cresc prețurile alimentelor). În același timp, cerințele privind decarbonizarea au condus la sub-investiții în capacitatea de combustibili fosili înainte ca investițiile în surse regenerabile să ajungă la punctul în care acestea pot face diferența. Creșterile mari, de astăzi, ale prețului energiei au fost astfel inevitabile.

Pandemiile vor fi, de asemenea, o amenințare persistentă, dând un impuls suplimentar politicilor protecționiste, pe măsură ce țările se grăbesc să strângă provizii esențiale de alimente, medicamente și alte bunuri esențiale. După doi ani și jumătate de COVID-19, avem acum variola maimuței. Și din cauza invaziei omului asupra ecosistemelor fragile și a topirii permafrostului siberian, în curând este posibil să avem de-a face cu virusuri și bacterii periculoase care fuseseră ținute departe timp de milenii.

În cele din urmă, războiul cibernetic rămâne o amenințare sub-evaluată la adresa activității economice și chiar a siguranței publice. Firmele și guvernele fie se vor confrunta cu mai multe perturbări stagflaționiste ale producției, fie vor trebui să cheltuiască o avere pentru securitatea cibernetică. În orice caz, costurile vor crește.

Pe partea cererii, politicile monetare libere, fiscale și de credit și neconvenționale au devenit nu o problemă, ci mai degrabă o caracteristică a noului regim. Între stocurile în creștere actuale de datorii private și publice (ca pondere din PIB) și pasivele uriașe nefinanțate ale sistemelor de securitate socială și de sănătate, atât sectorul privat, cât și cel public se confruntă cu riscuri financiare tot mai mari. Băncile centrale sunt astfel blocate într-o „capcană a datoriilor”: orice încercare de normalizare a politicii monetare va duce la creșterea poverii serviciului datoriei, ceea ce duce la insolvențe masive, crize financiare în „cascadă” și consecințe în economia reală.

În condițiile în care guvernele nu pot reduce datoriile și deficitele mari cheltuind mai puțin sau sporind veniturile, cei care se pot împrumuta în propria monedă vor recurge din ce în ce mai mult la „taxa pe inflație”: bazându-se pe creșterea neașteptată a prețurilor pentru a elimina pasivele nominale pe termen lung la rate fixe.

Astfel, precum în anii 1970, șocurile negative persistente și repetate ale ofertei se vor combina cu politici monetare libere, fiscale și de credit pentru a produce stagflație. Mai mult, ratele ridicate ale datoriei vor crea condițiile pentru crizele stagflaționiste ale datoriilor. În timpul Marii Stagflații, ambele componente ale oricărui portofoliu tradițional de active – obligațiuni pe termen lung și acțiuni din SUA și la nivel mondial – vor avea de suferit, cunoscând pierderi masive. >>

Adevărații credincioși ai lui Trump. Ce șanse sunt ca valul să se întoarcă împotriva lui

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here