Deschideți drumul Albaniei și Macedoniei de Nord către UE, cer liderii instituțiilor europene

Flags waving in front of the European Parliament in Strasbourg

Donald Tusk (Consiliul European), Jean-Claude Juncker (Comisia Europeană), David Sassoli (Parlamentul European) și Ursula von der Leyen (viitor șef al Comisiei Europene) au semnat o scrisoare comună prin care fac apel pentru deschiderea discuțiilor de aderare la UE cu Albania și Macedonia de Nord.

„În iunie anul trecut am decis ca negocierile de aderare cu Macedonia de Nord și Albania să fie deschise cel târziu în octombrie 2019. Uniunea Europeană se află în fața unei alegeri strategice. Dacă UE decide să deschidă acum negocierile de aderare cu Macedonia de Nord și Albania va demonstra capacitatea Uniunii de a-și respecta promisiunile și de a privi către viitor” – scrie în documentul celor patru lideri.

Textul laudă eforturile făcute până acum de cele două țări balcanice, dar atrage atenția că mai e mult de lucru.

„Macedonia de Nord și Albania au făcut tot ce le-am cerut. A fost nevoie de un efort semnificativ din partea cetățenilor lor, pentru care perspectiva europeană a fost o mare sursă de motivare și hotârâre. Succesul nu este garantat. Mai urmează muncă grea cu reformele. Calitatea de membru nu se câștigă peste noapte. Iar ambele țări sunt conștiente de acest lucru.” – mai spune scrisoarea.

Pentru cei patru lideri, demersurile pentru integrarea țărilor care și-au exprimat intenția în acest sens vor ajuta Uniunea Europeană să-și îndeplinească rolul internațional și să-și protejeze interesele. Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, David Sassoli și Ursula von der Leyen încheie scrisoare spunând că acum este momentul potrivit pentru începerea negocierilor de aderare cu cele două țări.

Albania este deja membru NATO iar protocolul de aderare al Macedoniei de Nord este în curs de ratificare de către celelalte state aliate.

Dintre statele din Balcanii de Vest, doar Croația și Slovenia au devenit devenit deja membre UE. Dintre celelalte, Serbia și Muntenegru sunt cel mai bine poziționate pentru aderarea la EU. Acum doi ani, Jean-Claude Juncker a spus că acestea două ar putea deveni membre cu drepturi depline până în 2025, adică în timpul mandatului viitoarei comisii von der Leyen. Bosnia și Herțegovina și Kosovo sunt potențiale țări-candidate.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here