De la președintele Putin la „ayatollahul” Putin

Sursa: Kremlin.ru

În maniera sa personală, rapid și când te aștepți mai puțin, Vladimir Putin a început să-și pregătească menținerea în viața politică a Rusiei drept cel mai puternic actor politic. Doar că începând cu 2024 nu va mai fi președinte, ci ayatollah.

Neales democratic, va conduce  un sistem paralel de putere, care va garanta din umbră regimul său și  puritatea ideologică a Rusiei. Ideologia fiind aceeași, anti-occidentală, neo-imperială și iredentistă.Faptul că a început acest demers atât de devreme, cu patru ani înainte de expirarea actualului mandat,  arată și teamă.

După ultima manevră de genul asta, rocada sa cu Dimitri Medvedev din 2012, Vladimir Putin s-a confruntat cu masive proteste de stradă. Iar Rusia de azi este mai nemulțumită ca atunci și vrea schimbare.

Dealtfel, pe toată durata următoarelor schimbări constituționale,  reacția opiniei publice va constitui principalul  element de incertitudine.

De aceea reașezarea constituțională  a  început cu un ecran de fum, cu un spectacol puternic teatralizat, prin schimbarea atât de impopularului premier Medvedev, probabil cel mai detestat politician rus al momentului. Prin schimbarea guvernului și crearea unei noi iluzii a reformelor  se poate cumpăra liniștea necesară realizării noilor realinieri.Pentru prezervarea puterii sale Vladimir Putin folosește o soluție total orientală, cu influențe chineze, kazahe și iraniene.

Noul Consiliu de Stat, prin prisma noului său format constituțional,  va controla numirea șefilor serviciilor de informații, principala structură de putere a Rusiei. La fel ca în  China, unde după ce ești  schimbat din postura de secretar general al PCC, pentru o tranziție lină, se obișnuiește să mai rămâi o perioada în fruntea puternicei Comisii Militare. 

Soluția consiliului de stat a fost preluată de la kazahi, unde a fost folosită cu succes de Nazarbaiev. Iar dacă toate aceste planuri vor fi duse cu bine la capăt, Vladimir Putin va rămâne cel mai puternic actor politic din Rusia, având o armată personală la dispoziție, cu siloviki pe post de gardă republicană.

Și la fel că în Iran, unde există și funcția de președinte, nu va avea de dat socoteală pentru administrarea țării. Rusia va continua să aibă președinte și guvern, care vor putea fi oricând  sacrificați pe altarul nemulțumirilor sociale .

Vladimir Putin alimentează incertitudinile legate de cine va fi noul președinte al Rusiei, Dmitri  Medvedev sau noul premier, Mihail Mișustin.

Așa după cum nu este o întâmplare că a ales ca premier un necunoscut tehnocrat, fără nici o baza politică de putere, soluție pe care dealtfel a mai folosit-o în trecut. Ambii candidați, unul pentru că este prea erodat iar celălalt pentru că este un ilustru necunoscut, depind în totalitate de Vladimir Putin și nu se pot transforma în rivali.

În fine, soluția noilor  aranjamente  constituționale este una minimală.

Vladimir Putin are   la dispoziție și un plan maximal, cel de realizare a unei  noi federații, în situația în care poate convinge Belarusul de planul sau. 

Iar din această posibilă nouă federație pot face parte și teritorii din Georgia, Ucraina și de ce nu, poate chiar și teritorii din  Republica Moldova. Mai ales că analiștii occidentali  semnalează păstrarea interesului rus pentru așa-numitul plan de creare a Novorossiei, extinderea granițelor Rusiei până la gurile Dunării.

Chiar dacă acum se vorbește de Prichernomorie, ținuturile de coastă ale Marii Negre, de la Basarabia până la Kuban.

În felul acesta Rusia va continua să fie o țară din Europa, dar în niciun caz o țară europeană.

Nu poți să fi în același timp o democrație atent manipulată și țară europeană. Speriați de pericolul liberalizării economice, siloviki vor alege întotdeauna un stil autoritar de conducere.

Pentru că la fel ca în comunism, ca în Iran sau China,  securitate națională înseamnă în primul rând securitatea regimului și mai ales a conducătorului. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here