„Democratul” Erdogan: Violenţele de la Capitoliu sunt „o ruşine pentru democraţie”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a calificat vineri drept „o ruşine pentru democraţie” violenţele survenite miercuri la Capitoliu, în Washington, spunând că ele „au şocat întreaga lume”, relatează AFP şi DPA, potrivit Agerpres.

„Este o ruşine pentru democraţie. Sperăm că tranziţia spre (preşedintele ales Joe) Biden se va face calm la 20 ianuarie şi că SUA vor găsi astfel pacea”, a declarat Erdogan presei la Istanbul.

Preşedintele turc a încercat să aibă relaţii personale strânse cu Donald Trump din 2016.

El nu a ezitat totuşi să condamne vineri ce s-a întâmplat în ceea ce el a descris ca „aşa-numitul leagăn al democraţiei”.

„Acest proces din America, descris ca un aşa-numit leagăn al democraţiei, a şocat şi surprins întreaga lume. Ne-a surprins şi pe noi”, a declarat Erdogan.

El a transmis condoleanţe familiilor persoanelor care au murit în timpul acestor violenţe.

„Am văzut că republicanii şi democraţii sunt la fel”, a adăugat liderul de la Ankara.

Relaţiile dintre Ankara şi Washington au avut de suferit după tentativa de lovitură de stat din 2016 împotriva lui Erdogan, pentru care acesta l-a acuzat pe predicatorul Fethullah Gülen, fostul său aliat exilat în SUA a cărui extrădare a încercat fără succes să o obţină.

Însă relaţiile bune dintre Erdogan şi Trump au contribuit la a proteja Turcia de sancţiuni în trecut şi a atenuat criticile Washingtonului asupra bilanţului mediocru al preşedintelui turc în privinţa drepturilor omului.

Ministerul turc de Externe a publicat miercuri o declaraţie mai puţin virulentă decât cea a şefului statului, cerând SUA „să depăşească această criză politică internă cu maturitate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here