Foto:. Inquam Photos / Bogdan Buda

Într-un comunicat de presă remis redacției Universul.net, deputatul PNL Alexandru Muraru, reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, Consilier onorific al Primului-Ministru, exprimă sprijinul Executivului pentru păstrarea vie a memoriei, tradiţiilor, istoriei şi continuității saşilor transilvăneni – „Săptămâna Haferland”. 

Redăm comunicatul integral:

Reafirm sprijinul deplin al actualului Executiv pentru promovarea politicilor memoriei şi pentru ca evenimentele care recunosc şi promovează contribuţia minorităţilor noastre etnice sau religioase la devenirea noastră ca naţiune să fie cât mai bine susţinute şi mai vizibile

„Săptămâna Haferland”, un prilej prilej de rememorare nu doar a contribuţiei şi civilizaţiei pe care saşii au avut-o la istoria României, ci şi a destinului lor

Am participat astăzi la unul dintre cele mai importante evenimente organizate în ţara noastră menite să păstreze vie memoria, tradiţiile, istoria şi continuitatea saşilor transilvăneni – „Săptămâna Haferland”.
În calitate de Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, m-am alăturat cu deschidere şi susţinere acestei iniţiative care împlineşte aproape un deceniu. Începând cu 2012, an de an, acest festival a devenit un reper internaţional care a adus şi aduce mii de oameni aproape unii de alţii punând în valoare patrimoniul, cultura, educaţia, credinţa, meşteşugurile, gastronomia, adică inestimabila moştenire pe care au creat-o şi lăsat-o aici saşii.

Haferland ne aminteşte tuturor rolul şi destinul saşilor care au reuşit, în câteva sute de ani, să civilizeze o bună parte din Transilvania medievală, construind comunităţi, oraşe, şcoli, biserici.

Haferland nu este doar despre trecut, este despre prezent şi viitor. Am transmis astăzi aprecierea faţă de tot ceea ce face fundaţia familiei Michael şi Veronica Schmidt, fiind un exemplu de implicare, generozitate, deschidere faţă de comunitate şi o pildă despre dragoste şi valori. Energia şi dedicaţia cu care ei şi partenerii lor duc mai departe moştenirea saşilor transilvăneni este un mesaj de loialitate şi patriotism onest faţă de România şi faţă de memoria saşilor. Iar Înaltul patronaj al Preşedintelui României oferit confirmă valoarea şi trăinicia acestui festival. Prin ceea ce face, Haferland este o mărturie contemporană despre unitatea şi identitatea noastră, dar şi o lecţie despre cum România este mai demnă, mai europeană şi mai puternică cu cât vom adăuga mai multă valoare şi susţinere alterităţii şi minorităţilor noastre etnice sau religioase.

„Săptămâna Haferland” este un prilej să rememorăm nu doar contribuţia şi civilizaţia pe care saşii au avut-o la istoria României, ci şi destinul lor. Cu sute de mii aici, cu familiile şi visele lor împlinite lângă noi, România ar fi progresat altfel în ultimele decenii. Dar consecinţele dictaturilor şi tragediile secolului XX nu au ocolit minoritatea germană. De aceea, păstrarea vie a tradiţiilor şi moştenirii unei minorităţi de aproape 900 de ani pe aceste meleaguri trebuie să fie astăzi un proiect îmbrăţişat constant de stat şi instituţii.

În calitate de Reprezentant Special al Guvernului, reafirm sprijinul deplin al actualului Executiv pentru promovarea politicilor memoriei şi pentru ca astfel de evenimente – care recunosc şi promovează contribuţia minorităţilor noastre etnice sau religioase la devenirea noastră ca naţiune – să fie cât mai bine susţinute şi mai vizibile. Încurajez, totodată, autorităţile locale să fie alături de asemenea iniţiative private, sprijinindu-le şi oferindu-le întregul lor suport.

În două rânduri, în ultimul deceniu, românii au decis să aşeze în fruntea statului un reprezentant al Comunităţii saşilor, reafirmând drumul nostru ireversibil către Europa, către diversitate şi schimbare in bine. Dar acest lucru mai arată că, după aproape nouă secole de când au păşit in Transilvania, saşii continuă să contribuie în chip pozitiv la propăşirea noastră.

Deputat Alexandru MURARU
Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei
Consilier onorific al Primului-Ministru

3 COMENTARII

 1. domnule jurnalist , ar fi bine ca dl. deputat Muraru sa-l intrebe pe dl.K . W Iohannis , vremelnic ocupant al celei mai inalte demnitati in statul roman, daca mai este si presedinte al cetatenilo*r de etnie romana !! sui spun acest lucru avand in vedere ca ”
  – desi are locul de munca in capitala tarii nu a fost interesat de ce se intampla in sectorul 1 al capitalei : gunoaie cu miros pestilential incat trebuie sa circuli cu masca , mizerie, sobolani care au atacat si muscat o persoana in zona Piata Romana ” in buricul targului ” in schimb „s-a facut ca lucreaza ” s-a deplasat la 30-40 km de capitala , acolo unde chipuriel a „igienizat ” zona; pacat de consumul de benzina si cheltuielile cu paza dar am ghicit : de la o vreme , dupa ce un ziarist a insistat de mai multe pro sa-i raspunda la o intrebare , presedintele nu mai are curajul sa dea ochii nici cu ziaristii si nici cu simplii cetateni.
  – in tara au fost inundatii catastrofale dar pe „presedintele tuturor romanilor !!” „l-a durut in cot „nu a catadicsit sa se deplaseze in nici un loc pentru a spune o vorba de alinare celor napastuiti , nici in cursul saptamanii si nici la sfarsitul de saptamana cand „isi face somnul de frumusete la Sibiu”” si cand probabil nu se mai considera presedintele „tuturor romanilor .”
  Apropo, avem si noi o premierea mondiala :’presedinte navetist ” – presedinte de luni de dimineata , cand ajunge la locul de munca si pana vineri dupa amiaza , cand pleaca spre Sibiu ..
  Dupa ultimele ” actiuni ” ‘ prezidentiale tind sa consider ca juranlistul care a spus ca presedintele nu ii uraste pe romani dar ii dispretuieste s-a inselat : ii si uraste, pentru ca l-au ales intr-o functie care il depaseste dar ii si dispretuieste pentru ca nu au curajul sa-l demita si sa scare de povara.
  Dar atentie : sentimentele fata de semeni au adesea EFECTUL DE BUMERANG!!!
  Pe de alta parte cred ca dl. K.W.Iohannis , vremelnic presedintele Romaniei, vrea „pas cu pas ” si taras – grapis, pe branci , sa isi in cheie mandatul si apoi „trai nineaca – s-a scos „, ba mai spera si la „o fonctie ” cat de mica prin „a Europa mare” = imunitate pentru eventualele probleme care il asteapta „dupa colt „. SPER SA NU CENZURATI!!!

 2. completare : privind poza in care arata ca un gigolo de duminica am inteles de ce a preferat presedintele un loc „igienizat ” = in care nu se afla picior de ziarist sau simplii catateni , sa nu mearga in zonele inundate sau in sectorul 1 al capitalei : lipsa de „TOALE ADECVATE ” = cizme, haine de lucru, masca de gaze si ” cuvinte potrivite „de rapuns pentru jurnalisti sau simplii cetateni!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here