Cine este David Oancea, „gamblerul” american cu origini românești care a câștigat milioane de dolari din pariuri sportive

  Un american cu origini românești a devenit celebru în SUA după ce s-a îmbogățit din pariuri sportive și din vânzarea de cartonașe rare cu sportivi celebri.

  David Oancea, cunoscut drept „Vegas Dave”, a câștigat până în prezent peste 5 milioane de dolari doar din pariuri sportive. Cea mai mare lovitură a acestuia datează din 2015, când a câștigat 2,5 milioane de dolari după ce a ghicit echipa ce a câștigat titlul la fotbal american, Kansas City.

  După ce i s-a interzis să mai parieze, s-a specializat în oferirea de ponturi, tot pe bani, dar și în colecționarea de obiecte care au aparținut unor sportivi celebri sau cartonașe reprezentandu-i pe aceștia, cu autograful sportivilor, relatează Ziare.com.

  De altfel, Dave Oancea deține recordul pentru cel mai scump card de baseball vândut, în istorie. În 23 august 2020 a vândut la o licitație organizată online un card cu autograful și poza lui Mike Trout, jucător celebru de baseball, cu suma de 3,9 milioane de dolari.

  Când am cumpărat acest card, toată lumea a spus că sunt nebun pentru că am cheltuit aproape jumătate de milion pe o bucată de carton„, a spune Oancea, în vârstă de 43 de ani, pentru revista Forbes.

  Oancea a cumpăratul cardul, ce datează din 2009, de la un colecționar taiwanez pe care l-a întâlnit pe eBay în 2018 pentru 400.000 de dolari. „O raportez la artă – precum Mona Lisa sau un Picasso. Există doar unul în lume„, a completat gambler-ul American.

  Vegas Dave, așa cum este cunoscut de milioanele sale de adepți de pe rețelele de socializare, este un influencer notoriu în domeniul jocurilor de noroc, cunoscut pentru vânzarea de ponturi cu o echipă care va căștiga un anumit joc. Spune despre sine că este cel mai bun „consultant în domeniul informațiilor sportive” din lume. Locuiește, ca orice gambler celebru, în Las Vegas, orașul cunoscut în toată lumea pentru jocurile de noroc.

  Tatăl a emigrat în 1969 de la Sibiu

  Dave vorbește doar engleza, însă tatăl acestuia este român originar din Transilvania. Născut și crescut la Sibiu, Dumitru Oancea a emigrat în 1969 în America și s-a stabilit la Detroit, Michigan, unde s-a angajat la uzinele Ford. S-a căsătorit cu o japoneză din Hawaii. Dave a vizitat Transilvania în urmă cu circa 11 ani.

  „Vegas Dave” paria pe baseball și pe liga NFL a fotbalului american, respectiv cea de la nivelul universitar. Și-a început cariera de gambler în anul 2000, după ce le-a spus părinților că va merge la universitate.

  A folosit un împrumut de 10.000 de dolari pentru a miza la ruletă și a reușit să-și dubleze banii. Ulterior, a avut pierderi mari și a ajuns, chiar, să frecventeze întrunirile Gamblerilor Anonimi, pentru că era dependent de jocuri.

  Câștigurile mari au venit după anul 2010. A castigat 200.000 de dolari în sezonul 2012-2013 din NFL, atunci când a pariat pe 8.000 de dolari că Baltimore Ravens va căștiga SuperBowl, cu multe luni înainte de aflarea finalistelor. Recordul acestuia este, însă, câștigul din 2015, de 2,5 milioane de dolari, tot pe campioana din NFL. Pentru că paria sume foarte mari, în lumea gablerilor este poreclit „balena”. De multe ori a fost acuzat de faptul că unele bilete câștigătoare postate de el pe rețelele sociale ar fi false, însă Dave a respins acuzațiile.

  Pus sub acuzare, a scapăt cu un târg și a pierdut jumătate de milion de dolari

  În februarie 2016, a câștigat 2,3 milioane de dolari când Denver Broncos a învins Carolina Panthers în Super Bowl 50. În ciuda faptului că deținea biletul câștigător pentru Super Bowl, el nu a putut colecta suma totală, deoarece guvernul federal îl investiga la acea vreme. În anul următor, Oancea a fost pus sub acuzare pentru 19 infracțiuni legate de obiceiul său îndelungat de a folosi numerele de securitate socială ale altor persoane pentru a plasa pariuri.

  În 2019, Oancea a acceptat un târg. În loc să fie condamnat pentru aproape douăzeci de infracțiuni, el a pledat vinovat pentru o contravenție, a pierdut jumătate de milion de dolari și i-a fost interzis accesul în sălile de pariuri din Las Vegas timp de trei ani.

  Pe lângă interdicția de a mai intra în casele de pariuri, judecătorul care a pronunțat sentința a stabilit o perioadă de probă de trei ani după finalizarea pedepsei, un tratament împotriva dependenței de jocuri de noroc și efectuarea a 150 de ore de muncă în folosul comunității.

  Toate ponturile sale sunt sigure, spune Vegas Dave, care afirmă că au șanse de 85% de căștig și pot ajuta pariorii să obțină de la 100.000$ până la 600.000$. Procentul este considerat de specialiști mult prea mare, având în vedere că cel care este considerat cel mai de succes jucător la pariuri sportive din SUA, Billy Walters, avea un procent de căștig de 57%.

  În aprilie 2019, Oancea a cumpărat o geantă Himalaya Diamond Birkin pentru 500.000 de dolari, ceea ce îl face cel mai scump Birkin vândut vreodată.

  Geanta este împodobită cu 245 de diamante și 172 de uncii de aur alb. Reprezentanții companiei Birkin au precizat că geanta merita, probabil, 350.000 de euro, dar Dave a vrut să bată recordul.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here