Deputat Marilen Pirtea: Ghişeul Unic Judeţean de Avize, soluţie de tip european

Ghişeul Unic Judeţean de Avize reprezintă o soluţie de tip european pentru debirocratizare şi scurtare a duratei de elaborare a proiectelor finanţate european sau din fonduri guvernamentale, potrivit vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, liberalul Marilen Pirtea.

Multe dintre proiectele de investiţii ce sunt cofinanţate de către Uniunea Europeană, prin programe operaţionale de finanţare derulate în România, presupun etape lungi de pregătire a documentaţiilor. La fel se întâmplă şi pentru proiectele finanţate din fonduri guvernamentale. Pentru toate tipurile de programe în care autorităţile publice locale pot implementa cereri de finanţare ale proiectelor, etapa de elaborare şi proiectare a obiectivelor de investiţii se poate întinde pe parcursul multor luni şi chiar ani, până la acoperirea, uneori, a jumătate din totalul duratei de realizare a unui proiect european. Această stare de fapt este binecunoscută, atât în cadrul Ministerului Fondurilor Europene şi a ministerelor de linie care gestionează programe operaţionale, dar şi în cadrul Comisiei Europene şi Parlamentului European „, susţine vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Marilen Pirtea, într-un comunicat de presă remis miercuri.

Pentru toate Programele Operaţionale care au sau vor avea deschise axe de finanţare destinate administraţiilor locale sau altor categorii de beneficiari (PO Infrastructură Mare, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Capital Uman, PO Competitivitate, PN Dezvoltare Rurală, spre exemplu), ghidurile beneficiarilor conţin anexe care enumeră diverse categorii de certificate, avize şi autorizaţii, care constituie documentaţii obligatorii în cadrul parcursului de validare al unui proiect de investiţii cu finanţare europeană. Obţinerea întregului set de certificate, avize şi autorizaţii necesare proiectelor este un demers în care beneficiarii, primării, mai ales, dar şi alte tipuri de autorităţi publice sau entităţi eligibile, ajung să parcurgă un traseu administrativ anevoios, ce traversează instituţii şi autorităţi de stat care au atribuţii de a elibera aceste documentaţii de avizare. Contopirea tuturor cererilor de avizare şi a formularelor de solicitare a certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor este însă absolut posibilă şi dezirabilă, ca demers de debirocratizare şi eficientizare administrativă a derulării etapelor preliminare în realizarea proiectelor cofinanţate prin fonduri europene sau realizate din fonduri guvernamentale„, observă deputatul Marilen Pirtea.

Atât Parlamentul European, cât şi legislativul României, pot propune o strategie de aliniere a tuturor tipurilor de date solicitate beneficiarilor angajaţi în implementarea proiectelor cu finanţare europeană sau guvernamentală, cu scopul de face posibilă utilizarea unei fişe unice a datelor beneficiarului (primărie sau altă entitate subordonată autorităţii locale), pe baza căreia se vor emite simultan toate categoriile de certificate, avize şi autorizaţii implicate de proiectarea unei investiţii. Operaţionalizarea acestui demers este, evident, o cale eficientă în scurtarea semnificativă a duratei de elaborare a proiectelor. Unul dintre obiectivele cheie ale mecanismului european de finanţare a Politicii de Coeziune poate fi chiar acesta, în următoarea etapă de programare, constând în optimizarea procedurilor prin debirocratizarea relaţiei cu beneficiarii.

Introducerea unui Ghişeu Unic Judeţean de Avize (disponibil atât fizic, dar mai ales în format digital), la nivelul tuturor judeţelor, constând într-o bancă de date digitală, în care solicitările de certificate, avize şi autorizaţii necesare beneficiarilor de finanţări să presupună un singur punct de contact (fizic şi digital) între aceştia şi instituţiile publice de avizare, este un obiectiv ce poate fi integrat în strategia de guvernare din România, dar şi în Acquis-ul Comunitar.

Prin această nouă facilitate oferită primăriilor, mai ales acelora care derulează proiecte complexe (din fonduri guvernamentale sau europene), printr-un astfel de Ghişeu Unic Judeţean de Avize timpul de emitere a documentaţiilor tehnice din proiectele de investiţii se va reduce semnificativ, reducându-se astfel durata totală a implementării proiectelor, cu beneficii reale, direct cuantificabile, cu impact pozitiv în termeni economici şi strategici„, conchide vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Marilen Pirtea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here